March 1, 1990

M. A E Cettler

The CGeneral Contractors Associ ation
of New York, Inc.

60 East 42nd Street

New Yor k, NY 10165

Dear M. Cettler:

Your recent letter asks three questions about supervisory training
under the enpl oyee assistance program requirenents of 49 CFR Part
199.

Question 1. Is there a set curriculumthat this 60 mnute training
session nust follow?

Answer . Any curriculum nmay be used as long as the training
obj ectives are net.

Question 2. Does the person who is giving the course have to be
certified in any way?

Answer. Part 199 does not require that trainers be certified.

Question 3. What type of records need to be kept in order to
verify that a person has taken the course?

Answer . Under ? 199.23 operators nust keep for at least 3 years
records confirmng that supervisors and enpl oyees have been trained
as required. Part 199 does not prescribe the form or style of

records to be kept.

Si ncerely

George W Tenl ey, Jr.
D rector
Ofice of Pipeline safety



