
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Mike Moetsch 

OCT 1 8 2013 

Manager DG/HM Transportation & Phytosanitary Measures 
Deere & Company WW Supply Management Compliance 
3400 801

h Street 
Moline, IL 61265 

Reference No.: 13-0162 

Dear Mr. Moetsch 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your August 6, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transportation of tow 
behind agricultural equipment or machinery containing lead acid batteries but not containing 
an internal combustion engine or electric motor for propulsion or power source. You state 
that these batteries are required to provide additional power in instances when the power unit 
does not have sufficient electrical power and also function as a back-up power source to 
prevent accidental shutdown during operations. Specifically, you ask if this equipment could 
be classed as "UN3171, Battery-powered equipment" and whether the provisions of 
§ 173 .220( c) would apply to this equipment or machinery. 

The answer is yes. The entry "UN3171, Battery-powered equipment" applies to the 
transportation of battery-powered machinery and equipment equipped with a wet battery 
(including a non-spillable battery), a sodium battery or a lithium battery. Requirements for 
transporting machinery or equipment containing a wet electric storage battery (e.g., lead acid 
batteries) are set forth in§ 173.220(c). The battery must be securely installed, fastened in an 
upright position, and protected against short circuits and leakage. When transported by rail, 
highway, or vessel, shipments conforming to the requirements in§ 173.220(c) are not subject 
to the requirements of the HMR except for those described in § 173.21. When transported by 
aircraft, shipments conforming to the requirements in§ 173.220(c) are excepted from 
marking, labeling, placarding, and emergency response telephone number requirements as 
provided in§ 173.220(h)(2), however, all other applicable requirements of the HMR apply, 
including shipping papers and emergency response information, notification of pilot-in­
command, general packaging requirements, and the requirements specified in§ 173.27. 

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

711111- -
Delmer Billings ~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, August 06, 2013 4:57PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Formal Letter of Interpretation Requested 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Moetsch Michael P [mailto:MoetschMichaeiP@JohnDeere.com] 
Sent: Tuesday, August 06, 2013 1:38 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Cc: Moetsch Michael P; Trumbull Timothy D; Meierotto Connie 
Subject: Formal Letter of Interpretation Requested 

Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

August 6, 2013 

Dear Sir/Madam: 

IAtievle r 
~ /1:3.:220 [ej 

I am requesting a formal Letter of Interpretation of the requirements in the Hazardous Materials 
Regulations (HMR: 49 CFR Parts 171 - 180). 

A formal interpretation is needed to clarify if 173.220 (c) is applicable to tow behind agricultural equipment 
or machinery where the equipment or machinery includes lead acid batteries but does not have an internal 
combustion engine or electric motor for propulsion or power source? In addition does this equipment or 
machinery meet the definition of (battery-powered equipment or machinery) as listed in 173.220 (c)? 

The batteries are secured from movement, protected from short circuiting and isolated through a controller 
to prevent activation when not in use. These batteries are required to provide additional power in instances 
when the power unit does not have sufficient electrical power and are also a back-up power source to 
prevent accidental shutdown during operations. 

Discussion has taken place with PHMSA Info Center personnel regarding the potential applicability of 
173.220 (c). Two Letters of Interpretation 02-0229 and 11-0150 were reviewed for possible 
clarification. Neither Letter of Interpretation closely resembles our scenario. Both interpretations focus on 
equipment or machinery with an internal combustion engine or electric motor for propulsion or an internal 
combustion engine as a power source. 

Sincerely, 

Mike Moetsch 
Deere &. Company WW Supply Management Compliance 
Manager DG/HM Transportation&. Phytosanitary Measures 
3400 80th Street, Moline, IL 61265 
Phone: 309-765-3552 
Cell: 309-716-6025 
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Fax: 309-749-3958 
MoetschMichaeiP@JohnDeere.com 

CONFIDENTIALITY. This message, including attachments, may be confidential. If you believe the message was sent to you in error, 
do not read the contents and please reply to the sender that you have received the message in error. If you are not the intended 
recipient, retention, dissemination, distribution, or copying of the communication is strictly prohibited. Thank you. 
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