Q

U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Admiinistration

AUG 2 112015
Mr. Mark R. Kaster
Dorsey & Whitney LLP
50 South Sixth Street, Suite 1500
Minneapolis, MN 55402-1498

Reference No.: 15-0114
Dear Mr. Kaster:

This is in response to your June 5, 2015 letter in which you requested written clarification of
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180) concerning the
exceptions for small lithium cells or batteries installed in a device.

In your letter, you provide information about a device, an installed lithium button cell
battery and its packaging. The device contains one lithium metal button cell battery with a
lithium content of 0.07 grams. The lithium button cell battery is of a type that meets the
criteria in the UN Manual of Tests and Criteria Part IIT Sub Section 38.3. One device is
packaged in a retail packaging, and there are no spare batteries in the packaging. Several
retail packages are consolidated in an overpack and transported by ground or air.
Alternatively, multiple overpacks are palletized and shrink-wrapped and transported by -
ground or air. Your questions are paraphrased and answered below.

Q1. Please confirm that a lithium button cell battery installed in the device as described
above meets the exceptions contained in § 173.185(c) and no special marking is required on

the package even when the individual packages are aggregated and shipped in an overpack
or on a pallet.

Al. Your understanding is correct. In accordance with § 173.185(c), a package containing
lithium metal cells or batteries (not exceeding 1 g for a lithium metal cell or 2 g for a lithium
metal battery) contained in equipment in quantities less than 5 kg net weight per package is
excepted from the requirement to mark the outer package to indicate it is forbidden aboard
passenger aircraft. In addition, § 173.185(c)(3) excepts button cell batteries installed in
equipment from the hazard communication requirements, including marking and
documentation requirements prescribed in § 173.185(c)(3)(i) and (ii), respectively.
Provided the retail packaging that contains the lithium metal button cell battery installed in
the device meets the general packaging requirements for lithium batteries contained in
equipment prescribed in § 173.185(b)(4), the package is not subject to marking or hazard
communication requirements. This exception applies regardless of whether or not multiple
packages are consolidated and shipped in an overpack.



Q2. Section 173.185(c)(4) prescribes additional requirements for smaller cells or batteries
transported by air. You ask if a package containing lithium metal button cell batteries
installed in equipment that otherwise meets the provisions for smaller cells and batteries in
§ 173.185(c)(3) is required to be marked with the lithium battery handling mark in

§ 173.185(c)(4)(i).

A2. The exception provided in § 173.185(c)(3) that excepts packages containing button cell
batteries installed in equipment (including circuit boards), or no more than four lithium cells
or two lithium batteries installed in the equipment, from the hazard communication
requirements also applies to air transport. We intend to clarify in a future rulemaking that
the handling mark in § 173.185(c)(4)(i) is not required on packages containing button cell
batteries installed in equipment (including circuit boards) or no more than four lithium cells
or two lithium batteries installed in equipment.

I trust this information is helpful. Please do not hesitate to contact us if you have any
questions.

Sincerely,

%‘\Muk/(- - if i ér
Mr. Duane Pfund
International Standards Coordinator

Office of Standards and Rulemaking

e



T )) DORSEY"

TORGEY & WHIITNEY LEF
» ¥

S/72185
Dodtrias
June 5, 2015 |8 -0/

Charles E. Betts, Director BY CERTIFIED MAIL
Standards and Rulemaking Division RETURN RECEIPT REQUESTED
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

1200 New Jersey Avenue

SE East Building, 2nd Floor

Washington, DC 20590

Re: Request for Letter of Interpretation of Hazardous Materials Regulations (HMR)
for Lithium Cells and Batteries, 49 C.F.R. § 173.185

Dear Mr. Betts:

We are submitting this letter to request a formal interpretation of the lithium battery
regulations (“HMR Regulations”) found in 49 C.F.R. § 173.185. We are seeking clarification on
whether the lithium metal button battery contained in a hand-held medical device and distributed
through various modes of transportation (1) is exempt from the majority of requirements of the
HMR Regulations under the exceptions for smaller cells or batteries, and (2) does not require a
lithium battery label or a handling label on the exterior of (i) overpacks containing multiple units
of individual retail packages of the product when shipped via ground or air modes of
transportation, and (ii) palletized configurations containing multiple overpacks, when shipped via
ground or air modes of transportation.

We are making this request because we understand that the HMIR Regulations were
intended to be harmonized with international standards (e.g., International Air Transport
Association (IATA) guidelines), but we need clarification on a discrepancy between the HMR
Regulations and the IATA guidelines.

A. Factual Background

Our client sells a consumer handheld medical device that contains one small lithium
metal button battery with a lithium content of .07 grams. The lithium metal button batteries are
manufactured according to the requirements of UN Manual of Tests and Criteria. The button
battery is packed in the medical device and the medical device is then placed into retail
packaging. There are no spare batteries provided within the packaging. The products are
transported for distribution in their retail packages. However for shipping logistics purposes,
multiple retail packages may be placed in an overpack in various configurations (usually in
counts of 12-24 retail units in an overpack) and many overpacks may be placed on a shrink-
wrapped gaylord or pallet for shipment. The devices can be transported either by air or surface
modes of transportation in the United States.
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B. Questions for which Clarification is Requested

1. Does the shipment of a product containing a lithium metal button battery with .07
grams of lithium content fall under the small battery exclusion in 49 C.F.R. Part
173.185(c), where multiple individual packages of the product may be
overpacked and/or aggregated onto a pallet for shipment? In other words, does
a package consisting of separate individual retail boxes, each containing a
product that has a .07 gram lithium button battery installed in the product, fall
under the small battery exclusion when multiple units of the product are
overpacked or palletized and transported together?

2. Does the exterior of the overpack or palletized shipment of products require a
lithium battery label or a handling mark under the HMR Regulations where the
products included in the overpack or pallet are separately packaged and each
product package only contains a single .07 gram lithium button battery installed
in the product?

C. Analysis

1. The lithium metal button batteries contained in the medical devices fall within the
exception for smaller cells or batteries under 49 C.F.R. 173.185(c) because the lithium content
(only .07 gram) does not exceed the 2 gram threshold established for lithium metal batteries in
the HMR Regulations. Further, the HMR Regulations state that except where the lithium metal
batteries are packed with or contained in equipment, the outer package must be marked to
forbid transport aboard passenger aircraft. Further, the HMR Regulations state that except for a
package containing button cell batteries installed in equipment, certain hazard communication
requirements are triggered, including the marking of the outer package. 49 C.F.R. 173.185(c)
(1) and (3).

Our interpretation is that small lithium button cell batteries (.07 grams) installed in the
medical devices meets the exceptions for smaller cells or batteries in the HMR Regulations and
do not require any special markings on the package, even when the individual packages are
aggregated and shipped together in an overpack or on a pallet. We ask the agency to confirm
our conclusion.

2. For transportation by air, the exception for smaller lithium cells or batteries are
subject to the provisions of 49 C.F.R. 173.185(c) (4). The HMR regulations provide that for
lithium metal batteries with a content of not more than 0.3 grams, there is no limit on the
maximum number of batteries in a package. /d. However, that HMIR Regulations state that the
outer package must be durably and legibly marked with a “handling mark” displayed on a
background of contrasting color. 49 C.F.R. 173.185(c) (4)(i).

DORSEY & WHITNEY LLP
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The IATA requirements provide that “a lithium battery handling label is not required for
packages ... where a package contains not more than 4 cells or batteries installed in equipment
prepared in accordance with Section [l of Packing Instructions 967 and 970.” See IATA, Lithium
Battery Guidance Document (‘IATA Guidance Document”) at 19,
http://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/lithium-battery-guidance-document-2015-
en.pdf. Moreover, we note that the International Civil Aviation Organization (ICAO) has stated
that lithium metal button cell batteries installed in equipment “present virtually no risk in
transportation.” See, ICAO, Lithium lon and Lithium Metal Button Cells Installed in Equipment,
http://www.icao.int/safety/DangerousGoods/Working%20Group%200f%20the %20Whole %2012/
DGPWG.12.WP.051.2.en.pdf. '

Since the HMR Regulations and the |IATA requirements were to be harmonized, we
would like the agency to confirm whether a lithium battery handling mark is required for the air
shipment of products containing only small lithium button batteries that meet the exceptions in
the HMR Regulations for smalier cells or batteries.

D. Conclusion

We want to confirm that no special labeling or handling marking is required for the
transport of packages, overpacks and/or pallets by air or surface transportation where the
packaging contains products with small lithium metal button batteries installed in the products
and the lithium batteries meet the exceptions for smaller cells or batteries in the HMR
Regulations.

Thank you for your consideration. Please contact me should you have any questions.
Very truly yours,

Mark R. Kaster

MRK
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