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Dear Mr. Slovak: 
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·:Jash1nqton. OC 20590 

This is in response to your May 22, 2012 e-mail requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask several questions 
pertaining to a 150 gallon diesel fuel tank mounted on a trailer to provide fuel for a diesel 
engine pump mounted on the trailer. Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

Ql. Is the 150 gallon fuel tank subject to the HMR? 

Al. Provided the fuel tank meets the requirements of 49 CFR §§ 393.65 and 393.67 
(relating to fuel systems and fuel tanks) of the Federal Motor Carrier Safety Administration 
Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSRs), and are not used as packaging for 
the shipment of hazardous materials (e.g., a cargo tank) then the trailer and its installed 
equipment is subject only to the FMCSRs. If the fuel tank does not meet the FMCSR 
requirements for fuel systems and fuel tanks, the fuel tank is subject to the HMR when 
transported in commerce. 

Q2. If the fuel tank meets the requirements of FMCSR §§ 393.65 and 393.67 and is 
deemed a fuel system? Is the 150 gallon tank on our equipment exempt from the HMR 
and CDL with H endorsement requirements? 

A2. See A1. With regard to the requirement for a CDL with an H endorsement, if the 
vehicle meets the definition of a commercial motor vehicle under 49 CFR Part 383, the 
driver would be required to have a CDL; however, the H endorsement would not be 
required since the vehicle would not be required to display placards. 

Q3. Is HMR § 173.220(a) applicable to the trailer? 

A3. Section 173.220(a) would only be applicable if the fuel tank does not meet the 
requirements of FMCSR §§ 393.65 and 393.67. In this event, the fuel tank would be 
considered a cargo tank. 



Q4. If§ 173.220 applies, does it mean that the fuel tanks need non-vented caps or valves 
or quick disconnects in the lines to be considered ''securely closed". 

A4. Section 173.220(a) does not apply, provided the fuel tank meets the requirements of 
FMCSR §§ 393.65 and 393.67. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 
'\ 
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Delmer Billings "" 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carol 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Thursday, May 24, 2012 4:51 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: request formal letter of interpretation 

l2--0IJ-

Attachments: waterblaster trailer.JPG; DOT ruling letter 00-0002.pdf; PHMSA ruling letter 09-0138.pdf; 
Safety Communication #4 2011 - HM Regs ReFuel Tanks.pdf; Fuel System Requirements 
2-2011.pdf 

Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Slovak, Bill [mailto:BSiovak@waterblast.coml 
Sent: Tuesday, May 22, 2012 6:02PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: request formal letter of interpretation 

I would like to request a formal letter of interpretation regarding our specific case. 

I work for an equipment manufacturer and one of our customers/end users has received citations for a diesel fuel tank 
over 119 gallons not being placarded and not having proper shipping paperwork. We have sold many waterblaster 
trailers over the years (approx 1000) and only received a few complaints of customers receiving tickets for fuel 
tanks. Our equipment consists of a diesel engine driven pump with a 150 gallon tank that supplies diesel fuel to the 
engine to drive the pump. Very similar to a generator trailer or an air compressor trailer. The trailer is integral to the 
equipment, it is NOT a purchased trailer that is being used to transport the equipment. The equipment IS a trailer, see 
photo. 

I have attached multiple pieces of correspondence from our customer, Hydrochem Aquilex. One is a copy of the 
citations which they received at a weigh station in Florida and are included in their internal safety report. Another is the 
ruling letter 09-0138 referenced in their report from JJ Keller, received in response to a requested interpretation. 

I have also attached a photo of our waterblaster trailer for your reference. 

I have spoken to a current JJ Keller representative, Randy Skoog, and have attached the ruling letter 00-0002 he found 
regarding generators and feel this is a better representation of the situation. This letter seems to state that the 
exemption applies because the tank isn't for transporting fuel it is for supplying fuel to the equipment. 

My questions are: 

1. Is there a way to use our 150 gallon diesel tanks and not be required to comply with HMR (placard, shipping 
papers, CDL)? 

2. If our fuel tank meets 393.65 and 393.67 and is deemed a fuel system, is the 150 gallon tank acceptable on our 
equipment without HMR Hazmat regulations (placarding, shipping papers, CDL with H endorsement)? 

3. Is 173.220 (a) applicable to our trailer? It states 11transported as cargo ON a transport vehicle"- does this apply 
to trailers towed? Our equipment is not being transported ON a trailer, it IS a trailer. Is there a difference? 
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4. If 173.220 applies, does it mean the fuel tanks need non-vented caps and valves or quick disconnects in the lines 
so it can be considered "securely closed" in order to avoid the HMR regulations (placard, shipping papers, COL 
with endorsement)? 

Bill Slovak 
Current Products Engineering Manager 
Jetstream of Houston, LLP 
5905 Thomas Rd 
Houston, TX 77041-4904 
0: (832) 590-1326 M: (713) 301-7119 

v.ww. waterblast.com 
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