
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Ms. Teresa Gilbertson 
Minnesota Pollution Control Agency 
1420 East College Drive, Suite 900 
Marshall, MN 56169 

Reference No. 08-0271 

Dear Ms. Gilbertson: 

This is in response to your e-mail asking if the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180) apply to a commercial "for-hire" motor carrier that picks up hazardous 
materials from households and transports them for disposal. You state the HMR address the 
transport of these materials by municipal governments but not those transported by for-hire 
motor carriers. 

Section 173.12(f) excepts waste hazardous materials generated from households from having 
to comply with the HMR when transported in commerce according to applicable state, local, 
or tribal requirements. We recently added this paragraph to clarify a long-standing exception 
that the HMR do not apply to these types of waste. See 73 FR 4600 (1/28/08; effective 
10/1/08) and 74 FR 2200 (1/14/09; effective 2/13/09). It is our understanding that such 
household wastes typically are picked up at curbside by municipal governments for disposal 
in conformance with applicable state or local government requirements. In these same 
rulemakings, we also added and revised a definition for "household waste" in 5 171.8 that 
states this material is any solid waste (including garbage, trash, and sanitary waste from septic 
tanks) derived from households (including single and multiple residences, hotels and motels, 
bunkhouses, ranger stations, crew quarters, campgrounds, picnic grounds, and day-use 
recreation areas). The HMR also do not apply to Division 6.2 (infectious substance) waste 
generated from households (see $ 173.134(b)(13)(i)). 

With regard to collection centers, we note that the transportation of consolidated household 
waste material in a motor vehicle operated by a government employee, solely for non- 
commercial government purposes, is not "commercial" transportation for purposes of the 
HMR and, therefore, is not subject to the requirements of the HMR (see 5 171.l(d)(5)). 



However, transportation of a consolidated hazardous waste shipment from a collection center 
by a commercial motor carrier under contract to a government entity or a commercial 
business is "commercial" transportation for purposes of the HMR and, .therefore, is subject to 
applicable HMR requirements. 

I hope this satisfies your request. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review & Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolvn <PHMSA> 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

INFOCNTR <PHMSA> 
Wednesday, October 29,2008 4: 17 PM 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
FW: Information Center CommentsIQuestions 

----- Original Message----- 
From: teresa.gilbertson@state.mn.us [mailto:teresa.gilbertson@state.mn.us] 

bs-027 1 
Sent: Wednesday, October 29, 2008 2:54 PM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Information Center Comments/Questions 

Below is the result of your feedback form. It was submitted by teresa gilbertson 
(teresa.gilbertson@state.mn.us) on Wednesday, October 29, 2008 at 14:54:23. 

Name: teresa gilbertson 

Category: General Information, Regulations, and Definitions (Sections 171.1 - 171.26) 

Organization: minnesota pollution control agency 

Street: 1420 E College Dr, Suite 900 

City: Marshall 

State: Minnesota 

Zip Code: 56169 

Country: USA 

Phone: 507 476-4254 

Fax: 507 537-6001 

Comments: A Minnesota commercial company wants to start collecting household hazardous 
waste directly from homes. This is not a government entity and they plan to charge a fee 
for the transport service (hence would be "in commerce"). The USDOT/PHMSA definition of 
"household waste" (49 CFR 171.8, and its reference in 173.12)was added in January 2008, 
but I find no PHMSA interpretations on this new subject. The preamble to the final rule 
discusses that most of these wastes are picked up by municipal governments for transport 
and disposal. It does not address pick up and transport by a for hire carrier. Can PHMSA 
provide a written interpretation on applicibility of the HMR in this situation? 




