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U.S. Department g 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590
Pipeiine and Hazardous

Materials Safety

Administration JUN 25 2015

Ms. Nida Chaudhary

Transport Canada, TDG

Place de Ville, Tower C, 9" Floor
330 Sparks Street

Ottawa, Ontario K1A ON5

Ref. No.: 15-0042
Dear Ms. Chaudhary:

This is a response to your February 27, 2015 email requesting further clarification of the
requalification of Department of Transportation (DOT) specification cylinders under

§ 180.209 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with
respect to guidance provided in letter of interpretation (LOI) Ref. No. 14-0067 issued June
5,2014.

In the 14-0067 LOI, you sought clarification on the requalification requirements applicable
to DOT specification cylinders that have an outside diameter of 2 inches or less and are
less than 2 feet in length. You cited Note 1 to Table 1 (Requalification of Cylinders) in

§ 180.209 which states that “any cylinder not exceeding 2 inches outside diameter and less
than 2 feet in length is excepted from volumetric expansion test.” You specifically asked
whether DOT specification cylinders below that size are subject to requalification by proof
pressure test or an internal visual inspection.

In our response to that question, we answered that “cylinders not exceeding 2 inches in
outside diameter and less than 2 feet in length are not subject to any other pressure testing
requirements or an internal visual inspection. However, small cylinders of this type must
be tested and inspected prior to further use if they meet any of the criteria in § 180.205(d).”

In your February 27, 2015 email, you ask for additional clarification and regulatory insight.
Your questions are answered as follows:

Q1. Isacylinder less than 2” OD and 2’ length exempt from all periodic requalification
requirements?

Al.  The answer is yes. Small specification cylinders not exceeding 2 inches in outside
diameter and less than 2 feet in length are not subject to the periodic requalification
in § 180.209(a). However, small cylinders of this type must be tested and inspected
prior to further use if they meet any of the criteria in § 180.205(d).



Q2.  Specifically, for a cylinder such as a DOT-3AL that is less than 2” OD and 2’
length, is there a requirement for the cylinder to undergo an EXTERNAL visual
examination, be marked by a facility with a RIN, and have a record kept of this
requalification?

A2.  The answer to this group of questions is no. Please see Al.

Q3.  Isthe exemption for these smaller cylinders with regards to periodic requalification
an exemption like that for the DOT-3E and DOT-4L specifications?

A3.  The exemptions for periodic requalifications of the cylinders you listed are similar.
Please see Al.

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: carone, Michael CTR (PHMSA)
Sent: Monday, March 09, 2015 1:00 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for Letter of Interpretation - 49 CFR 180.209

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. Ms. Chaudhary spoke with Neal and Jordan.
Thanks,

Mike

From: Chaudhary, Nida [mailto:Nida.Chaudhary@tc.gc.ca]
Sent: Friday, February 27, 2015 5:22 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Request for Letter of Interpretation - 49 CFR 180.209

Good day,

| formerly submitted a request for interpretation regarding 49 CFR 180.209. My original request appears below. As a
response | was issued the interpretation with Ref No.:14-0067. ’

Please take this as a follow up request for interpretation to obtain further clarification. | require a response to the
second part of my initial question:

Is a cylinder less than 2”7 OD and 2’ length exempt from all requalification requirements?

For clarification purposes, | add the following follow-up questions: Specifically, for a cylinder such as a DOT-3AL
that is less than 2” OD and 2’ length, is there a requirement for the cylinder to undergo an EXTERNAL visual
examination, be marked by a facility with a RIN and have a record kept of this requalification? Or is the
exemption for these smaller cylinders with regards to periodic requalification an exemption like that for the
DOT-3E and DOT-4L specifications?

| understand from the original interpretation that periodic requalification with pressure test and internal inspection is
not required, however the response was not clear with regards to external visual inspection.

Thank you in advance,

Nida Chaudhary
Engineer / Ingénieure

Tel.: (613) 998-0517
Fax / Télécopieur: (613) 993-5925
nida.chaughary@tc.gc.ca

Transport Canada, TDG / Transports Canada, TMD
Place de Ville, Tower C, 9th floor / Tour C, 9 iéme étage (ASDD)
330 Sparks Street / 330, rue Sparks, Ottawa, Ontario K1A ON5




From: Chaudhary, Nida

Sent: Tuesday, April 01, 2014 4:11 PM

To: 'infocntr@dot.gov'

Subject: Request for Letter of Interpretation - 49 CFR 180.209

Good day,

This email is for a request for letter of interpretation

My question is regarding 49 CFR 180.209 Table 1 note 1 (see highlighted below)

Question: The wording of this note states that a cylinder below these dimensions is excepted from volumetric expansion
test. Does this mean thata cylinder less than 2” OD and 2’ length must undergo requalification by either proof pressure

or visual examination instead? Or does this mean that this cylinder is exempt from all requalification requirements? For
example, for a small DOT-3AL cylinder that is less than 2” OD and 2’ length.

TABLE 1—REQUALIFICATION OF CYLINDERS 1
Specification under which cylinder was

made

Minimum test pressure

(psig) 2

Requalification period

3000 PSIG ..veveveeee e, 5
5/3 times service pressure, except noncorrosive

service (see § 180.209(g

5, 10, or 12 (see § 180.209(b), (f), (h),
and (j)
DOT 3AL

5/3 times service pressure ...................... 5 or 12 (see § 180.209()))
. 5/3 times service pressure ...................... 5
... 2 times service pressure (see

§ 180.209(g)).

5 or 10 (see § 180.209(f))

Test not required.

.. 513 times service pressure ....
....... . 5/3 times service pressure
... 2 times service pressure (see

3 (see §§ 180.209(k) and 180.213(c))
5

§ 180.209(g)).
5 or 10 (see § 180.209(h))

4B, 4BA, 4BW, 4B—240ET .........coevvvernn 2 times service pressure, except noncorrosive
service (see § 180.209(g)).

5,10, or 12 (see § 180.209(e), (f), and

)
4D, 4DA, 4DS . 2 tiMes Service .......coceeii e 5

DOT 4E ... . 2 times service pressure, except noncorrosive
(see § 180.

5

4L .. Test not required

8, BA
Exempt
Foreign cylinder (see § 173.301(j) of
subchapter for restrictions on use).
As marked on cylinder, but not less than

5/3 of any service or working pressure

marking.

5 (see §§ 180.209(1) and 180.213(d)(2))

vAny cylinder not exceeding 2 inches outside diameter and:[ess than 2 feet.in length.is excepted from volumetric expansion
test.

2For cylinders not marked with a service pressure, see § 173.301a(b) of this subchapter.

10 or 20 (see § 180.209(i))
mit See current exemption or special permit

Please note that | have spoken to DOT personnel about this issue before, specifically Mark Toughiry, but | would like a
written letter of interpretation to present to the CSA B339 committee. We are working on a similar section for the
Canadian standard that is adopted in Canadian regulations.

Thank you in advance,

Nida Chaudhary
Engineer / Ingénieure

Tel.: (613) 998-0517
Fax / Télécopieur; (613) 993-5925



nida.chaudhary@ic.gc.ca

Transport Canada, TDG / Transports Canada, TMD
Place de Ville, Tower C, 9th floor / Tour C, 9 iéme étage (ASDD)
330 Sparks Street / 330, rue Sparks, Ottawa, Ontario K1A ON5




