
U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE 
of Transportation Washington. DC 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

AUG 122011 

Mr. A. Gam Butcher 
Explosives Safety Specialist 
Safety Management Services Inc. 
1847 West, 9000 South, Suite 201 
West Jordan, UT 84088 

Reference No.: 11-0122 

Dear Mr. Butcher: 

This responds to your May 25, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to UN 3366, 
"Trinitrotoluene (TNT), wetted, with not less than 10 percent water by mass," and 
UN 1356, "Trinitrotoluene wetted or TNT, wetted, with not less than 30 percent water by 
mass." Specifically, you ask whether these materials are Division 4.1 (Flammable solid) 
materials, and can be transported without an EX number. You also request clarification of 
the packaging authorized by the HMR for these materials. 

Under § 173.22, it is the shipperfs responsibility to class and describe a hazardous material. 
This Office does not normally perform this function. However, you are correct in your 
understanding tha.t these materials are both Divis~on 4.1 materials, and do not require an 
EX number. In accordance with § 173.124(a)(1)(ii), materials properly classed as 
desensitized mixtures of explosive materials and specifically listed in the Hazardous 
Materials Table (§ 172.101), in this case UN 3366, "Trinitrotoluene (TNT), wetted, with 
not less than 10 percent water by mass," and UN 1356, "Trinitrotoluene wetted or TNT, 
wetted, with not less than 30 percent water by mass," may be transported as Division 4.1 
materials and do not require an EX number. Please note that some of the special 
provisions assigned to each of these materials are in error in the HMR. Special Provision 
23 should apply to UN 3366, not UN 1356. In addition, as specified in the HMT for both 
of these materials, please refer to § 173.211 for approved non-bulk packaging. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



I+ndre{JJs 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~ I7Z · I0 , 
From: Betts, Charles (PHMSA) Propp,- &, ippl fJj Name 
Sent: Thursday, May 26, 2011 4:50 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 1 I 'l'\ 

Cc: Andrews, Steven (PHMSA); Foster, Glenn (PHMSA) - U 12'2. 

Subject: FW: Flammable solid TNT 

Please log in this new request for interpretation and assign to Mr. Steven Andrews. 

Thanks, 

Charles 


From: Watson, Spencer (PHMSA) 
Sent: Thursday, May 26, 2011 3:55 PM 
To: Betts, Charles (PHMSA); Pfund, Duane (PHMSA); Boyle, Rick (PHMSA); Ke, Charles (PHMSA); Vos, Brian (PHMSA); 
Nicklous, Joseph (PHMSA); Singh, Harpreet (PHMSA) 
Cc: Butcher, Garn 
Subject: FW: Flammable solid TNT 

Charles­

Garn's question I believe should be addressed officially by Standards. Nowj there are two 172.101 table entries for TNT, 
wetted with 30% water (1356) and 10 % water(UN3366), both as 4.1. One takes SP 162 and the other takes SP 23. ,J­
thi k there's a mix-u in hos ou h. think the 10% wetted TNT should take the SP 23 and the 30% 
should take SP 162, . hich would agree with the UN Model regulations that there's an im osed 500 ram maximum for 
10 percent water wet TNT. In either case, however, I believe t ey don't need an approval to ship first . 

• ______.~"'..::to 

Spence Watson 
USDOT/PHMSA- PHH21 
1200 New Jersey Ave S.E. 
Washington, DC 20590 
(202)366-8830 - Phone 
(240) 285-3503 - Mobil 

From: Garn Butcher [mailto:gbutcher@sms-ink.com] 
Sent: Wednesday, May 25, 2011 5:27 PM 
To: Watson, Spencer (PHMSA) 
Subject: Flammable solid TNT 

Spencer: 

Hope the meetings with the labs is going well. If you get a chance, I have a question on TNT. I have a client who said 

that he was told by a burn facility that TNT wetted at 10% with water and packaged in 5-gallon containers is a 4.1 

Flammable solid, and can be sent without an EX number. 


Is this correct? 

Does the manufacturer still have to apply for a shipping authorization through a testing lab to ship in this configuration as 
a4.1? 

(My research says UN3366 is 10% wet, shipped 4.1, pg 1, and UN1356 is 30% wet also shipped 4.1, pg 1, but neither as I 
can determine specify any container size other than non-bUlk. IF this is true, then can he ship in 55 gallon drums, wet as 
4.1 without any tests?) 
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Thanks 

Gam. 

A. Garn Butcher 
Explosive Safety Specialist 

Safety Management Services, Inc. 

1847 West, 9000 South, Suite 201 

West Jordan, Utah 84088 

Phone (801) 567-0456 

Fax (801) 567-0457 

gbutcher(a!sms-ink. com 
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