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Senior Regulatory Analyst
Wiley Rein LLP

1776 K Street, NW
Washington, DC 20006

Reference No. 14-0246
Dear Mr. Kerchner:

This is in response to your December 22, 2014 letter and December 23, 2014 e-mail
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180) regarding packaging provisions that prescribe short circuit protection for lithium cells
and batteries transported for disposal or recycling. Further, you ask whether damaged or
defective lithium cells and batteries contained in equipment in conformance with :
requirements prescribed in § 173.185(f) are authorized for transport in commerce under the
HMR. In your letter, you state that recent revisions to § 173.185 may not align with the 18"
revised edition of the United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous
Goods (UN'Model Regulations) and Amendment 37-14 of the International Maritime
Dangerous Goods Code (IMDG Code). We have paraphrased your questions and answered
them in the order you provided.

Q1. Please confirm that the type of short circuit protection, if any, required under
§ 173.185(d) for packages of lithium cells and batteries intended for disposal or
recycling would include, but is not limited to, the short circuit protection requirements
for packages prescribed in Packing Instruction P909 of the IMDG Code and the UN
Model Regulations.

Al.  Your understanding is correct. Section 173.185(d) provides exceptions for packages
of lithium cells and batteries intended for disposal or recycling. However, the
conditions in § 173.185(b), such as short circuit protection, continue to apply. Further,
the detailed short circuit protection methods prescribed in Packing Instruction P909 of
the IMDG Code and the UN Model Regulations satisfy the short circuit protection
requirements of § 173.185(b) of the HMR.

The HMR require lithium cells or batteries, including lithium cells or batteries packed
with, or contained in, equipment, to be packaged in a manner to prevent short circuits,
movement within the outer package and accidental activation of the equipment.
Lithium cells or batteries must be placed in non-metallic inner packagings that



Q2.

A2.

completely enclose the cells or batteries, and separate the cells or batteries from
contact with equipment, other devices, or conductive materials (e.g., metal) in the
packaging (§ 173.185(b)).

Packing Instruction P909 contains similar requirements and describes methods to
prevent short circuits and a dangerous evolution of heat including: individual
protection of the battery terminals, inner packaging to prevent contact between cells
and batteries, batteries with recessed terminals or the use of non-conductive, non-
combustible cushioning material to fill empty space between cells and batteries in the

" packaging.

Please confirm that damaged or defective lithium cells and batteries contained in
equipment in conformance with requirements prescribed in § 173.185(f) are
authorized for transport in commerce under the HMR.

The answer is yes, provided the applicable conditions prescnbed in § 173.185(f)(1) —
(H)(3) are met.

I hope this satisfies your request. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Duane A. Pfund

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA)
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From: Betts, Charles (PHMSA) /%’“O 2. 7 [,

Sent: Tuesday, December 23, 2014 10:09 AM

To: ‘GKerchner@wileyrein.com’; PHMSA HM InfoCenter; Goodall, Shante CTR (PHMSA)

Cc: Leary, Kevin (PHMSA); Dodd, Alice (PHMSA)

Subject: .Re: Request for Interpretation Letter on Shipping Lithium Batteries for Disposal or
Recycling and Damaged/Defective Lithium Batteries Contained in Equipment

Shante-

Please log and assign for handling.

Thanks,
Charles

From: Kerchner, George [mailto:GKerchner@wileyrein.com]

Sent: Tuesday, December 23, 2014 09:13 AM Eastern Standard Time

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: Leary, Kevin (PHMSA); Betts, Charles (PHMSA)

Subject: Request for Interpretation Letter on Shipping Lithium Batteries for Disposal or Recycling and
Damaged/Defective Lithium Batteries Contained in Equipment

Attached is a request for an interpretation letter on PHMSA’s HM-224F lithium battery final rule related to the transport
of damaged/defective lithium batteries and short circuit protection requirements for lithium batteries shipped for
disposal or recycling.

The issues addressed in the letter impact the new lithium battery regulations that take effect on February 6,
2015. Therefore, your immediate attention to this matter is greatly appreciated.

Thank you.

George A. Kerchner
Senior Regulatory Analyst
Wiley Rein LLP

1776 K Street NW

Washington, DC 20006

Tel: 202.719.4109 | Fax: 202.719.7049
Email: GKerchner@wileyrein.com
www.wileyrein.com

NOTICE: This message (including any attachments) from Wiley Rein LLP may constitute an attorney-client
communication and may contain information that is PRIVILEGED and CONFIDENTIAL and/or ATTORNEY
WORK PRODUCT. If you are not an intended recipient, you are hereby notified that any dissemination of this
message is strictly prohibited. If you have received this message in error, please do not read, copy or forward
this message. Please permanently delete all copies and any attachments and notify the sender immediately by



sending an e-mail to Information@wileyrein.com. As part of our environmental efforts, the firm is WILEY
GREEN™, Please consider the environment before printing this email.




1776 K STREET NW

WASHINGTON, DC 20006
PHONE 202.719.7000
FAX 202.719.7049

7925 JONES BRANCH DRIVE
McLEAN, VA 22102

PHONE 703.905.2800
FAX 703.905.2820

www.wileyrein.com

December 22, 2014 George A. Kerchner

202.719.4109

gkerchner@wileyrein.com

Delivered Via Email
phmsa.hm-infocenter@dot.gov

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
Office of Hazardous Materials Standards/Attn: PHH-10
1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

Re: Request for Interpretation on Shipping Lithium Batteries for Disposal or
Recycling; Damaged/Defective Lithium Batteries Contained in Equipment

I am writing for an interpretation on two issues associated with PHMSA’s HM-
224F lithium battery final rule published August 6, 2014 related to the transport of
damaged/defective lithium batteries and short circuit protection requirements for
lithium batteries shipped for disposal or recycling.

The first issue relates to the type of packaging and short circuit protection required
for lithium cells and batteries shipped for disposal or recycling in accordance with
49 CFR 173.185(d) in the U.S. hazardous materials regulations. This new provision
has caused some uncertainty regarding what packaging can be used to comply with
the general short circuit protection requirements and how it aligns with the
international dangerous goods regulations. For example, the new Packing
Instruction P909 from the 18" Revised Edition of the UN Model Regulations and
2014 Edition of the IMDG Code authorizes the following packaging to prevent
short circuits in transport:

1. Cells and batteries shall be designed or packed to prevent short circuits
and the dangerous evolution of heat.
2. Protection against short circuits and the dangerous evolution of heat
includes, but is not limited to:
- individual protection of the battery terminals,
- inner packaging to prevent contact between cells and batteries,
- batteries with recessed terminals designed to protect against short
circuits, or
- the use of a non-conductive and non-combustible cushioning material to
fill empty space between the cells or batteries in the packaging.

Senior Regulatory Analyst
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Page 2

We assume it was PHMSA'’s intent when it published the HM-224F final rule to
authorize the type of short circuit protection listed above for lithium cells and
batteries shipped for disposal or recycling in accordance with 49 CFR 173.185(d).
We believe this type of short circuit protection reflects the “input of stakeholders
representing the manufacturing, and shipping industries, environmental concerns
and battery recyclers” who filed comments on the HM-224F final rule. (See 79 Fed.
Reg. 46031.) The packaging provides adequate protection during transport to
prevent short circuits and reduces the possibility of damage to the cells and batteries
that could lead to an incident. In addition, the packaging would harmonize the U.S.
hazardous materials regulations with the IMDG Code, UN Model Regulations and
Transport Canada’s proposed amendments to the TDG Regulations. Harmonization
of these regulations facilitates the movement of waste lithium cells and batteries to,
from and within the U.S.

Therefore, we request confirmation from PHMSA that the type of short circuit
protection authorized under the new 49 CFR 173.185(d) provision includes, but is
not limited to, those examples listed above from Packing Instruction P909 of the
2014 IMDG Code and UN Model Regulations.

The second issue relates to whether damaged or defective lithium cells and batteries
contained in equipment are authorized for transport in accordance with the new
provision found at 49 CFR § 173.185(f) of the U.S. hazardous materials regulations.
We understand it was PHMSA’s intent to authorize shipments of damaged or
defective lithium cells and batteries contained in equipment in order to harmonize
the U.S. hazardous materials regulations with similar provisions and Packing
Instruction P908 in the 2014 IMDG Code, 18 Revised Edition of the UN Model
Regulations and Transport Canada’s proposed amendments to the TDG
Regulations.

Therefore, we request confirmation from PHMSA that damaged or defective lithium

cells and batteries contained in equipment are authorized for transport in accordance
with the new 49 CFR § 173.185(f) provision.

Thank you for your assistance.

Sincerely,

&0/79 A Aerchrer

George A. Kerchner



