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Dear Mr. Elkind: 

JUL 0 9 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your April 18, 2013 letter seeking clarification of immediate notification 
requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), when 
§ 171.15(b)(6) specifies one must immediately notify the National Response Center (NRC) of 
an incident during transpmiation by aircraft that occurred as a direct result of a battery or 
battery-powered device. Specifically you ask what circumstances would trigger the requirement 
that you immediately notify the NRC of such an incident. Your questions are paraphrased and 
answered below. 

Q 1. Does the phrase "during transportation by aircraft" in § 171.15(b )( 6) mean that the 
only incidents that must be immediately reported are those when the battery or battery­
powered device has been loaded on an aircraft and the incident occurred on the aircraft 
during transportation? 

Al. No. Section 171.1( c) states that transportation of a hazardous material in 
commerce begins when a carrier takes physical possession of the hazardous material for 
the purpose of transporting it and continues until the package containing the hazardous 
material is delivered to the destination ... " Section 171.15(b)(6) specifies that a 
telephone report is required whenever any of the following occurs during the course of 
transportation in commerce (including loading, unloading, and temporary storage): 
during transportation by aircraft, a fire, violent rupture, explosion or dangerous 
evolution of heat ( i.e. , an amount of heat sufficient to be dangerous to packaging or 
personal safety to include charring of packaging, melting of packaging, scorching of 
packaging, or other evidence) occurs as a direct result of a battery or battery-powered 
device. As further evidence to the intent of§ 171.15(b )( 6), the immediate notification 
requirement for batteries or battery-powered devices was added to the HMR 1 in response 
to incidents that occurred as a direct result of a battery or battery-powered device either 
on board an aircraft in cargo, checked, or in carry-on baggage, or in ground transport 
facilities associated with air transportation. Accordingly, the phrase "during 

1 See Docket Nos. PHMSA-2007-0065 (HM-2240) and PHMSA-2008-0005 (HM-2151)). 



transportation by aircraft" in § 171.15(b )( 6) includes incidents that occur in the course of 
performing pre-transportation functions for air shipments. 

Q2. If there is no outward evidence that a dangerous evolution ofheat has occurred, 
such as charring, melting or scorching, but the battery or battery-powered device 
requires attention, concern, or action on the part of the carrier, such as it is warm to the 
touch or is vibrating, must a carrier comply with the requirements of § 171.15 (b)( 6)? 

A2. No, unless another condition set forth in § 171.15(b) has occurred, you are not 
required to immediately notify the NRC ifthere is no evidence that a battery or battery­
powered device caused a fire, violent rupture, explosion or dangerous evolution of heat 
and there is no evidence of amount of heat sufficient to be dangerous to packaging or 
personal safety. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
202-366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



55 Glenlake Parkway, NE 
Atlanta, GA 30328-3474 

April 18, 2013 

Mr. Charles Betts 

Director, Standards and Rulemaking 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Attn: PHH-10, East Building 
Washington, DC 20590 

Request for Interpretation- 49 CFR 171.15(b)(6) 

Dear Mr. Betts: 

On behalf of UPS, I seek a clarification of certain battery-related conditions that trigger a 
requirement for telephonic or electronic notification of the National Response Center. These 
conditions are described in 49 CFR 171.15(b )(6), as follows: 

During transportation by aircraft, a fire, violent rupture, explosion or dangerous evolution of heat 
(i.e., an amount of heat sufficient to be dangerous to packaging or personal safety to include 
charring of packaging, melting of packaging, scorching of packaging, or other evidence) occurs as 
a direct result of a battery or battery-powered device. 

UPS seeks confirmation of its interpretation of the regulation: that notification to the National 
Response Center is only required when all of the following elements are met with respect to a 
shipment (assuming the absence of any other threshold condition contained in§ 171.15): 

• The use of the phrase "[ d]uring transportation by aircraft" means the shipment in 
question must have been loaded onto an aircraft before detection of the incident (i.e., fire, 
violent rupture, explosion or dangerous evolution of heat) and the evidence must indicate 

that the incident occurred while the shipment was aboard the aircraft engaged in active 
transportation. In other words, an incident that occurs while a package is being handled 

prior to its being loaded aboard an aircraft does not meet the "during transportation by 
aircraft" element of§ 171.15(b )(6) for purposes of reporting the incident to the National 
Response Center. Similarly, an incident that occurs in ground handling or ground 
transportation subsequent to flight would not require a report to the National Response 

Center under § 171.15(b )( 6). 



• Because of the use of the phrase "other evidence" in the parenthetical summary of 
conditions requiring a report, in order for the carrier to be compelled solely by such other 
evidence (i.e., in the absence of charring, melting, or scorching) to make a report, the 
carrier, using its subjective judgment, must determine that the battery or device has 
generated heat on a scale similar to heat that would scorch, char, or melt the packaging or 
components of the shipment~ outcomes which, on their face, reasonably provide 
evidence of the presence of a "dangerous evolution of heat." In other words, in the 
absence of objective evidence that such high heat was present (such that could cause 
conditions such as scorching, charring or melting of packaging or shipment components), 
an enforcement action cannot properly be brought against a carrier for failure to make a 
notification of the National Response Center. For example, considering a package that is 
found simply to be vibrating or even "warm to the touch" without any additional indicia 
of a "dangerous evolution of heat" during handling in ground operations due to activation 
of a battery operated device contained within ~ while such a package may require 
attention, concern and action on the part of a carrier, it does not, by the sole reason of the 
vibration or warmth, require a telephone notification to the National Response Center. 

UPS notes that during the rulemaking process that introduced this language into the Hazardous 
Materials Regulations, PHMSA made significant efforts to avoid ambiguity that could result in 
misunderstandings between carriers and enforcement personnel. 1 UPS believes that the phrasing 
of §171.15(b)(6) is consistent with its interpretation, as described above. However, recent 
experience suggests that some U.S. DOT inspectors may hold contrary views. While UPS 
recognizes the importance of transportation safety with respect to packages containing batteries, 
and seeks to minimize the risks posed by such shipments throughout its operations, UPS also 
recognizes that unnecessary incident reporting to the National Response Center has the potential 
to divert critical resources from serious hazardous material incidents involving injuries or 
fatalities addressed by the bulk of §171.15. Accordingly, PHMSA's definitive guidance on these 
matters will be greatly appreciated: 

Sincerely, 

Samuel S. Elkind 
Corporate Regulated Goods Manager 

1 74 Fed. Reg. 2,200-2,270, Final Rule, Dockets HM215J and 224F, January 14, 2009. See especially page 2,204, 
in which PHMSA acknowledged concerns about ambiguous reporting standards and made specific efforts to reduce 
the potential for such ambiguity. 


