
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

FEB 2 8 2011 
Mr. Chuck Denny 
Duke Energy Corporation 
526 South Church Street, EC13K 
Charlotte, NC 28202 

Reference No.: 10-0261 

Dear Mr. Denny: 

This responds to your email requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to a transport vehicle. Specifically, you ask for 
clarification on the definition of a transport vehicle and how this definition affects the use of the 
exceptions for materials of trade (MOTs) specified in § 173.6 and batteries specified in 
§ 173.159 and 173.159a. 

In your email, you describe a scenario in which a utility truck is pulling a trailer. The utility 
truck is carrying material meeting the MOTs exception, specified in § 173.6, while the trailer 
contains electric storage batteries. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Ql: 	 Can a utility truck be considered a separate transport vehicle from a trailer that is 
connected to it? 

AI: 	 The answer is yes. Transport vehicle means a cargo-carrying vehicle, such as an 
automobile, van, tractor, truck, semitrailer, tank car or rail car used for the transportation 
of cargo by any mode. Each cargo.,carrying body (trailer, rail car, etc.) is a separate 
transport vehicle. (See § 171.8.) 

Q2: 	 If the answer to Ql is yes, may each transport vehicle utilize separate exceptions 
specified in the HMR? Specifically, can the utility truck use the MOTs exception 
specified in § 173.6 while the trailer uses the electric storage battery exception specified 
in § 173.159(e)? 

A2: 	 The answer is yes. If a transport vehicle contains any other hazardous materials, even 
those excepted from all or part of the HMR (e.g., materials of trade; see § 173.6), the 
exception specified in § 173.1S9(e) does not apply. However, since the utility truck and 
trailer are considered separate transport vehicles a person may utilize separate exceptions 
in each transport vehicle provided they meet all the requirements specified for each 
exception (Le. §§ 173.6 and 173.159(e)). 



Q3: 	 If a transport vehicle contains both spillable and non-spillable lead acid batteries, can that 
transport vehicle utilize the exceptions specified in §§ 173.159(e) and 173.159a 
simultaneously? 

A3: 	 The answer is yes. Electric storage batteries containing electrolyte or corrosive battery 
fluid are excepted from the HMR when transported in accordance with the provisions 
specified in § 173.159( e). The exception in § 173.159( e) is applicable to "Electric 
storage batteries containing electrolyte or corrosive battery fluid" and does not 
differentiate between spillable and non-spillable lead acid batteries. The condition 
specified in § 173 .159( e )(1) states that no other hazardous materials may be transported 
on the same vehicle. For the purposes of this exception, spillable and non-spillable 
batteries are both considered "Electric storage batteries containing electrolyte or 
corrosive battery fluid." Therefore, provided no other hazardous materials are loaded in 
the transport vehicle with the spillable and non-spillable electric storage batteries and all 
the requirements of §§ 173.159 and 173.159a are met, the electric storage batteries would 
be excepted from the HMR. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~/73#ft:; 

From: INFOCNTR (PHMSA) Ba Hey,'es 
Sent: Wednesday, December 15, 2010 3:56 PM I D- DJ...b J
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments 

and Packagings (Sections 173.1 &ndash; 173,476) 

Hi Carolyn, 

Chuck Denny requested we forward this e-mail as a request for a formal letter of 
interpretation. 

Thanks, 

Victoria Lehman 
202-366-1035 

-----Original Message-- -­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Tuesday, December 14, 2010 2:37 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments and 
Packagings (Sections 173.1 &ndash; 173.476) 

The following questions pertain to battery shipments and reference DOT interpretation letters 
06-0062, 07-0026 and 98-0532. 
Issue 1 
A utility truck is pulling a trailer. The utility truck is carrying material under the 
Materials of Trade exception, 49 CFR 173.6. The trailer contains only lead acid batteries. 
Can the trailer transport the lead acid batteries exception under 49 CFR 173.159 (e) while 
connected to the utility truck carrying hazardous materials under the Materials of Trade 
exception 49 CFR 173.6? Per DOT interpretation 07-0026, the battery exception 49 CFR 173.159 
(e) cannot be used with the Materials of Trade exception 49 CFR 173.6 when they are being 
transported on the same vehicle. Per DOT Interpretation, 98-0532, each cargo-carrying body 
(trailer) is a separate transport vehicle. Can the utility truck be considered a separate 
transport vehicle from the trailer that it is connected and allow one exception to be used on 
the utility truck and the other exception to be used for the trailer? 
Issue 2 
A transport vehicle contains both spillable and non-spillable batteries. Can lead acid 
batteries under 49 CFR 173.159 (e) and lead acid batteries under 49 CFR 173.159a both be 
transported together using both exceptions? Per DOT Interpretation 06-0062, the usage of 
both exceptions being used at the same time appears to be accurate. 

The questions were sent earlier, but no response was received. Therefore, resubmitting with 
cell phone telephone number. 

Name: Chuck Denny 
Organization: Duke Energy Corporation 
Email: Chuck.Denny@duke-energy.com 
Address: 526 South Church Street, EC13K 
City: Charlotte 
Zip Code: 28202 
Phone: 704-564-1504 
Country: USA 
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FAX: 704-382-6240 
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