January 11, 1991

M. Raynond M Hol der
Manager, Materials Managenent
Sun Pi pe Li ne Conpany

P.O Box 2039

Tul sa, OK 74102

Dear M. Hol der:

| am responding to your letter of August 27, 1990, asking for
advice on how Sun Pipe Line Conpany should react to situations
where service conpanies do not have a drug testing program that
nmeets the requirenents of 49 CFR Part 199. You al so ask what we
are doing to advise these conpanies about out drug testing
requi renents. W apol ogize for the delay in respondi ng.

Under Part 199 an individual working for a pipeline contractor is
an "enpl oyee" subject to drug testing when he or she perforns on a
pi peline an operation, maintenance, or energency-response function
that is regulated by 49 CFR Part 192 or 195. (See the Part 199
definition of "enployee.") However, any contractor personnel who
continue to perform a covered function after the conpliance

deadline (see ? 199.1) wunder a contract for that service in
exi stence before the deadline may do so without having to pass a
pre-enpl oynent drug test. Such personnel would be subject to the
other types of required drug tests (e.g., randon) while they serve
as an enpl oyee.

After the deadline for conpliance, new persons brought in to
perform a covered function under a preexisting contract or anyone
who perforns a covered function under a new contract nust have
passed a pre-enploynent test, wunless that person is under a
qualified anti-drug program The possible delays and costs
associated with the use of contractor personnel who are not in such
prograns can be avoi ded by advance pl anning. Such planning could
include notification of contractors of the new drug testing
requi rements and, where appropriate, arranging to include their
personnel in your conpany's anti-drug program

Wth regard to your concern about contractors who hydrostatically
test or performother services on fire extinguishers, because these
functions are perforned on facilities other than pipelines,
performance of these functions would not subject a person to drug
testing under Part 199.

Because pipeline operators, and not contractors, are legally
responsible for conpliance with Part 199, we have directed our



educational activities toward the operators. Neverthel ess, we have
presented several semnars throughout the country that have been
avai l able to contractors.

Please let ne know if you need any further information about
conpliance with the Part 199 drug testing requirenents.

Si ncerely,

George W Tenl ey, Jr.
Associ ate Adm ni strator for
Pi peline Safety



