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of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
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OCT 3 2008 

Ms. Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 

Ref. No.: 08-0222 

Dear Ms. Jarman: 

This responds to your August 28,2008 request for clarification of the applicability of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 180). Specifically, you ask for 
further clarification of a letter of interpretation that was issued to Mr. Henry L. Longest 11, 
Acting Assistant Administrator of the U.S. Environmental Protection Agency on February 
13,2003 (Reference No. 02-0093). In that letter, PHMSA stated: 

"Based on test results, it is the opinion of this office that the environmental samples 
containing the following "upper limit" concentrations: 0.28 weight percent Nitric acid, 0.38 
weight percent Sulfuric acid, 0.15 weight percent Hydrochloric acid and 0.20 weight percent 
Sodium hydroxide, do not meet the definition of corrosive material in 5 173.1 36, and, 
therefore, are not subject to the HMR." 

Specifically, you ask if environmental samples preserved within the "upper limit" boundaries 
specified in the February 13,2003 letter could be shipped as non-regulated materials, even 
when they are being shipped for reasons other than EPA testing. 

The answer is yes. Samples preserved within the "upper limit" concentrations specified in 
the February 13,2003 letter do not meet the definition of a corrosive material in 5 173.136, 
and therefore, are not subject to the HMR. The interpretation applies to environmental 
samples being shipped for reasons other than EPA testing. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

 usan an Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



August 28,2008 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you with regards to a clarification on the definition of corrosive for the purposes of 
shipping samples preserved using various acids (nitric acid, sulfuric acid, and hydrochloric acid) and 
a base (sodium hydroxide). In an interpretation letter dated February 13,2003 to Mr. Henry L. 
Longest 11, Acting Assistant Administrator of the U.S. Environmental Protection Agency, it was 
stated that environmental samples which are preserved at the EPA prescribed preservation guidance 
concentrations are not corrosive materials and are therefore not subject to the HMR, even when 
reasonably over-preserved 

If a sample is preserved within the same "upper limit" concentrations prescribed in the EPA 
preservation guidance, but are being shipped for reasons other than EPA testing, would the samples 
still be permitted to be shipped as non-regulated under the HMR? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 

URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Fax: 919-461-1371 
Erin-Jarman@urscorp.com 




