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Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Joseph E. Connelly 
P.O. Box231 
Elkton, MD 21922 

Ref. No. 13-0242 

Dear Mr. Connelly: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your December 23, 2013 letter requesting clarification of the applicability 
of material incorporated by reference under § 171.7 of the hazardous materials regulations 
{HMR; 49 CFR Parts 171-180). In your letter, you refer to a previous letter of interpretation 
(Ref. No. 06-0147; June 29, 2006) that indicates, for purposes of the HMR, the specific 
version of a document incorporated by reference must be used regardless of whether the 
document has been updated after being made part of the HMR. Your questions regarding 
material incorporated by reference are paraphrased and answered as follows: 

Ql. Section 171.7 still references the December 2000 edition of the Association of 
American Railroads Manual of Standards and Recommended Practices, Section C­
Part III, Specification for Tank Cars, Specification M-1002 (see§ 171.7(k)(1)) even 
though there are more recent versions including the current 2007 version and its 
amendments. Is there any circumstance in which the Department of Transportation 
(Department) can enforce provisions of the 2007 edition or its amendments? 

Al. The answer is no. Incorporated by reference, as defined in§ 171.8, means a 
publication or a portion of a publication that is made a part of the HMR. In 
accordance with§ 171.7(a)(1), material not specifically set forth but incorporated by 
reference is considered to be part of the HMR. Matter is incorporated only as it is in 
effect on the date of issuance of the regulation( s) referring to that material. In other 
words, material incorporated by reference is a snapshot in time of the material at the 
time a regulation is published in a final mlemaking that references the material. The 
material listed in§ 171.7 is approved by the Director of the Federal Register and is 
incorporated as it exists on the date of the approval. A notice of any change in the 
material incorporated by reference into the HMR would require regulatory action 
and would be published in the Federal Register. Regarding enforcement, the 
Department, along with PHMSA and the relevant modal administrations, have the 
authority to enforce the Federal hazardous material law, 49 CFR Subchapter A­
Hazardous Materials and Oil Transportation, and the HMR (see§ 107.301). Thus, 
as the Department specifically enforces the HMR, provisions of any publication or 
portion thereof (e.g., an updated version of a standard) not made a part of the HMR 
are not enforceable by the Department. 



Q2. Is there any circumstance in which the Department can enforce provisions of 
the 2000 edition of the manual that are not listed in§ 171.7(k)(l)? 

A2. The answer is no. Only the provisions of a publication or the portions thereof 
that are made part of the HMR are enforceable. Thus, any material from the 2000 
edition not incorporated by reference as part of§ 171.1 (k)(1) is not enforceable. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 
·~~) 

?M-/1K_: pjl::t:J 
fotL Robert Benedict 

ef, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



December 23, 2013 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-1 0) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

I am requesting a formal interpretation with regards to 49 CFR § 171.7, concerning incorporation by reference. 
had previously sent the request through the INFO Center on September 18, 2013 but to date have not received 
a response. 

On July 27, 2006, Mr. John A Gale responded to Mr. Patrick Riley as follows: 

Ju/27, 2006 

Mr. Patrick F. Reilly 
919 Parkview Road 
Moscow, PA 18444 

Dear Mr. Reilly: 

Reference No. 06-0147 

This responds to your June 29, 2006 letter requesting clarification on§ 171.7 Reference material, materials 
incorporated by reference into the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171-180). Specifically, you 
ask whether the "Association of American Railroads, AAR Manual of Standards and Recommended Practices, 
Section C-Part Ill, Specification for Tank Cars, Specification M-1002, December 2000 edition" referenced in§ 
171.7 is the most current version. 

The AAR standard you reference was updated as of December 1, 2003. However, the updated standard has not 
been incorporated by reference into the HMR. Therefore, for purposes of the HMR, the 2000 edition referenced 
in § 171. 7 must be used. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

John A. Gale 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Material Standards 

171.7 

Since Mr. Riley's letter and Mr. Gale's response, the Association of American Railroads released a 2007 version 
of this very same manual, which has been constantly updated to reflect industry changes. My questions are as 
follows: 

Given that the incorporation by reference in §171.7 still references the December 2000 edition of the manual is 
there any circumstance in which the Department of Transportation can enforce the provisions listed in the 2007 
manual or its amendments? 

Given that the incorporation by reference in §171.7 incorporates only the following provisions of the December 
2000 edition of the manual as follows: 

(1) AAR Manual of Standards and Recommended Practices, Section C-Part Ill, 
Specifications for Tank Cars, Specification M-1 002, (AAR Specifications for Tank 



Cars), December2000, § 173.31; 179.6; 179.7; 179.15; 179.16; 179.20; 179.22; 
H9.100-9; 179.100-10; 179.100-12; 179.100-13; 179.100-14; 179.100-18; 179.101-
1; 179.102-1; 179.102-4; 179.102-17; 179.103-5; 179.200-7; 179.200-9; 179.200-
10; 179.200-11; 179.200-13; 179.200-17; 179.200-22; 179.201-6; 179.220-6; 
179.220-7; 179.220-10; 179.220-11; 179.220-14; 179.220-18; 179.220-26; 179.300-
9; 179.300-10; 179.300-15; 179.300-17; 179.400-5; 179.400-6; 179.400-8; 179.400-
11; 179.400-12; 179.400-15; 179.400-18; 179.400-20; 179.400-25; 180.509; 
180.513; 180.515; 180.517. 

Is there any circumstance by which the Department of Transportation can enforce provisions of the manual 
which are not listed above? 

Thank You in advance for your time in reviewing this matter. 
/c ) 

~/ ''·''// . ~ 
"Jesept(E. Con;elly -
PO Box 231 
Elkton MD 21922 


