
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. John K. Arnold, Esq. 
WINSTEAD 
1100 JP Morgan Chase Tower 
600 Travis Street 
Houston, TX 77002 

Dear Mr. Arnold: 

MP.R 2 8 2016 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
October 20, 2015, you requested an interpretation of 49 CFR Part 195. You asked ifthe 
requirements of Part 195 exclude the use of mechanical interference connections. 

You stated that NOV Tuboscope, a division of National Oilwell Varco LP, is proprietor of a 
pipeline mechanical connection technology known as Zap-Lok. You stated that Part 192 appears 
to allow a mechanical connection to steel pipes according to a 1972 interpretation, but there is no 
similar interpretation for Part 195 that either allows or prohibits the use of such connection 
method. 

You stated that in 2014, a Texas pipeline operator utilized the Zap-Lok mechanical connection to 
join sections of pipe in a 12-mile condensate pipeline within an area subject to the pipeline safety 
jurisdiction of the Railroad Commission of Texas (RC!'). After the operator completed 
construction of the 12-mile pipeline, a RCT inspector notified the operator that mechanical 
interference connections were prohibited for liquids lines under Part 195 of the federal pipeline 
safety regulations and the Texas pipeline safety regulations. You stated, however. that RCT has 
never concluded that this is the case in any formal action. You stated that in order to timely 
complete and activate the condensate pipeline. the operator was forced to dig up the entire 
pipeline, cut out the mechanical connections. and weld the joints before putting the pipeline back 
into place. You stated that, based on the 2014 RCT action, certain operators of liquid pipelines 
in Texas have expressed a concern to NOV Tuboscope that RCT's actions in this matter 
constitute an official PHMSA interpretation as to the use or prohibition of mechanical pipeline 
connections under Part 195. 

You pointed out~ 195.424(c) is an indicator that a non-welded joint may be permitted under 
Part 195. In addition, you stated that§ 195.8 allows an operator to use a pipeline material other 
than steel if PHMSA determines its use would not be unduly hazardous and. therefore, the 
section supports the notion that a mechanical joint is not prohibited where it meets the required 
pipeline performance standards. Therefore. you request an interpretation whether the federal 
pipeline safety regulations allow mechanical connection of steel pipelines under Part 195. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Otlice of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 
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You are correct that Subpart F of Part 192 allows joining of materials other than by welding, but 
not for steel pipe to pipe joining. Also, PHMSA agrees with you that it is the pipeline operator's 
responsibility to demonstrate that the pipeline material is suitable and the joining procedures are 
acceptable for the intended service. Subpaii E of Part 192 and Subpart D of Part 195 have 
specific requirements for welding of steel pipe to steel pipe. However, there are no such federal 
pipeline safety requirements for the Zap-Loe steel pipe to steel pipe connection method. 

In addition, the regulations embody the principle long established in the boiler and pressure 
vessel standards that says any pipe fitting or component must be at least as strong as the pipe 
itself and able to withstand anticipated loading and stresses without impaim1ent of its 
serviceability (Part 192, Subpart C and Part 195, Subpaii C). Joining steel pipe and fittings by 
proper welding procedure accomplishes this. Also, joining steel pipe by certain types of 
mechanical means, such as the use of a flange fitting, also accomplishes this. However, if 
joining by press-fit would not be as strong as the pipe wall itself. the principle of having a pipe 
fitting that is at least as strong as the pipe itself would be violated. 

The strength requirement includes not only hoop strength, but also strength against longitudinal 
pullout, or thrust forces causing an axial separation that would result in sudden complete failure 
or in seepage of gas or hazardous liquid from the connection over time. An operator would need 
comprehensive test data including data for all of the forces that can be expected to act on the pipe 
over its entire service lifetime. Such forces include expansion and contraction, cyclic internal 
loading forces, surge pressures, pressure cycle fatigue, bending forces. dents, corrosion, and 
maintaining longitudinal strength for the given service in which the pipe would actually be used. 

A few specific examples of code requirements that the operator would be faced with include: 
§§ 192.55 and 195.l 12(b) and API 5L do not allow for pipe ends to be expanded for up to 10 
percent of diameter; §§ 192.105 and 195.106 and API 5L involve limitations on maximum 
increases (and decreases) in pipe diameter;§§ 192.109 and 195.106 and AP! 5L involve 
limitations on maximum increases (and decreases) in wall thickness and uniformity of transition 
connection thickness; and pipe must be suitable for its intended purpose and pipe ends would 
need to be analyzed for mechanical and chemical properties, cold expansion effects. cracking, 
laminations, hardness, diameter change transition effects. and longitudinal friction effects. 

Also, with this pipe fitting method, compliance with numerous other code sections including. 
among other things, corrosion control programs, integrity management impacts, dent 
remediation, passage of in-line inspection tools, etc.. would likely be in question. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration. Office ofripeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 



Therefore, in the absence of such requirements and/or quality control methods. the Zap-Loe 
pipe-to-pipe fitting method does not meet the federal pipeline safety regulations. 

If we can be of fmiher assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 

Sincerely, 

Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 
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Director, Office of Standards and Rulemaking 
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Washington, D.C. 20590-0001 

1100 JPMorgan Chase Tower 

600 Travis Street 

Houston, Texas 77002 

713.650.8400 OFFICE 

713.650.2400 FAX 

winstead.com 

Via FedEx No. 7815 5241 4468 

Re: Interpretation Request Regarding the Use of Mechanical Interference Connections under 
40 C.F.R. Part 195 

Dear Mr. Gale: 

Pursuant to United States Department of Transportation ("DOT") Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration ("PHMSA") regulation 49 C.F.R. Section 190.11, which 
authorizes PHMSA to provide written regulatory interpretations concerning pipeline safety, NOV 
Tuboscope, a division of National Oilwell Varco L.P. ("NOV'), requests an official PHMSA 
interpretation confirming that the federal pipeline safety regulations in 49 C.F.R. Part 195, which 
govern the transport of hazardous liquid commodities, do not expressly prohibit the permanent 
joining of steel pipe using mechanical interference connections. 

Background 

NOV is a leading global provider of equipment and components used in oil and gas exploration 
and production and oi lfield services. NOV Tuboscope is a division of NOV and the proprietor of 
the pipeline mechanical connection technology known as Zap-Lok. NOV Tuboscope's Zap-Lok 
mechanical interference pipeline connections have been used in the United States, and abroad, 
in both onshore and offshore applications for the safe and rel iable transportation of crude oil, 
natural gas, gas liquids, corrosive liquids, carbon dioxide, and water for over forty years. 
Indeed, the DOT's Office of Pipeline Safety has issued an official interpretation stating that Zap­
Lok is a suitable method for joining of steel pipe in accordance with 49 C.F.R. Part 192, 
pursuant to Section 192.273.1 Although there is a clear pronouncement as to Part 192, there is 
no similar interpretation stating affi rmatively that the Zap-Lok mechanical pipeline connection 
method is permitted under the Part 195 regulations. Neither is there any express prohibition. 

Railroad Commission of Texas Enforcement 

In 2014, a Texas pipeline operator utilized the Zap-Lok mechanical connection to join sections 
of pipe in a twelve-mile condensate pipeline within an area subject to the pipeline safety 

Office of Pipeline Safety, Letter from Joseph C. Caldwell, Director of the Office of Pipeline Safety, to 
Zapata Pipeline Technology, Inc. , Aug. 23, 1972, Pl-72-08-23. 
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jurisdiction of the Railroad Commission of Texas (the "Commission"). It is NOV Tuboscope's 
understanding, which it has confirmed with the Commission, that after the operator completed 
construction of the twelve-mile pipeline, a Commission inspector notified the operator that 
mechanical interference connections were prohibited for liquids lines under Part 195 of the 
federal regulations and the Texas pipeline safety regulations, which incorporate the federal 
standards by reference. In order to timely complete and activate the condensate pipeline, the 
operator was forced , at great expense, to dig up the entire pipeline, cut out the mechanical 
connections, and weld the joints before putting the pipeline back into place. 

Based on this 2014 event, certain operators of liquids lines in Texas have expressed a concern 
to NOV that the Commission's actions in this matter constitute an official agency interpretation 
that Part 195 prohibits mechanical pipeline connections and that PHMSA would thus conclude 
similarly. To be clear, the Commission has never concluded that this is the case in any formal 
action. Moreover, nothing in Part 195 seems to expressly prohibit a mechanical connection in 
liquids lines, and NOV Tuboscope believes that it would be incorrect for an agency to conclude 
otherwise. For this reason, NOV Tuboscope now solicits PHMSA's guidance on this precise 
question: Does Part 195 per se prohibit the use of mechanical interference connections to join 
steel pipe for liquids transport? 

Legal Analysis 

There is a considerable legal basis from which to conclude that mechanical joints are not 
prohibited for use in hazardous liquids transport. First and foremost is the fact that there is no 
language within Part 195 that prohibits mechanical connections. While such a joint is not 
explicitly authorized, neither is it explicitly prohibited. That a mechanical joint is not prohibited 
makes sense in light of advisory guidance from the Office of Pipeline Safety, indicating that the 
regulations in Part 195 are intended to serve as "performance standards," so that "[w]here a 
specific method is neither required nor excluded, the operator has the responsibility of selecting 
a method of compliance that will conform with the appropriate standard." Accordingly , it's not 
whether a pipeline joint is welded or whether it is created by mechanical interference - it is 
whether the pipeline performs to the standards that Part 195 demands for pipelines transporting 
hazardous liquids. 

That a non-welded joint may be permitted under Part 195 is also clear from the fact that Section 
195.424(c), which governs the conditions for moving pipe that has already been joined, prohibits 
an operator from moving any pipeline containing highly volatile liquids "where materials in the 
line section are not joined by welding, " e.g., where they are joined by mechanical interference 
unless certain conditions are met.3 In addition, the preamble to the rulemaking pursuant to 
which Section 195.424 was adopted highlights the conclusion that a non-welded pipe line joint is 
not prohibited under Part 195, where it states that "the final rule permits movement with 
continuous flow at reduced pressure for pipelines joined by welding but not for pipelines joined 
by other means. The existing requirement for isolation of the line section involved is continued 
in effect for pipelines joined other than by welding."4 This demonstrates that the Office of 
Pipeline Safety specifically considered and included pipelines joined by means other than 
welding when crafting and adopting the regulations constituting Part 195. 

2 

3 

4 

Office of Pipeline Safety, Letter from Cesar De Leon, Acting Director of the Office of Pipeline Safety 
Operations, to D. Russell Associates, Inc., May 20, 1976, Pl-76-024. 
49 C.F.R. § 195.424(c) (emphasis added). 
39 FED . REG. 19780, 19781 (Jun. 4, 1974) (emphasis added). 
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Similarly, Section 195.8 supports the notion that a mechanical joint is not prohibited where it 
meets the required pipeline performance standards. Section 195.8 allows an operator to use a 
pipeline material other than steel if PHMSA determines its use would not be unduly hazardous. 
Pursuant to Section 195.8, for example, PHMSA has approved the use of polyethylene for the 
transport of crude oil. Here, PHMSA's approach remains consistent: "[t]he procedure for joining 
lengths of pipe must be qualified for both the pipe material and the intended service. It is the 
responsibility of the pipeline operator to demonstrate that the .. . joining procedures are 
acceptable for the intended service."5 All of this serves to bolster the conclusion that 
mechanical interference connections are not per se prohibited under Part 195. 

Request for Guidance 

PHMSA's historical policy with regard to the use of a mechanical joining technology in a pipeline 
regulated under Part 195 is to ensure that the joint continues to meet all of the required 
performance standards for the pipeline. It has not been to expressly prohibit the mechanical 
joint. Accordingly, because mechanical joints are explicitly addressed within the scope of Part 
195, their use cannot be prohibited so long as they otherwise conform to all of the required 
performance standards. 

For the reasons given above, NOV Tuboscope requests a formal written interpretation from 
PHMSA confirming that there is no per se prohibition of the mechanical connection of steel 
pipelines used for hazardous liquids transport under Part 195. Please contact me with any 
questions and direct your response to me at the address given below. Thank you for your 
attention to and response to this request. 

Respectfully, 
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n K. Arnold 

Mr. Ray R. Waters 
Attorney 
National Oilwell Varco 
7909 Parkwood Circle Dr 
Houston, Texas 77036 
(ph) 713.375.3781 
ray.waters@nov.com 

Office of Pipeline Safety, Letter from Cesar De Leon, Director of Regulatory Programs, to Rain Hill 
Group, Aug. 5, 1992, Pl-92-036. 
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