Sept enber 16, 1992

M. W Barry Baker
Uility nmanager

Loudon Wilities

P.O Drawer E

Loudon, Tennessee 37774

Dear M. Baker:

This is in response to your letter of August 14, 1992, concerning
pre-enpl oynent testing of enployees. Your correspondence indicates
that Loudon Wilities requires enployees of both covered and non-
covered positions to be subject to the same drug testing
requirenents. You asked whether an enployee of one of the
utilities would be subject to pre-enploynent testing if the
enpl oyee desires to transfer from an uncovered position to a
covered position?

An enpl oyee who perforns an operation, naintenance, or energency-
response function nmust pass a pre-enploynent test before performng
t hose covered functions. The drug testing requirenents contained
in 49 CFR Part 199.11(a) require that an operator may not use as an
enpl oyee any person who has not passed a drug test or refuses to
take a drug test required by Part 199. It would appear from your
correspondence that you are using the same testing forns and
procedures for both your non-covered and covered positions.

Testing of your non-covered enployees nust be based on the
authority of the wutility, and not this agency because these
enpl oyees are not subject to the requirenments of Part 199.

Therefore, an enployee who is pronoted or transferred from a non-
covered into a covered position subject to the requirenents of Part
199 nust pass an RSPA prescribed pre-enploynent test prior to
perform ng the covered functions. Previous inclusion in a conmpany
aut hori zed drug testing programw ||l not suffice.

Thank you for your inquiry. Please let ne know if you need nay
nore informati on about our drug testing requirenents.

Si ncerely,

Richard L. R ppert

Drug Conpl i ance Coordi nat or

Ofice of Pipeline Safety
Enf or cenment



