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Dear Ms. Kinsley: 

APR 0 2 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your January 21, 2014 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to tank cars used for materials 
poisonous by inhalation. Your questions are paraphrased and answered below. 

Ql. You ask if the 20-year service life established in 49 CFR § 173.31(e)(2)(iii) is meant to 
be an authorized "minimum" service life or a "maximum" service life after time of 
construction? 

A 1. In accordance with § 173.31 ( e )(2)(iii), a tank car meeting the applicable authorized 
tank car specifications listed in§ 173.244(a)(2) or (3), or§ 173.314(c) or (d) is 
authorized for the transportation of a material poisonous by inhalation for a period of 
20 years after the date of original construction. The 20-year service life is authorized as 
a maximum service life. 

Q2. You ask if this is indeed a "minimum" service life, are you correct to assume that these 
cars have a regulated life of 50 years per 40 CFR § 215.203? 

A2: Please see A1. 

If you believe a rulemaking change, such as a revision, addition, or deletion is warranted, we 
invite you to file a petition for rulemaking in accordance with §§ 106.95, 106.100 and 106.105 
of the HMR, including all information needed to support your petition. Your request will be 
further evaluated for merit to address in an upcoming rulemaking. For regulations in 49 CFR 
Parts 171 through 180, please submit the petition to: Standards and Rulemaking Division, 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, PHH-10, U.S. Department of 



Transportation, East Building, 1200 New Jersey Avenue, SE, Washington, DC 20590-0001. 
Please contact Mr. Steven Andrews in the Regulatory Review and Reinvention Branch of the 
Standards and Rulemaking Division at 202-366-8553 for more information. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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US Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

RE: Request for Interpretation- Authorized Service Life of TIH Interim Tank Cars 

The Chlorine Institute ("CI" or the "Institute") is a 195 member, not-for-profit trade association 
of chlorine producers worldwide, as well as chlorine packagers, distributors, users, and 
suppliers. The Institute's North American Producer members account for more than 93 percent 
of the total chlorine production capacity of the U.S., Canada, and Mexico. Chlorine, a Division 
2.3 toxic-by-inhalation hazardous (TIHJ material, is used throughout the U.S. economy and is 
key to the protection of public healt,h. 

Tank cars built after March 16, 2009 and intended for TIH service are required to meet the HM-
246 TIH tank car requirements, also known as the "interim" tank car or the "I" car 
requirements. As part of that rulemaking, PHMSA established a service life of 20 years for the 
"I" cars under 49 CFR §173.31(e)(2)(iii). 

Question: Is the 20 year service life established in 49 CFR §173.31{e)(2)(iii) meant to be an 
authorized ~~minimum" service life or a ~~maximum" service life after time of construction? If 
this is indeed a minimum service life~ are we correct to assume that these cars have a 
regulated life of 50 years per 40 CFR §215.203? 

Much of industry has understood this requirement to be a maximum service life of 20 years. 
However, based on discussions with various DOT personnel, we have been told that this 
requirement was intended to be an authorized minimum life of 20 years. It is crucial for the 
chlorine industry to receive a clear and official interpretation of this requirement, because the 
authorized service life of tank cars greatly impacts decisions made with regard to tank car fleet 
management. 

If our revised interpretation of this requirement is correct, in that TIH interim tank cars have a 
regulated life of 50 years, then PHMSA needs to issue an interpretation to clarify the 
requirement for all stakeholders. If our revised interpretation is incorrect and the authorized 
service life of TIH interim tank cars is, in fact, a maximum of 20 years, then The Institute, along 
with other association parties, will follow-up with a petition for rulemaking requesting PHMSA 
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to amend the service life requirements for TIH interim tank cars by authorizing a regulated life 
of 50 years. 

We request an expedient response to this question, because the answer we receive may impact 
the comments (due February 11} Cl intends to make in response to Transport Canada's 
proposed tank car standard (TP14877L since Transport Canada has used the same language as 
US DOT with regard to the TIH 'T/ car service life requirement. 

Thank you for your time on this matter. 

Sincerely, 

(I~~ ,,;_ Cl/ I 
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Robyn Kinsley 
Director, Transportation 


