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Ref. No. 10-0032 

Dear Mr. Portsmouth: 

This responds to your letter dated February 2, 2010 requesting clarification of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to placarding requirements for 

Class 7 (radioactive) material. Specifically, you ask for clarification of the placarding 

requirements for four unique scenarios. Your scenarios and questions are summarized and 

answered as follows: 


Scenario 1: 

Four cargo containers (large freight containers with a capacity of approximately 1280 cubic feet 


. each) used to transport LSA and SCO material on an Articulated Bulk Container (ABC) Railcar: 

• 	 Each container contains less than an A2 quantity. 
• 	 The containers are transported exclusive use. 
• 	 The shipment is excepted from the marking and labeling requirements under 49 CFR 

I 73.427(a)(6)(vi). 
• 	 The containers are marked "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" in 

accordance with § I 73.427(a)(6)(vi). 
• 	 Each freight container is placarded on all four opposing sides with Class 7 (radioactive) 

material placards before being loaded on the ABC railcar. 
• 	 The freight containers are loaded on the ABC railcar by the consignor and remain on the 

ABC car until they are removed by the consignee. 
• 	 There is no intermediate loading or unloading associated with the freight containers or 

transport vehicle. 
• 	 There are no subsidiary hazards requiring additional communication. 
• 	 The appropriate container testing certifications (e.g., AAR compliance statement) are 

appropriately affixed. 
• 	 A shipping paper (in this case a Uniform Low Level Radioactive Waste Manifest) is 

properly completed and delivered to the first rail carrier and the consignor. 



QI) Would the markings (i.e., "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO") and Class 7 
(radioactive) material placards on the freight containers described above satisfy the 
communication requirements for the shipment in accordance with § 173.4277 

AI) Yes. Section 172.504 (Table I, Footnote I) requires placards to be applied to bulk packages 
and rail cars containing LSAJSCO transported as "exclusive use" in accordance with 
§§ 1 73.427(b)(4) and (5) or (c). Placards displayed on the freight container may be used to 
satisfy the requirement to placard the railcar provided the placards are clearly visible from the 
direction they face, except from the direction of another railcar to which the railcar is coupled 
(see § 172.516). 

Scenario 2 
Eight packages (containers with a capacity ofapproximately 96 fe each) used to transport LSA 
and SCO materials in a van trailer (i.e., a closed transport vehicle): 

• 	 Each container contains less than an A2 quantity. 
• 	 The containers are transported exclusive use. 
• 	 The shipment is excepted from the marking and labeling requirements under 


§ 173.427(a)(6)(vi). 

• 	 The containers are marked "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" in 


accordance with § 173.427(a)(6)(vi). 

• 	 The van trailer (Le., transport vehicle) is placarded on 4 opposing sides with Class 7 

radioactive placards. 
• 	 The containers are loaded on the trailer by the consignor and remain on the trailer until 

they are removed by the consignee. 
• 	 There is no intermediate loading or unloading associated with the containers or transport 

vehicle. 
• 	 There are no subsidiary hazards requiring additional communication. 
• 	 A shipping paper (in this case a Uniform Low Level Radioactive Waste Manifest) is 

properly completed and delivered to the carrier and the consignor. 

Q2) Would the markings (i.e., "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO") and Class 7 
(radioactive) material placards on the transport vehicle described above satisfy the 
communication requirements for the shipment in accordance with § 173.427? 

A2) No. Section I 72.504(e) (Table 1, Footnote 1) requires placards to be applied to bulk 
packages and transport vehicles containing LSAJSCO transported as "exclusive use" in 
accordance with §§ 173.427(b)(4) and (5) or (c). Thus, placards are required on the packages 
for such shipments. Placards must also be affixed to the transport vehicle, however, § 
172.516 provides that the requirement to placard a motor vehicle may be met by the placards 
displayed on a freight container or portable tank loaded on a motor vehicle. For other types 
of bulk packages, placards must also be displayed on the motor vehicle. 
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Scenario 3 
A shipment of various size radioactive packages meeting the requirements in § 173.24 and 
§ 173.410 in metal boxes (e.g., B-25 box) used to transport radioactive LSA and SCO material: 

• 	 Each container contains less than an A2 quantity. 
• 	 The containers are transported exclusive use. 
• 	 The shipment is excepted from the marking and labeling requirements under 


§ 173.427(a)(6)(vi). 

• 	 The containers are marked "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" in 

accordance with § 173.427(a)(6)(vi). 
• 	 The packages are shipped on an open flat bed trailer. 
• 	 The open flat bed trailer (i.e., transport vehicle) is placarded on four opposing sides with 

Class 7 placards. 
• 	 The trailer is loaded by the consignor and unloaded by the consignee. 

Q3) Would the marking (i.e., "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO") and Class 7 
(radioactive) material placards on the transport vehicle described above satisfy the 
communication requirements for the shipment in accordance with § 173.427? 

A3) No. Section 172.504 (Table 1, Footnote 1) requires placards to be applied to bulk packages 
and transport vehicles containing LSA/SCO transported as "exclusive use" in accordance 
with §§ 173.427(b)(4) and (5) or (c). Therefore, if the packages are bulk packages, they must 
be placarded in addition to the transport vehicle. 

Scenario 4 
A Shipment ofClass 7 (radioactive) material utilizing a radioactive materials cask that is less than 
18 m used to transport radioactive LSA and SCO material: 

• 	 The cask contains less than an A2 quantity. 
• 	 The cask is certified to meet DOT 7 A, IP-I and IP-2 package. 
• 	 The shipment is excepted from the marking and labeling requirements under 


§ 173.427(a)(6)(vi). 

• 	 The cask is marked "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" in accordance 

with § 173.427(a)(6)(vi). 
• 	 The cask is transported as an exclusive use shipment. 
• 	 The shipment is made by motor vehicle. 
• 	 The transport vehicle (i.e., cask trailer) is placarded on 4 opposing sides with Class 7 

(radioactive) material placards and the front of the tractor is also placarded. 

Q4) Would the markings (Le., "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO") and five 
placards on the transport vehicle satisfy the communications requirements for this shipment in 
accordance with § 173.427? 

A4) Yes. Note that placards are only required to be displayed for bulk packages and transport 
vehicles containing LSAISCO transported as "exclusive use" in accordance with 
§§ I 73.427(b)(4) and (5) or (c) (see § 172.504(e)(Table I, Footnote I). 
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The package you describe in Scenario 4 is not considered to be a bulk package. Thus, 
placards are not required to be displayed on either the transport vehicle or the cask. 

I hope this answers your inquiry. If you need further assistance, please contact this office at 202· 
366-8553. 

sin:TkU 
Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

ce ofHazardous Materials Standards 
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February 2,2010 	 FS-NW-LT-5318 

Mr. Charles Betts 
Mr. Michael Conroy 
U.S. Department ofTransportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E21-317 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Subject: Clarification of Letter of Interpretation 

Dear Mr. Betts and Mr. Conroy, 

I would like to ask for a formal clarification on a recent letter of interpretation 
(Ref. Number: 09-0231) dated November 24, 2009 regarding the need to placard radioactive 
material in a bulk packaging. The purpose of this correspondence is to obtain further 
clarification from the U.S. Department of Transportation (DOT) on marking; labeling and 
placarding requirements for shipments of radioactive materials, such as Low Specific Activity 
(LSA) shipments as well as Surface Contaminated Objects (SCO) normally shipped exclusive 
use. 

To assist in the clarification of this placarding requirement, I would like to ask your 
interpretation on the following shipment scenarios which are regularly shipped by our company 
by motor vehicle and rail. 

Scenario # 1 

Four Cargo Containers (large freight containers with capacity of approximately 1280 fe each) 
used to transport LSA and SCO material on an Articulated Bulk Container (ABC) Railcar: 

• 	 Each container contains less than an Az quantity. 
• 	 The containers are transported exclusive use. 
• 	 The shipment is excepted from the marking and labeling requirements under 


49 CFR 173.427(a) (6) (vi). 

• 	 The containers are marked "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" in 


accordance with 49 CFR 173.427(a) (6) (vi). 
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• 	 Each freight container is placarded on four opposing sides with Class 7 radioactive 
placards before being loaded on the ABC car. 

• 	 The freight containers are loaded on the ABC car by the consignor and remain on the 
ABC car until they are removed by the consignee. 

• 	 There is no intermediate loading or unloading associated with the freight containers or 
transport vehicle. 

• 	 There are no subsidiary hazards requiring additional cOITunu..nication. 
• 	 The appropriate container testing certifications (e.g., AAR compliance statement) are 

appropriately affixed. 
• 	 A shipping paper (in this case a Uniform Low Level Radioactive Waste Manifest) is 

properly completed and delivered to the first rail carrier and the consignor. 

Would the markings (i.e. "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTNE-SCO") and Class 7 
radioactive placards on the freight containers described above satisfy the communication 
requirements for the shipment in accordance with 173.427? 

Scenario # 2 

Eight packages (containers with capacity of approximately 96 ft3 each) used to transport LSA 
and SCO materials in a van trailer (i.e., a closed transport vehicle): 

• 	 Each container contains less than an A2 quantity. 
• 	 The containers are transported exclusive use. 
• 	 The shipment is excepted from the marking and labeling requirements under 


49 CPR 173.427(a) (6) (vi). 

• 	 The containers are marked "RADIOACTNE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" in 

accordance with 49 CPR 173.427(a) (6) (VI). 
• 	 The van trailer (i.e., transport vehicle) is placarded on 4 opposing sides with Class 7 

radioactive placards. 
• 	 The containers are loaded on the trailer by the consignor and remain on the trailer until 

they are removed by the consignee. 
• 	 There is no intermediate loading or unloading associated with the containers or transport 

vehicle. 
• 	 There are no subsidiary hazards requiring additional communication. 
• 	 A shipping paper (in this case a Uniform Low Level Radioactive Waste Manifest) is 

properly completed and delivered to the carrier and the consignor. 

Would the markings (Le., "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO") and Class 7 
radioactive placards on the transport vehicle described above satisfy the communication 
requirements for the shipment in accordance with 173.427? 
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Scenario # 3 

A shipment of various size radioactive packages meeting the requirements in 173.24 and 173.410 
in metal boxes (e.g., B-25 box) used to transport radioactive LSA and SCO material 

• 	 Each container contains less than an A2 quantity of material. 
• 	 The containers are marked either "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO", 
• 	 The radioactive material is being shipped under 49 CFR 173.427(a) (6) (vi) and are 

excepted from the marking and labeling requirements. 
• 	 The various sized containers are shipped on an open flat bed trailer. 
• 	 The open flat bed trailer (i.e., transport vehicle) is placarded on four opposing sides with 

Class 7 radioactive placards. 
• 	 The shipment is loaded by the consignor and unloaded by the consignee. 
• 	 The shipment is shipped as exclusive use. 

Would the marking (i.e., "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO") and Class 7 
radioactive placards on the transport vehicle described above satisfy the communications 
requirements for the shipment in accordance with 173.4277 

Scenario # 4: 

A shipment of a radioactive material utilizing a radioactive materials cask that is less than 18 m3 
(640 ft 3) used to transport radioactive LSA and SCO material. 

• 	 The cask contains less than an A2 quantity. 
• 	 The cask is certified to meet DOT 7 A, IP-l and IP-2 package. 
• 	 The shipment is excepted from the marking and labeling requirements under 


49 CFR 173.427(a) (6) (vi). 

• 	 The cask is marked "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO" in accordance 

with 49 CFR 173.427. 
• 	 The cask is transported as an exclusive use shipment. 
• 	 The shipment is made by motor vehicle. 
• 	 The transport vehicle (i.e. cask trailer) is placarded on 4 opposing sides with Class 7 

radioactive placards and the front of the tractor is also placarded. 

Would the markings (i.e. "RADIOACTIVE-LSA" or "RADIOACTIVE-SCO") and five placards 
on the transport vehicle satisfy the communications requirements for this shipment 173.427? 

49 CFR 173.427 (a) (6) (v) states that the vehicle must be placarded in accordance with subpart F 
ofpart 172. Therefore, we want to either placard the vehicle or else placard the packages in such 
a way as to satisfy the requirement to placard the vehicle. 
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Thank you for your time and consideration of these questions. I look forward to your response. 

Sincerely, 

James H. Portsmouth 
Director of Transportation and Logistics 
Federal Services Group 

Jmr 




