Decenber 13, 1991

M. Dennis J. kenfuss
Manager of Labor Rel ations
Eastern Qperations

KPL Gas Service

2460 Pershing Road

Kansas Cty, MO 64108

Dear M. kenf uss:

This is in response to your letter of July 30, 1991, requesting
gui dance concerning the manner in which your conpany perforns
random drug testing of its enpl oyees covered under 49 CFR Part 199
and Part 391.

The Federal H ghway Adm nistration (FHWA) published a final rule in
the Federal Register on august 16, 1991, (56 FR 40806) on
i npl enentation dates on controlled substances testing for random
and post-acci dent provisions.

The FHWA rule becanme effective on Novenber 14, 1991, for notor
carriers with 50 or nore drivers subject to testing, and becones
effective January 1, 1992, for all other nmotor carriers.

A conpany may use a single plan to cover both pipeline workers and
truck drivers. The rules governing drug testing of pipeline
workers and truck drivers are intended to be substantially the
same; however, the anti-drug plan ,nust be designed to neet the
nmost stringent requirenents of either the Research and Special
Prograns Adm nistration (RSPA) or FHWA rul es.

Pipeline operators who are considering adding their drivers to
their existing random pool required under the RSPA regul ations
should consider all the requirenents of the FHWA rule before
pr oceedi ng, The FHWA final rule requires notor carriers to
institute randomtesting and insure that:

a. The testing period is spread reasonably through the 12-
nont h peri od,

b. The test collection during the year is conducted at an
annual i zed rate of 50 percent; and

C. The total nunber of tests conducted during the 12 nonths
is equal to at least 25 percent of the drivers subject
to testing for the first year.

Al pipeline operators have now conpleted their first year of
phased-in random testing and are now required to conduct random
testing at the 50 percent annualized rate. A copy of the Federal



Register Notice is enclosed for nore conplete review If you
conbine the FHWA and RSPA covered enployees into one random
sel ection pool, then the testing rate would be conducted at the 50
percent rate.

Thank you for your inquiry. Please let ne know if you need any
nore informati on about our drug testing requirenents.

Si ncerely,

Richard L. R ppert

Drug Conpl i ance Coordi nat or

Ofice of Pi pel i ne Saf ety

Enf or cenent



