
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

DEC 1 7 2012 
Mr. Mark Ludwikowski 
Sandler, Travis & Rosenberg, P.A. 
1300 Pennsylvania Ave, NW, Suite 400 
Washington, DC 20004-3062 

Ref. No.: 12-0170 

Dear Mr. Ludwikowski: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your August 7, 2012 letter requesting clarification of the term "lot" as 
it petiains to the testing of rupture disks in accordance with Compressed Gas Association 
(CGA) publication S-1.1. Specifically you ask for confirmation of the appropriate lot size 
for the purposes of testing and subsequent shipment of rupture disks in accordance with the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180). 

Section 6.3 .1 of CGA S-1.1 (Rupture disk burst pressure measurement) requires testing of at 
least 2 samples from each lot (no more than 3,000) of rupture disks. Section 6.3.2 requires 
testing of at least 2 samples from each lot (no more than 3,000) of rupture disk holders 
which are assembled with rupture disks. Section 6.3.3 provides that testing ofthe rupture 
disk holders which are assembled with rupture disks will satisfy the testing requirements of 
both 6.3.1 and 6.3.2, so long as the specific tests specified in those two sections are 
successful. 
For the purposes of testing rupture disk devices in accordance with CGA S-1.1, a lot is 
considered to be not more than 3000 disks or rupture disk holders. So long as tests are 
performed in samples for each lot of not more than 3,000 rupture disks and rupture disk 
holders, any number of these items may be packaged together for shipment and called a 
"lot." 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Si)lcerely, 

(;!. ;/ ~£4 (fc 
JJ:_;..L-1 ./ VJ4d'{fD 
Delmer Billings ' 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



SANDLER, TRAVIS & ROSENBERG, P.A. 

MARK LUDWIKOWSKI, ESQ. 

Member, D.C. Bar 
(202) 471-3239 Direct 
(202) 216-9307 Telephone 
(202) 842-2247 Facsimile 

U.S. DOT 

ATTORNEYS AT LAW 

August 7, 2012 

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

RE: Compressed Gas Association ("CGA") S-1.1. 

To Whom it May Concern: 

E-MAIL ADDRESS: 
mludwikowski@ strtrade.com 

On behalf of Daicel Safety Systems America, Inc. ("DSSA"), we seek your guidance regarding the 
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171-180) applicable to CGA 
S-1.1. Standard. 

DSSA is a manufacturer of automotive airbag inflators and sources rupture disks for its inflators from a 
third party supplier. 

The HMR reference CGA S1.1 Standard at 173.301, 173.304a and 178.75 and adopt the entire 
document (except that compliance with paragraph 9.1.1.1 is not required). 

We wish to turn your attention to section 6.3.2 of CGA S-1.1. Standard (an excerpt of which is 
included in Attachment A) regarding the "Rupture disk holder test" which notes that the "production 
of rupture disk holders (that part containing the pressure opening) of 3000 or less shall be considered a 
lot" (emphasis added). 

OSSA's supplier defines a rupture disk lot size of 10,000 parts. It is important to note that these are not 
rupture disk holders but rather rupture disks. Based on the foregoing, please advise whether a 10,000 
part lot size for rupture disks is acceptable under the HMR' s interpretation and adoption of CGA S-1.1. 
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SANDLER, TRAVIS & ROSENBERG, P.A. 

Thank you in advance for your attention to this request. Please let us know if you have any questions 
or require additional information. 

Sincerely yours, 

SANDLER, TRAVIS & ROSENBERG, P.A. 

Attorney for Daicel Safety Systems America, Inc. 

Attachments 



ATTACHMENT A 
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6.3.2 Rupture disk holder test 

The production of rupture disk holders (that part containing the pressure opening) of 3000 or less shall be con­
sidered a lot. Two representative holders selected at random from the lot shall be assembled with proper rup­
ture disks from an acceptable lot as tested in 6.3.1 and subjected to the burst pressure test of 6.3.1. The actual 
burst pressure shall not be in excess of the rated burst pressure or less than 85% of the rated burst pressure of 
the disk. For CTC/DOT-4l and TC-4LM cylinders, the actual burst pressure of the disk shall not exceed 105% 
and shall not be less than 90% of its rated burst pressure. If the actual burst pressure at a temperature not less 
than 60 "F (15.6 "C) or more than 160 "F (71.1 "C) is not within these limits, the entire lot of rupture disk hold­
ers shall be rejected. If the manufacturer desires to requalify the lot, he may subject four more holders selected 
as above from the same lot to the same test. If all four holders meet the requirement, the lot may be used; oth­
erwise, the entire lot shall be rejected. Any elevated temperature determinations can be arrived at by tests con­
ducted at room temperature provided that the relation of burst pressure to different temperatures is estabHshed 
by test for the type of material used. 

6.3.3 Combined rupture disk and holder tests 

Testing of the assembled rupture disk and holder for detailed requirements specified in 6.3.1 and 6.3.2 in lieu of 
individual tests is considered as complying with requirements of both 6.3.1 and 6.3.2. 

6.3.4 Affect of temperature on rupture disk tests 

II is recognized that the rated burst pressure of a rupture disk corresponds to only one specific design tempera­
ture within the range of 60 "F (15.6 "C) to 160 "F (71.1 "C). Note should be taken that different results will be 
obtained when rupture disks are tested at different temperatures. It is therefore necessary that the temperature 
be specified at which the rated burst pressure applies. This combination of pressure and temperature is what is 
used to meet the performance requirements of 6.3. (Example: 3000 psig (20 685 kPa) at 60 "F (15.6 "C); 
3000 psig (20 685 kPa) at 160 "F (71.1 "C), etc.) 

Room temperature testing may be used to qualify rupture disks designed for use at elevated temperatures. 
(Example: not exceeding 160 "F [71.1 "C] provided there is a correlation between room temperature and ele­
vated temperature conditions as determined by prior testing.) 

6.4 Tests of CG-4 and CG-6 combination rupture-disk/fusible-plug pressure relief devices 

6.4.1 Lot (batch) size 

A lot (batch) of rupture-disk/fusible-plug devices shall be defined as the production, not exceeding one 10-hour 
shift, of any one rated burst pressure and any one yield temperature. Two representative assembled devices 
shall be selected at random from a lot and submitted to a performance test conducted as follows: 

6.4.1.1 Test method 

Each assembled device shall be subjected to a pressure of 70% to 75% of the rated burst pressure of the rup­
ture disk used and while under this pressure shall be immersed in a liquid bath held at a temperature not more 
than 5 "F (2.8 "C) below the minimum specified yield temperature of the fusible metal for at least 10 minutes. 
The fusible metal shall not show signs of yielding such as melting. The temperature of the bath shall then be 
raised at a rate not in excess of 1 "F (0.6 "C) per minute without material change in pressure. Yielding shall 
occur within 10 minutes after the maximum allowable yield temperature is reached and stabHized. Yielding shall 
be considered as occurring when the fusible alloy starts to flow. There shall be no leakage of air or gas. 

The rupture disk shall then be tested in accordance with the requirements of 6.3.1. The device may be re­
moved from the bath for this test. 

6.4.1.2 Alternate test method 

As an alternative to tests in 6.4.1.1, the rupture disk and fusible metal may be tested separately to the require­
ments of 6.2.3 and 6.3.1 providing the design of the device will allow for the separation of the parts and the 
separate tests. 

This document licensed for the sole usc of the purchaser. It may not be shared with any other person or used after the expiration date 
without the express written permission of the CGA. Any unauthorized use, reproduction, distribution, or modification of this printed page 
will result in a $5,000 liquidated damages fee plus loss of access to CGA publications for one year for your company. 


