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Dear Mr. Elkind: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your letter requesting clarification of the overpack requirements under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask for 
clarification on shipping paper requirements applicable to overpacks that contain both a fully 
regulated hazardous material package and a separate limited quantity package. 

In your incoming letter, you describe the following scenario: An overpack contains both a fully 
regulated hazardous material package and a separate package meeting the limited quantity 
requirements. The overpack is opaque, so that the actual packages are not visible; and the 
overpack is marked with the word "Overpack" and displays the required proper shipping name, 
identification number, and hazard label for the fully regulated package; it also displays a 
Limited Quantity mark corresponding to the limited quantity package contained therein. Based 
on the above scenario your questions are paraphrased below. 

Q 1. When a shipper overpacks a fully regulated hazardous materials package with a 
limited quantity package, must the limited quantity package be listed on the shipping 
paper? 

A l. Under the HM-215K (76 FR 3308) final rule published on January 19,2011, 
§ 172.200(b) was revised to except limited quantity shipments ofhazardous material by 
rail and highway from the shipping paper requirements. Therefore, no shipping paper is 
required for limited quantity shipments by rail or highway. Limited quantity shipments 
by air and vessel must still be accompanied by a shipping paper. 

Q2. How would a carrier distinguish between the following overpack conditions, two 
of which represent shipper errors? 

a. An overpack containing fully regulated hazardous material packages together with 
packages containing limited quantity packages, as described above; 



b. An overpack containing limited quantity packages requiring a shipping paper that, 
through shipper error, does not include the required phrase "Limited Quantity"; and 

c. An overpack not containing limited quantity packages that through shipper error has 
been mis-marked with the limited quantity marking. 

A2. Section 173.22 requires the shipper to properly describe the hazardous materials 
to be transported. Although the HMR place primary responsibility on the shipper, or 
"person who offers," to properly class and communicate the hazard of a hazardous 
material, a carrier may be held responsible for non-compliance with applicable 
requirements to the extent that the carrier knows, or should have known, that a material 
offered for transportation is hazardous. A carrier may rely on information provided by 
the shipper, unless the carrier knows, or a reasonable person, acting in the 
circumstances and exercising reasonable care, would have knowledge that the 
information provided is incorrect. 

Q3. What is the carrier's responsibility under the regulations in connection with the 
limited quantity marking on the package? May the carrier simply assume the accuracy 
of the shipping paper and view the limited quantity marking as additional information 
unrelated to the fully regulated shipment within the overpack? 

A3. See A2 above. 

Q4. If the limited quantity package is not required to be listed on the shipping paper 
and the carrier is not permitted to assume the accuracy of the shipping paper in such 
instances, how is the carrier to interpret the package markings in light of the shipping 
paper information? (See, for example, conditions 2(a) through 2(c) above.) 

A4. See A2 above. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
(202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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55 Glenlake Parkway, NE 
Atlanta, GA 30328-3474 

Mr. Charles Betts 
Director, Hazardous Materials Standards Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S Department of Transportation 
1200New Jersey Avenue, SE-PHH-10 
East Building, Second Floor 
Washington, DC 20590 

Re: 49 CFR 172.203(b) - Shipping Papers and Limited Quantities 

Dear Mr. Betts: 

l3-tJoD2 

On behalf of UPS, I write seeking clarification of the shipping paper requirements 
applicable to overpacks that contain both a fully regulated hazardous materials package and a 
separate Limited Quantity package. The overpacks are opaque, such that the actual packages 
contained within are not visible. In addition to the word "Overpack," such overpacks display the 
required proper shipping name, identification number and hazard label for the fully regulated 
package; they also display a Limited Quantity marking to correspond to the Limited Quantity 
package contained therein. The shipping paper that accompanies the overpack certairily must list 
the fully regulated hazardous materials package contained in the overpack. It is unclear, 
however, whether the shipping paper is also required to identify the presence of the material 
shipped as a Limited Quantity. 

Under different circumstances, such as when a Limited Quantity is offered for ground 
transportation by itself, UPS recognizes that the package need not be accompanied by a shipping 
paper, unless it also contains a hazardous waste, a marine pollutant, or a hazardous substance in a 
reportable quantity. This relief from shipping papers for ground shipments is explicit in 
§§173.63, 173.150-173.155 and 173.306. Also, a single package containing only a Limited 
Quantity would not be required to display the proper shipping name or identification number for 
any material contained within it. 

For the purposes ofthis inquiry about shipping papers involving an overpack as described 
above, UPS believes the relevant section of the Hazardous Materials Regulations is 49 CFR 
172.203 (b), which provides the following requirement: 

(b) Limited quantities. When a shipping paper is required by this subchapter, the description for a 
material offered for transportation as "limited quantity," as authorized bythis subchapter, must 
include the words "Limited Quantity" or "Ltd Qty" following the basic description. 



In light of this regulation, the case of the overpack containing both a fully regulated hazardous 
material package• and materials shipped in a Limited Quantity package appears to require the 
listing of the Limited Quantity shipment on the shipping paper. For such an overpack, a shipping 
paper is clearly required, meeting the initial condition of this regulation. Less clear, however, is 
whether in the case of such an overpack, the requirement applies for the listing of "Limited 
Quantity" together with the associated shipping description for the materials packaged under 
Limited Quantity provisions. One view holds that the normal conditions applicable to a ground 
shipment of materials packed under the Limited Quantity provisions should also apply to such an 
overpack - i.e., that for the Limited Quantity package no proper shipping name or identification 
number is required to be shown on the overpack and no shipping paper description is required for 
the material. However, § 172.203(b) does not appear to support that view. 

UPS believes that while such overpacks appear to be permitted to be offered under the 
HMR, their status under the shipping paper regi:tlations is just one area in which they cause 
uncertainty. If, for example, the Limited Quantity package in such an overpack is not required to 
be listed on the shipping paper, how is a carrier to know whether the shipping paper is accurate 
in its listing of only the fully regulated package? The appearance of the Limited Quantity 
marking implies the inaccuracy of the description on the shipping paper; for example, the 
description presented for the fully regulated shipment appears to be incomplete because the 
phrase "Limited Quantity" is not associated with the basic description. Moreover, without a 
description of the Limited Quantity package on the shipping paper, a carrier has no accurate way 
to determine the extent to which the overpack is subject to placarding limitations~ 

For these reasons, UPS requests PHMSA's- guidance on the following questions: 

1. When a shipper overpacks a fully regulated hazardous materials package with a 
Limited Quantity package, must the Limited Quantity package be listed on the 
shipping paper? 

2. If the answer to Question 1 is "no," then how would a carrier distinguish between the 
following overpack conditions, two of which represent shipper errors: 

a An overpack containing fully regulated hazardous material packages together 
with packages containing Limited Quantity packages, as described above? 

b. An overpack containing Limited Quantity packages requiring a shipping paper 
that, through shipper error, does not include the required phras€~ "Limited 
Quantity"? 

c. An overpack not containing Limited Quantity packages that through shipper 
error has been mis-marked with the limited quantity marking? 

3. If the answer to Question 1 is "no," then what is the carrier's responsibility under the 
regulations in connection with the Limited Quantity marking on the package? May 
the carrier simply assume the accuracy of the shipping paper and view the Limited· 
Quantity marking as additional information unrelated to the fully regulated shipment 
within the overpack? 

4. If the Limited Quantity package is not required to be listed on the shipping paper and 
the carrier is not permitted to assume the accuracy of the shipping paper in such 



instances, how is the carrier to interpret the package markings in light of the shipping 
paper information? See, for example, conditions 2(a) through 2(c) above. 

UPS trusts PHMSA will recognize the need to clear up the ambiguities presented by the 
practice of offering overpacks such as are described here. PHMSA's guidance will be very much 
appreciated. 

SamuelS. Elkind 
Corporate Regulated Goods Manager 


