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Ref. No. 13-0171 

Dear Mr. Christafore: 

MAY 0 1 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR 171-180) applicable to the marking and labeling requirements 
for boxes containing non-bulk packages. Your scenarios and questions are paraphrased and 
answered below: 

In your first scenario, you state that cylinders manufactured under DOT-SP 8162, that are 
marked as such, are packaged in an outer fiberboard box. You state that while the cylinder 
has no hazardous materials markings or labels applied to it, the outer package is marked with 
"UN1072, Oxygen, compressed," the shipper's and consignee's address, and an 
"OVERPACK" marking. Further, you state that the outer packaging also displays Division 
2.2 (Non-flammable compressed gas) and Division 5.1 (Oxidizer) hazard labels. Finally, 
you state that this package is placed in an additional outer package that does not bear a DOT­
SP number, and the accompanying shipping paper does not provide a notation of "DOT -SP" 
followed by the Special Permit number as required by§ 172.203(a). 

Q 1: You ask whether this scenario represents an overpack according to § § 173.25 and 
171.8? 

AI: The fiberboard box containing the cylinder is the package. The secondary box is an 
overpack as defined by§ 171.8, and subject to the marking requirements for 
overpacks as specified in§ 173.25. 

Q2: Is the outer package required to be marked "DOT-SP 8162"? 

A2: No. According to paragraph 8.h. ofDOT-SP 8162, the requirements to mark 
shipping papers and packages with the special permits number in accordance with 
§§ 172.202(a) and 172.301(c) is not required. 



Q3: You ask if the package in your scenario were placed in an overpack, would the 
overpack need to indicate "inside packages comply with prescribed specifications" as 
well as "OVERPACK''? It is your understanding that since a specification cylinder is 
not contained anywhere in the package, this statement would not be required, but that 
the "DOT-SP 8162" and "OVERPACK" markings would be required. 

A3: Section 7.c.(5) ofDOT-SP 8162 requires cylinders under this special permit to be 
packaged in accordance with§ 173.301(a)(9) which requires an outer packaging. 
The "OVERPACK" marking is required on the secondary box which is considered an 
overpack under§ 173.25. 

Q4: Does this package needs to be marked with an indication that the inner packaging 
conforms to the prescribed specifications, since this packaging (cylinder) is 
authorized by a special permit and is not a specification cylinder that is listed in 
§ 173.301(a)(9)? 

A4: The answer is no. Because these cylinders are not listed in§ 173.301(a)(9), they are 
not required to be marked with an indication that inner packagings conform to the 
prescribed specifications. 

Q5: You ask if cylinders must be placed inside an overpack (outer package) and marked 
"OVERPACK" if the specification markings on the cylinder inside are not visible? 
You further ask if the combination package must be correctly marked as well as the 
overpack? 

AS: The visibility of the specification markings on the cylinder would not affect whether 
a combination package could be placed inside an overpack. You are correct that the 
combination package (cylinder in a fiberboard box) is required to have all the 
required markings and labels. In addition, the overpack (the second box) is required 
to display all markings and labels required under § 173 .25. 

In your second scenario, you state that cylinders used as fire extinguishers are manufactured 
under "DOT -SP 7945" or "DOT -SP 8495," marked with the special permit numbers, and 
packaged in an outer fiberboard box. Further, you state that the cylinders have no hazardous 
materials markings or labels applied to them, but the outer package is marked with the 
proper shipping name "UN1044, Fire Extinguishers," the shipper's and consignee's address, 
the DOT-SP number, and displays a 2.2 (Non-flammable compressed gas) hazard label. You 
ask if this scenario would represent an overpack or would it be a combination package? 

In your second scenario, the package you describe would be a combination package because 
it is required to be shipped in a strong outer packaging in accordance with§ 173.301(a)(9) 
as described in paragraph 8.(f) of "DOT SP-7945" and paragraph 8.(g) of "DOT SP-8495." 



I trust this information is helpful. Please contact us if you require further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Bombardier AerosiPace 
2400 Aviation Way 
Bridgeport, WV 26~130 
Office Phone: 304-l348-5202 
Mobile Phone: 304-975-4229 
www.bombardier.com 

August 15, 2013 

Standards and Rulemaking Division 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

Attn: PHH-10 

U.S. Department of Transportation 

East Building 

1200 New Jersey Avenue, SE 

Washington, D.C. 20590-0001 

Madam or Sir, 

BOMBARDIER 
the evolution of mobility 

I am requesting a Letter of Interpretation for the packaging of cylinders listed in the following scenarios. These scenarios 

are based on packages we have received at our facilities. 

Based on my knowhedge of the regulations and some conversations with representatives of the PHMSA HMIC, I believe 

that these shipments may be improperly marked. 

I would appreciate any clarification you can provide. 

Scenario 1: A cylinder, manufactured under DOT-SP 8162 and marked with this special permit number, is packaged in 

an outer fiberboard lbox. The cylinder has no HAZMAT markings or labels applied to it, but the outer package is marked 

with UN1072 Oxygen, compressed, the shipper and consignee address, and an "OVERPACK" marking, as well as 

displaying 2.2 and 5.1 Hazard Labels. However, the outer package does not bear a DOT-SP marking that is required by 

172.301 (c) and the shipping paper does not provide a notation of DOT-SP followed by the special permit number, as 

required by 172.203(a). 

Question 1: Does 1this scenario actually represent an overpack according to 173.25 and 171.8? My understanding is that 

each package in an overpack must be independently capable of being transported as a Hazmat package and that this 

would be a combination package, not an overpack. 

Question 2: With this scenario would the outer package be required to display a DOT-SP 8162 marking? It is my 

understanding that an outer package containing a packaging authorized by a Special Permit must be marked with "DOT­

SP" followed by the special permit number, according to 172.301 (c) and the shipping papers must contain the DOT-SP 

number per 172.20a(a). 
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Question 3: If this package was placed in an "OVERPACK" would the outer package of the overpack need to indicate 

"inside packages comply with prescribed specifications" as well as "OVERPACK"? It would be my understanding that 

since a specification cylinder is not contained anywhere in the package, this statement would not be required, but the 

DOT-SP 8162 and "OVERPACK" markings would be required. 

Question 4: Does this package need to be marked with an indication that inner packaging conforms to the prescribed 

specifications, since this packaging (cylinder) is authorized by a Special Permit and not a specification cylinder that is 

listed in 173.301(a)(9)? Would the DOT-SP number marking instead be sufficient in this case? 

Question 5: Would this requirement that is listed in a ground carrier's "Hazmat Shipping Guide" be considered as 

complying with the applicable regulations when applied using the above scenario? "Class 2 cylinders must be placed 

inside an overpack (outer package) marked "OVERPACK" unless specification markings on the cylinder inside are visible. 

Regardless, all cylinders must be placed in an outer package'~ It is my belief that this package is not an overpack by 

definition in 171.8 and would only be a combination package. It also my belief that this carrier's requirement is not a 

correct usage of an overpack unless the cylinder was packaged in an outer package which was correctly marked and 

labeled and then placed in another outer package upon which all markings and labels were reproduced and included the 

"OVERPACK" marking. 

Note: I am providing pictures below of a shipment received at one of our facilities with cylinders packaged as described 

in Scenario 1 marked as OVERPAQ_K, which were then placed in an outer package that was marked with "inside 

packages comply with prescribed specific<!ti~ns" and also an "OV~R.PACK" marking. 

Outer Package Inside Package 

DOT -SP 8162 identification on cylinder located in inside package 
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Scenario 2: A cylinder used as a fire extinguisher, manufactured under DOT-SP 7945 or DOT-SP 8495 and marked with 

one of these special permit numbers, is packaged in an outer fiberboard box. The cylinder has no HAZMAT markings or 

labels applied to it, but the outer package is marked with UN1044 Fire Extinguishers, the shipper and consignee address, 

the DOT-SP number, and displays a 2.2 Hazard Label. 

Question 1: As asked in Scenario 1, would this represent an overpack or would it be just a combination package and 

would the marking and labeling requirements be sufficient to transport this package? It is my understanding as in the first 

scenario that this would be a combination package and the proper marks and labels are applied. 

If you have any questions regarding my scenarios and questions, please contact me. 

Thank you for your help in this matter. 

Jeff Christafore 

Dangerous Goods Compliance Specialist 

Bombardier Aerospace 

2400 Aviation Way 

Bridgeport, WV 26330 

Office: 304-848-5202 

Mobile: 304-975-4229 

E-mail: jeff.christafore@aero.bombardier.com 
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