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Dear Ms. Gedrich: 

This responds to your October 13, 2011 letter requesting clarification of the package testing 
requirements for composite or combination packagings that contain compressed oxygen and 
other oxidizing gases in cylinders or chemical oxygen generators under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Part 171-180). In general terms, these articles are 
required to be placed in a rigid outer packaging that conforms to the testing provisions in Part 
178, Subpart M of the HMR or the performance criteria of Airlines for America (A4A), 
formerly the Air Transport Association of America, Inc. (AT A), Specification No. 300 for a 
Category I shipping container. See §§ 173.l68(d) and 173.302(f)(3). You specifically request 
clarification of the testing and performance criteria and determination ofsuccessful test results. 

Your questions regarding Part 178, Subpart M testing are paraphrased and answered as follows: 

Q1. The HMR outline package preparation criteria for testing. For example, inner receptacles 
for liquid material must be at least 98% filled (see § 178.602(b)). However, there is no 
criterion for gases. How would cylinders be filled to 98% with a gas? 

A1. The physical properties ofa gas would not allow for a cylinder to be filled to 98%. The 
filling criteria for inner receptacles intended to contain liquid or solid material do not apply to 
gases. Bear in mind that these drop tests should not be conducted with filled cylinders because 
of the inherent safety risks associated with a compressed gas. 

Q2. Following drop tests of composite or combination packaging, the absence of leakage of 
filling material from the inner receptacles signifies a successful test (see § 178.603(f)(4)). If 
the drop test were to be conducted with empty cylinders, how would it be determined if the 
material leaked? 

A2. The cylinder should be filled after the drop test to determine whether there is any leakage 
as a result of damage occurring during the drop test. 

Q3. If damage to the outer packaging affects the flame penetration resistance, is this 
considered an unsuccessful test? 



A3. Yes. This would be considered damage likely to adversely affect safety during transport. 

Q4. Would the same criteria apply to the stacking test and the vibration standard? 

A4. Yes. The responses to questions 1 thru 3 hold true for both the stacking test and the 
vibration standard. 

Your questions regarding A4A Specification No. 300 and testing are paraphrased and answered 
as follows, however, we note that the guidance offered relative to A4A Specification No. 300 is 
the opinion of this Office and we recommend that you contact A4A for further guidance: 

Q 1. Regarding the drop test of a Category I shipping container (that can be handled manually in 
transportation), are the drops conducted on each side, edge, or comer, in sequence or only on one 
selected side, comer, and edge? 

AI. It is our opinion that the drop test is to be performed in sequence for the required number of 
drops for each side and repeated for the required number ofdrops for each edge and each comer. 

Q2. Regarding the cause for rejection under Specification No. 300, if the cylinders are 
considered the contents, how is it determined that the contents do not show any changes that 
affect their utility. 

A2. It is our opinion that determination of any "changes affecting the utility of the contents" 
would be similar to determination of successful testing under the HMR. That is, the cylinder 
should be filled after the drop test to determine whether there is any leakage. 

Q3. Are the required tests to be performed in series? 

A3. No. Each test type (e.g., drop, vibration, etc.) must be completed independent ofthe others. 

Q4. Should the utility of the packaging be determined after each test type (e.g., drop, vibration, 
etc.)? 

A4. Yes. The contents of the packaging are to be inspected after the testing procedure for each 
test type is complete to determine whether they show any changes that affect their utility. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this Office at 
(202) 366-8553. 

enSupko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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October 13,2011 

Logistics Testing and Applications Division 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office ofHazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-l 0) 
1200 New Jersey Avenue 
SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

This letter of inquiry for interpretation is written on behalf of the US Anny Materiel 
Command Logistics Support Activity Packaging, Storage, and Containerization Center (USAMC 
LOGSA PSCC), Tobyhanna, PA It is being written for c1aritication/interpretationofthe HM­
224B,Hazardous Materials Regulations (HMR): Transportation ofGompr~ssed Oxygen, Other 
Oxidizing Gases and Chemical Oxygen Generators on Aircraft. , ' 

The Title 49 Code of Federal Regulations (CFR) § 171.8 defines' an outer packaging as "the 
outermost enclosure of a composite or combination packaging together with any absorbent 
materials" cushioning and any other components necessary to contain and protect inner 
receptacles of inner packagings." In order to meet the "integrity standards," the HM-224B 
requires that the cylinder or the generator 

"must be placed in a rigid outer packaging that 
(1) Conforms to the requirements of either: 
(i) 	Part 178, subparts L and M, of this subchapter at the Packing Group I 

or II performance level; or 
(ii) The performance criteria in Air Transport Association (ATA) 

Specification No. 300 for a Category I shipping container." (49 CFR 
§173.168 and §173. 304) 

As written, subparts L and M do not clearly address criteria for passing a drop test, if 
one was to designate the cylinder or generator as the inner packaging and the HM-224B 
specification packaging as the outer packaging. Specifically for a composite or 
combination packaging states that the outer packaging "must not exhibit any damage 
likely to affect safety dUring transport. Inner receptacles, inner packagings,and art~cles 
must remain completely within: the outer packaging and there must be no lea.kage of 
filling substance from the inner receptacle or inner packagings." For the packaging being 
discussed, this could bellS cubic feet of oxygen compressed to pressures grt:ater than 
3,000 pounds per square inch (psi) inside an HM-224B outer packaging. The 49 CFR 
addresses filling procedures for packages subjected to the dropin relation to liquids and 
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solids only. Compressed gas has a behavior different from either a liquid or a solid, and 
the safety risks involved with testing pressurized cylinders are extreme. 

• 	 How would the cylinder be filled to 98%? 
• 	 Ifthe cylinder were tested empty, how would you know if the filling substance 

leaked? 
• 	 If the damage to the outer packaging effects the flame penetration resistance, is 

that considered a fail? 
• 	 Would the same criteria apply to vibration and stack test? 

ATA Specification No. 300 Category I requires 160 face drop tests, 80 edgewise drop 
tests, and 40 cornerwise drop tests. 

• 	 Are the drop tests conducted on consecutive sides, edges, or comers, or is one 
selected and the required number of drops only performed on that side, edge, or 
comer? 

A TA Specification No. 300 Category I states the cause for rejection: "At the conclusion of 
the testing, the contents of the container, its interior shock-absorbing materials and devices shall 
not show any changes that affect their utility. The interior or exterior of the container shall not 
reveal any failure of the container or shifting of the part." 

• 	 If a cylinder were considered the contents, how would its unaffected utility be 
determined? 

• 	 Are the tests conducted in series? 
• 	 Should the utility be tested after each test drop, vibration, etc.? 

Point of contact for this matter is Miss Sarah R. Gedrich, DSN 795-7649, (570) 615-7649, 
FAX (570) 615-7823, or e-mail sarah.gedrich@us.army.mil. All correspondence responding to 
this memorandum should be sent to Chief, LOGSA Packaging, Storage, and Containerization 
Center (AMXLS-A T -LiSarah Gedrich), 11 Hap Arnold Boulevard, Tobyhanna, PA 18466-5097. 

Sincerely, 

&i~ 
Chief, Logistics Testing and 
and Applications Division 

mailto:sarah.gedrich@us.army.mil



