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Mr. Jerome A. Galante 
Plunkett Cooney 
38505 Woodward Ave. 
Suite 2000 
Bloomfield Hills, MI 48304 

Ref. No. 13-0089 

Dear Mr. Galante: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to aerosols. In your letter, you state that one of 
your clients recently became aware that R -134a aerosol refrigerant recharge product was 
being shipped in Department of Transportation (DOT) Specification 2Q containers exceeding 
180 psig at 130 °F. You ask whether the pressure in a DOT Specification 2Q container may 
exceed 180 psig at 130 °F. 

The answer is no. The pressure in a DOT Specification 2Q container may not exceed 180 
psig at 13 0 °F. Exceptions to this requirement may be authorized under the terms and 
conditions prescribed in a DOT special permit. A container authorized under a special permit 
bears a "DOT -SPXXXXX" mark in lieu of a "DOT 2Q" mark. You may wish to inform your 
client that they may file a complaint with our enforcement office at the following link: 
http:/ /v..rww.phmsa.dot.gov /phmsa-cxt/fced back/hazr.JatComplaintsRcg_sV iolationsFonn. j sp . 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



PLUNKETT.COONEY 
A CENHJRY OF DISTINCTIVE SERViCE 

AprillS, 2013 

Mr. Charles Betts 
Director of Hazmat Standards 
Office Hazardous Materials Standards, USDOT 
1200 New Jersey Ave, SE East Bldg, Room E24-421, PHH-10 
Washington, DC 20590 

Re: Automotive Refrigerant Product in DOT 2Q Containers 

Dear Mr. Betts: 
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I represent manufacturers and distributors of automotive servicing products. In late 2012, 
one of my clients became aware that R-134a aerosol refrigerant (R-134a) recharge products were 
being shipped in 2Q cans. 

To our knowledge the regulations specified in 49 CFR 173.306(a)(3)(ii) only allows a 2Q 
metal container when the pressure does not exceed 180 psig at 130° F. Also to our knowledge, 
the only method to ship the materi~l in question is by the use of a Special Permit (ref. SP10232, 
SP14188 and SP14286). .. 

We have also recently noticed that certain vendors are currently using 2Q metal 
containers for limited quantity gases which exceed the 180 psig limit. If the industry were 
allowed to use the 2Q metal container, the benefit would be that the 2Q container is more readily 
available and less expensive than the containers authorized under the various Special Permits. 

This issue is very important to my client. We respectfully request a Letter of 
Interpretation on this question from D.O.T. so that there can be no further confusion about 
whether shipping R-134a products that exceed 180 psig at 130° Fin 2Q cans is permissible. 

JAG/tb 
cc: phmsa.hm-iafocenter@dot.gov 

Very truly yours, 

fie'vul ~ 
Jerome A. Galante 
Direct Dial: (248) 594-8209 
E-Mail: j galante@plunkettcooney. com 
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