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Dear Mr. Elkind: 

This responds to your November 14,2008 letter requesting clarification on training 
requirements under 5 172.704(d) in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-1 80). Specifically, you ask if the name and address of the person performing the 
training may be the company or corporate name and address, based on the definition of 
"person" in tj 17 1.8 of the HMR. 

The answer is yes. It is the opinion of this office that the term "person" under tj 17 1.8 applies 
to the requirement in tj 172.704(d)(4). Therefore, the individual name and address of the 

' 

person providing training or the name and address of the company or corporation providing 
the training may be used to satisfy the requirement in 5 172.704(d)(4). . 

I hope this answers your inquiry. 

hief, Standards Development 
Materials Standards 
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November 14,2008 

Mr. Edward Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE - PHH- 10 
Washington, DC, 20590 

Re: 49 CFR 172.704(d)(4) - Recordkeepinn for Training 

Dear Mr. Mazzullo: 

A recent discussion with an Agent of the Department of Transportation has centered on 
whether certain hazardous materials training records prepared by United Parcel Service 
(UPS) are adequate when, to identify the person providing the training, the documents 
display the company name (i.e., UPS) and the address of the UPS ofice responsible for the 
development of the training material. It is the contention of this agent that UPS records must 
display the actual name and address of an individual who performed the training. Because 
UPS'S reading of the applicable regulations leads us to a different conclusion, it seeks an 
interpretation fiom your office. 

The relevant regulation that defines this part of a training record is 49 CFR 172.704(d)(4), 
which specifies that a training record must include the name and address of the "person" 
providing the training. However, 49 CFR 171.8, which provides the applicable definition of 
the term "person," is broader in its scope. Under this section, "person" is defined to mean 
not simply an individual, but also a variety of other entities, including a corporation: 

Person means an individual, coreoration, company, association, fm, partnership, society, 
joint stock company; or a government, Indian tribe, or authority of a govenunent or tribe 
offering a hazardous material for transportation in commerce or transporting a hazardous 
material to support a commercial enterprise. This terin does not include the United States 
Postal Service or, for purposes of 49 U.S.C. 5123 and 5124, a Department, agency, or 
instrumentality of the government. (Emphasis added.) 

Accordingly, UPS views the use of its company name and the address of the office 
responsible for developing the training to be consistent with the requirements and 
terminology of the regulations. Significantly, the clear language of 49 CFR 172.704(d)(4) 
does not in any way qualify the tern "person." There is no reference to an "individual"; nor 
is there any indication that the applicz-ble definition of "person" would not apply to this 
particular provision. Therefore, UPS believes that users of the regulations are entitled to 
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interpret the term "person" in an individual or corporate sense, just as PHMSA and its 
predecessor agencies have done in their own work with respect to other provisions of the 
Hazardous Materials Regulations. 

UPS is reluctant to change the format of its training records and to incur the programming 
costs necessary to modify the printouts from internal employee databases based upon the 
change suggested by this Agent, as UPS does not believe the Agent's position is supported 
by the regulations. 

Your interpretation will be of great assistance. UPS looks forward to your response. 

Samuel S. Elkind 
Corporate Regulated Goods Manager 




