Cctober 7, 1991

This is in response to your letter of June 38, 1992, to M. Ceorge
W Tenley, Jr., Associate Admnistrator for Pipeline Safety,
Research and Special Prograns Adm nistration, requesting guidance
on two areas. Your questions and our answers are outlined bel ow

QUESTION:. Whether "split sanples” are allowabl e under the program
qui del T nes?

ANSWER: Split sanples are allowed, but not required. As noted in
the preanble to the final rule to Part 40 published on Decenber 1,
1989, (54 FR 49854), the Departnent decided not to require split
sanpl es. The rationale was the stringent safeguards enbodied in
t he procedures (e.g. concerning collection, chain of custody, DHHS-
approved | abs, GCOVS confirmation tests, and MRO verification).

QUESTI ON: Whet her the 60-nonth tinme limt on unannounced random
testing for return to duty testing of enployees is deternined by
the MRO on a case-by-case basis or is it a matter that is subject
t o bargai ni ng between the enployer and its enpl oyee representative?

ANSWER Section 199.11(e) states that, a part of the return to
duty requirements, "An enployee who returns to duty shall be
subject to a reasonable program of followup drug testing wthout
prior notice for not nore than 60 nonths after his or her return to
duty.” Section 199.15(c)(4) stipulates that the MO shal
"determ ne a schedul e of unannounced testing, in consultation with
the operator, for the enployee who has returned to duty.” The MO
gui del i nes, published by DOT in Cctober 1990, indicate that the MRO
shoul d determ ne the frequency of unannounced testing based on the
assessnment and recommendation of the counselor. Therefore, the
time limt for an enployee to be subject to unannounced testing is
determ ned by the MRO on a case-by-case basis.

Thank you for your inquiry. Please let ne know if you need any
nore informati on about our drug testing requirenents.

Si ncerely,

Richard L. R ppert

Drug Conpl i ance Coordi nat or

Ofice of Pipeline Safety
Enf or cenment



