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Dear Mr. Barlen: 

This is in reference to your September 14, 2008 letter requesting a clarification of the 
requirement in 5 173.301(a)(3) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
17 1 - 180) that: "Pressure relief devices must be tested for leaks before a filled cylinder is 
shipped from the cylinder filling plant." Specifically, you ask whether a manufacturer's 
certification report stating a cylinder has been tested and is being shipped to the customer 
"leak free" may be used to satisfy the requirement in 5 173.301(a)(3). 

The answer is no. Each time that a cylinder is filled, its pressure relief devices must be tested 
for leaks before the cylinder is shipped from the cylinder filling plant. The requirement in 
§ 173.301(a)(3) must be read in conjunction with the separate requirement in the preceding 
paragraph that: "Before each filling of a cylinder, the person filling the cylinder must visually 
inspect the outside of the cylinder. A cylinder that has a crack or a leaking or defective 
pressure relief device, or bears evidence of physical abuse, fire, or heat damage, or 
detrimental rusting or corrosion, may not be filled and offered for transportation." 49 CFR 
§ 173.301(a)(2). 

Both of these requirements apply to the person who fills a cylinder and offers the filled 
cylinder for transportation. They are distinct from the separate requirements in Subpart C of 
Part 178 of the HMR that a cylinder manufacturer must test all completed cylinders for 
leakage and to reject any cylinder that leaks. See, for example, § 178.36(m), governing DOT 
specification 3A and 3AX seamless steel cylinders, that "All spun cylinders and plugged 
cylinders must be tested for leakage by gas or air pressure . . ." Accordingly, each specified 
test or inspection must be performed in the manner prescribed by the HMR and with 
acceptable results. 

Therefore, as stated, after a cylinder is filled, it must be tested for leaks before being offered 
for transportation. The person who offers the cylinder for transportation is responsible for 



ensuring this requirement has been met. That person may not rely on a prior certification that, 
at the time of manufacture (which may be many years earlier), the cylinder was tested and 
certified to be "leak free." 

I trust this adequately addresses your concerns. Please contact us if we can be of further 
assistance. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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14 September 2008 
Dear Ms. Mitchell, 

I am currently representing a client who manufactures compressed gas shipping containers to DOT Standards 
and Specifications. When they are delivered to the customer the customer is given a test report that includes a 
certification that the unit being delivered has been tested and is being shipped to the customer "leak free". 

The "new" container in question was filled by the customer with a hazardous material who then subsequently 
shipped it to a US Port for shipment to Europe. At the port a port employee noticed that a relief device was 
leaking, i.e. the leak had enough of a velocity that it could be heard at some distance from the container. 

The reason for this letter is that I have stated to the oter side of this case that under: 
49 CFR 173.301 - General requirements for shipment of compressed gases and other hazardous 
materials in cylinders, UN pressure receptacles and spherical pressure vessels. 
(a) (3) Pressure relief devices must be tested for leaks before a filled cylinder is shipped from the 
cylinder filling plant. 

I.e., that it is the filler's responsibility to check for leaks AFTER the container is filled and that they cannot 
legally ship a container based only on the container manufacturer's leak test. 

The opposing side maintains (as paraphrased to remove the name of the companies involved) that: 

"Such an argument is tenuous because "the container manufacturing comvany" provided leak 
test certifications when it delivered the trailers to the "the comDany that filled the container". 
Therefore "the comDanv that filled the container" justifiably relied on those certifications and 
put the trailers into service. "The container manufacturing companv" will have a difficult time 
convincing a jury that "the comvany that filled the container" should not have relied on ''the 
container manufacturinp companv'fl written certification that leak tests had been performed 
and that the trailers had passed those tests." 

The DOT tube leaked at the relief device and the company that filled the container admits they never leaked 
checked the tubes after filling and before offering the containers for shipment by common carrier. 

As I stated, the opposing side maintains that "Pressure relief devices must be tested for leaks before a filled 
cylinder is shipped from the cylinder filling plant" does not mean "after being filled. Your response would 
be helpful to me. 

Sincerely, 
WiUicwM/SwZeM/ 

William Barlen 

24 Gettysburg Cour t ,  Allentown N.J. - 
OFFICE - 609-223-0019, CELL - 609-802-4627, e-mail - Barlen@optonline.net 




