
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave. S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Mr. Rex Railsback 
MCSAP, Troop I, Olathe 
1220 S. Enterprise 
Olathe, KS 6606 1 

Ref. No. 09-0055 

Dear Mr. Railsback: 

This responds to your March 12, 2009 letter requesting clarification of the requirements under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 100-1 85) applicable to the visibility 
and display of placards. Accompanying your letter are photographs of a Sterling straight truck 
with clearly visible placards mounted on the front of the cargo railing. Specifically, you ask 
whether the placarded vehicle, as depicted in the photographs, satisfies the requirements of 
5 s  172.504 and 172.516. 

When placarding is required by 5 172.504(a) of the HMR, a transport vehicle must be 
placarded on each side and each end. The HMR require a placard to be clearly visible from the 
direction it faces, except from the direction of another transport vehicle to which it is coupled 
(see 6 172.5 16(a)). For purposes of the HMR, a "transport vehicle" is a cargo-carrying vehicle 
such as an automobile, van, tractor, truck, semi-trailer, tank car or rail car used for the 
transportation of cargo by any mode. 

In this specific case, the placards on the front of the cargo-carrying portion of the transport 
vehicle are clearly visible from the direction they face, and comply with the requirements of 
$5 172.504(a) and 172.5 16(a). Generally, placards on the sides and ends of the cargo-carrying 
portion of a vehicles cargo body satisfy requirements for placarding the sides and ends, even if 
they are not located at the outer perimeter of the vehicle, as long as they are readily visible and 
not obscured by appurtenances in the direction they face. In order to clarify this issue more 
thoroughly, we may address this in a future rulemaking. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Edward T. Mazzullo 
Director, Ofice of Hazardous 

Materials Standards 



9 172. '3rb 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

-h- I .  

From: 
Sent: 
To : 
Cc: 
Subject: 

INFOCNTR <PHMSA> t ' l ~ w t v d  i r y  
Thursday, March 12,2009 12:29 PM 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
Supko, Ben <PHMSA> 

09- 0055 
FW: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special Provisions, 
Hazardous Materials Communications 

Carolyn, 
Here is another request for a written interpretation. I tried to give him some existing 
letters but they were not specific enough for him. I have included both of his 
correspondences. 

Rob 

----- Original Message----- 
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Thursday, March 12, 2009 12:19 PM 
To: PHMSA HM Infocenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special 
Provisions, Hazardous Materials Communications 

This is ref. my two previous emails regarding the placement of the required placard(s) on 
the front of the cargo box of the straight truck instead of on the front bumper (end) on 
the same vehicle. You found a letter (07-0058) that addressed the issue, but the section 
you ref. (172.516(b)) only deals with "Truck Tractors" and not "Trucks" (see second, 
email) . 

In 07-0058 you advised that placement of the placard on the cargo box is allowed as long 
as it meets the requirements of 172.516(a), but you use 172.516(b) for justification of 
your answer. In reading 172.516(b), that section deals only with the placement of a 
placard on a truck tractor in place of or addition to the placard on the front of a 
vehicle attached to the truck tractor. This ref. to 172.516(b) is a contradiction to your 
written "OK" of placing a placard on the front of a cargo box instead of on the front end 
of the vehicle as describe in my previous two emails. what I'm looking for is an interp. 
that says "each end" as stated in 172.504(a) can be met as long as the required placard(si 
are visible and meet the requirements of 172.516(a). 

Once again, the letters I've look through on your web site are not as clear as they may 
need to be, because there are some enforcement personnel in several states that are 
requiring placards to be on the "front end" as required by 172.504(a), even thought the 
placard on the cargo box met the requirements of 172.516(a). I'm a NTC instructor for 
General HazMat and we've always taught that as long as placard placement met 172,516(a) i t  
was deemed to have met the "front end" requirement of 172.504(a), but with the number on 
conflicting letters on your web site, several enforcement officers are holding carriers to 
the letter of 172.504(a). Any assistance you can offer would be appreciated. 

Rex Railsback 

----------- 
Nane: Rex Railsback 
Organization: Kansas Highway Patrol 
Email: rrailsba@khp.ks.gov 
Address: 1220 S. Enterprise 
City: Olathe 
Zip Code: 66061 
Phone: 785-256-5046 

Sirs, 

First let me say that I feel you did not understand my question ref. placard visibility 
requirements found in 172.516 or 172.504(a) that I emahled on 3/10/09. 
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My question dealt with a single vehicle (Truck, see def. below) and not a combination 
vehicle (Tractor cargo body, see def. of Truck Tractor below) as you ref. in your phone 
msg. to me and interp. #05-0063. Since the HMRs do not define a "Truck" or a "Tractor", I 
pulled those def. from 49 CFR 390.5 and since 171.8 def. of a "Transport vehicle" includes 
a "Truck" and "Tractor" as a part of the def. I think they needed to be included for ref. 

My question again is as follows. 

If I have a "Truck" with a cargo box, i.e. straight truck for local deliveries, that is 
transporting a placardable amount of HM, would a placard mounted to the front of the cargo 
box above the cab and clearly visible in the direction it faces (as req. by 172.516(a)), 
be in violation of 172.504(a) "Except as otherwise provided in this subchapter, each bulk 
packaging, freight container, unit load device, transport vehicle or rail car containing 
any quantity of a hazardous material must be placarded on each side and each end...", for 
not being on the front "end" of the vehicle, i.e. the front bumper. 

The location of the placard attached to the cargo box is approx. 10 feet from the front 
bumper, but once again it is clearly visible to anyone standing at the front of the truck 
and in a continuous arc of about 140 deg. either direction from center front (top of arc) 

The interp. you ref. (05-0063) dealt with the question of a placard on the front of a 
"trailer" (they called it a cargo body) which was being pulled by a "truck tractor" (they 
said attached to the cargo body). I'm fully aware of what 172.516(a) & (b) say and allow, 
ref. not requiring the placard to be visible from the direction of a vehicle attached tc 
the transport vehicle with the HM. 

I've added the sec. ref. below. I'm teaching a General HM class this week and my not be 
available while in front of the class which is why I missed your return call on 3/10/09. 

172.516(a) Each placard on a motor vehicle and each placard on a rail car must be clearly 
visible from the direction it faces, except from the direction of another transport 
vehicle or rail car to which the motor vehicle or rail car is coupled. This requirement 
may be met by the placards displayed on the freight containers or portable tanks loaded on 
a motor vehicle or rail car. 

172.516(b) The required placarding of the front of a motor vehicle may be on the front of 
a truck-tractor instead of or in addition to the placarding on the front of the cargo body 
to which a truck-tractor is attached. 

171.8 Motor vehicle includes a vehicle, machine, tractor, trailer or semitrailer, or any 
combination thereof, propelled or drawn by mechanical power and used upon the highways in 
the transportation of passengers or property. It does not include a vehicle, locomotive, 
or car operated exclusively on a rail or rails, or a trolley bus operated by electric 
power derived from a fixed overhead wire, furnishing local passenger transportation 
similar to street-railway service. 

171.8 Transport vehicle means a cargo-carrying vehicle such as an automobile, van, 
tractor, truck, semitrailer, tank car or rail car used for the transportation of cargo by 
any mode. Each cargo-carrying body (trailer, rail car, etc.) is a separate transport 
vehicle. 

390.5 Truck means any self-propelled commercial motor vehicle except a truck tractor, 
designed and/or used for the transportation of property. 

390.5 Truck tractor means a self-propelled commercial motor vehicle designed and/or used 
primarily for drawing other vehicles. 

----------- 
Name: Rex Railsback 
Organization: Kansas Highway Patrol 
Email: rrailsba@khp.ks.gov 
Address: 1220 S. Enterprise 
City: Olathe 
Zip Code: 66061 
Phone: 785-256-5046 








