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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

NOV G 3 101

Mr. Gio Islas

Guerrilla Air/Tiberius Arms
2717 West Ferguson Road -
Fort Wayne, IN 46809

Reference No. 14-0123
Dear Mr. Islas:

This is in response to your recent e-mail to the Pipeline and Hazardous Materials Safety
Administration (PHMSA) Hazardous Materials Information Center requesting clarification on
how to properly handle and fill United Nations (UN) International Organization for
Standardization (ISO) Standard 11119-2 carbon fiber composite cylinders with a steel liner
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you
ask if PHMSA can explain the handling and filling requirements this cylinder must comply
with under the HMR.

You state your company imports these ISO cylinders into the United States and some of your
customers use them when scuba diving. You also state some of your customers reported they
have difficulty getting these cylinders refilled because some workers at refill facilities state
they are not familiar with these cylinders. In addition, you state your customers report
cylinder refillers state they will refill your customers’ cylinders only if they are marked with a
Department of Transportation Special Permit (DOT-SP) or Competent Authority (CA)
number. Further, you included a photograph of the followmg markings on a UN ISO
Standard 11119-2 carbon fiber cylinder:

0.625x 18UNF TW AMS BB01058
PW310 PH465BAR 0.95 KG 1.10L 0029
USA/M0812 TA18

® 180111192 BB 2011/12

Canada SU 10070

Equivalency [Obscured text] icate

A cylinder designed and constructed in conformance with the applicable requirements
prescribed in 49 CFR 178.70, 178.71(a) and 178.71(1) for an ISO Standard 11119-2 isa UN
standard fibre-reinforced, composite gas cylinder with a load sharing metal liner. Cylinders
that are fully in conformance with ISO 11119-2 do not require a DOT-SP or CA Approval.
To certify that these cylinders are an authorized UN standard packaging, manufacturers mark
them in conformance with § 178.71(p), (q), and (r). The mark you provided complies with



this requirement, except we note that it does not appear to include the “UW? mark prescribed
in §§ 173.301b(g), 178.71(1)(2) and (p)(18) for composite cylinders certified to ISO-11119-2
intended for underwater use. Customers who intend to use these types of cylinders for
underwater use should be made aware of this requirement. An ISO Standard 11119-2
cylinder that varies from this design is not an authorized packaging in the United States until
its variations are reviewed and approved by PHMSA’s Associate Administrator for Hazardous
Materials Safety in the form of a DOT-SP or CA. The cylinder must be marked with the
DOT-SP or CA number if the DOT-SP or CA requires that it be marked with that number;
otherwise, the marking of that number is not required. In addition, the HMR require ISO
Standard 11119-2 cylinders to be refilled in conformance with §§ 173.301, 173.301b,
173.304b; and periodically retested in conformance with § 180.205.

1 hope this satisfies your request.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) : N oure P
From: INFOCNTR (PHMSA) /%/y HO/Q S
Sent: Friday, June 20, 2014 4:12 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Guerrilla Air System
Attachments: 68-45K 15011119-2.png

| spoke with this caller, and he would like this letter submitted as a formal letter of interpretation. Thanks, Victoria

From: Gio [mailto:gislas@tiberiusarms.com]
Sent: Friday, June 20, 2014 2:20 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Cc: 'guns’; 'Info’; 'Dianne Jugan'

Subject: RE: Guerrilla Air System

Hello,

My name is Gio with Guerrilla Air / Tiberius Arms.

As of right now we are an importer of UN ISO certified Carbon Fiber tanks in the United States for the past 2 years. Every
once in a while we have customer with our UN tanks and they are not able to get their tank fill since the shop/field is not
familiar with UN certifications. Most paintball shops, or scuba shops cannot fill a tank if they do not see a DOT number.
To avoid this issues and educate shops | require your help.

Is it possible if you can write a letter stating the status, and procedures in handling a UN certified tank?

Itisa UNISO11119-2
Third party DOT approval number is M0812

See attached image for reference.
Please advise and let me know if you have any questions or require additional information.

Thank You
GI10 ISIAS

2717 W Ferguson Road
Fort Wayne, IN 46809
T: 260-478-2500 x 252
F:260-572-2210
SKYPE: gio.islas24

From: Dianne Jugan [mailto:djugan@y-kiki.com]
Sent: Thursday, June 05, 2014 3:09 PM
To: Gio Islas




Cc: guns; Info
Subject: Re: Guerrilla Air System

Gio,
I will need a letter from your contact at DOT addressed to me stating that I can fill this tank. Do not send links
to a bunch of different websites. I will retest and fill these tanks only if T get a letter from DOT.

Thank you,
Mark Jugan

On Thu, Jun 5, 2014 at 9:36 AM, Gio Islas <gislas@tiberiusarms.com> wrote:

Augie,

I haven’t heard back from Mark.

Mark feel free to call me for any questions.

260-478-2500 x252

Thank You

GIO ISLAS

2717 W Ferguson Road

Fort Wayne, IN 46809
T: 260-478-2500 x 252
F:260-572-2210

SKYPE: gio.islas24

From: guns [mailto:guns@cruxsystems.com]
Sent: Thursday, June 05, 2014 10:28 AM




To: 'Gio Islas’; info@y-kiki.com
Subject: RE: Guerrilla Air System

Hi All,
Has there been any update on this?
Thanks,

Augie

From: Gio Islas [mailto:gislas@tiberiusarms.com]
Sent: Thursday, May 29, 2014 11:30 AM

To: info@y-kiki.com

Cc: guns@cruxsystems.com

Subject: RE: Guerrilla Air System

Mark,

Please let me know your contact at the Department of Transportation. We would really like to help this
customer of ours.

Information below is sufficient, and not sure why your contact at the DOT is not complying.

I called the DOT of transportation and by referencing UN ISO 11119.2, he knew right away of what I was
talking about. For more information he provided the following links.

http://www.gpo.gov/fdsys/granule/CFR-2011-title49-vol3/CFR-2011-title49-vol3-sec178-71

Under section 178.71 it states the following.

http://www.gpo.gov/fdsys/pke/CFR-2011-title49-vol3/pdf/CFR-2011-title49-vol3-sec178-71.pdf

More documentation.



h http://www.opo.gov/fdsys/pkg/CFR-2011-title49-vol3/pdf/CFR-201 1 -title49-vol3-sec1 78-70.pdf

As you can see our tanks have the correct markings, specifications and proper approval.

We have imported thousands of these types of tanks into the US since 2012, and with the proper information on
educating shops.

Please advise your thoughts.

Thank You

GIO0 ISLAS

2717 W Ferguson Road

Fort Wayne, IN 46809

T:260-478-2500x 252

F:260-572-2210

SKYPE: gio.islas24

From: Gio Islas [mailto:gislas@tiberiusarms.com]
Sent: Friday, May 23, 2014 5:08 PM

To: 'info@y-kiki.com'

Cc: 'guns@cruxsystems.com’

Subject: Guerrilla Air System

Hello Mark,



" The Guerrilla Ait/AMS cylinders are qualify to be filled.

Our manufacture DOT approved number is M0812
Sources:
http://www.phmsa.dot.gov/portal/site/PHMSA/menuitem.920aaa011db032e5eal9d71708558a0¢c/?venextoid=4

a38272¢b3eac010VegnVCMI1000008055a8cORCRD & venextchannel=4a38272¢b3eae010VenVCM1000008055
a8cORCRD&as g=M0812+

hitp://www.amsys.com.tw/images share/dot/DOT-640.ipg

After speaking to a representative over at the Department of Transportation, an ISO tank can be tested and be
qualified as well.

Sources he gave me:

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-
1dx?c=ecfr&SID=219049¢3006d245186655fc1d43a61c9&ren=div8 &view=text&node=49:3.1.1.1.3.3.1.4&idno
=49 '

http://phmsa.dot.gov/staticfiles/PHMSA/DownloadableFiles/Files/ISO11119 2DOTCFFC.pdf

You will see the UN ISO 11119-2 mark on the tank

If you have any additional questions, please feel free to contact the DOT.

https://ntl.custhelp.com/app/answers/detail/a id/22/kw/DOT%20cylinder/session/L3RpbWUVvMTM 1NzkzMzg
xNy9zaWQvbiFpX0oyZ2w%3D

Please advise and let me know if you have any questions.



Thank You

GIO0 ISIAS

2717 W Ferguson Road

Fort Wayne, IN 46809

T: 260-478-2500 x 252

F:260-572-2210

SKYPE: gio.islas24



