
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

DEC 1 8 2008 

Mr. Scott A. Mugno 
Managing Director 
Corporate Safety, Health and Fire Prevention 
FedEx Express 
3670 Hacks Cross Road 
Building G7 2"d Floor 
Memphis, TN 38 125-8800 

Ref. No.: 08-021 3 

Dear Mr. Mugno: 

This responds to your August 18,2008 request for clarification of the incident reporting 
requirements specified in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 
180). Specifically, you ask if an immediate notification to the National Response Center 
(NRC) is required if a package of radioactive material is damaged during transportation but 
the radioactive material itself has not been released fiom its inner packaging, which provides 
shielding, and the damage does not result in radioactive contamination or excessive radiation 
exposure. 

The answer is yes. Section 17 1.15 requires the person in physical possession of a Class 7 
(radioactive) material package to immediately notify the NRC by telephone as soon as 
practical when fire, breakage, spillage, or suspected radioactive contamination occurs 
involving a Class 7 (radioactive) material. "Breakage" is clearly differentiated in the HMR 
fiom the terms "spillage" and "suspected radioactive contamination" by the use of the word 
"or." Therefore, if a radioactive material package is broken, even if the inner packagings 
remain intact, an immediate notification of the NRC is required. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Scott A. Mugno 
Manag~ng D~rector 
Corporate Safety 
Health and Flre Prevent~on 

Express 

August 18,2008 

3870 Hacks Cross Road Telephone 901.434.9587 
Build~ng G, 2nd Floor Fax 901.434.9771 
Memphis. TN 38125-8800 samugno@fedex com 

Ms. Susan Gorsky, Acting Chief 
Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, D.C. 20590 

Dear Ms. Grosky: 

RE: 49 CFR 171.15(b)(2) 

An interpretation of 49 CFR 171.15(b)(2) is requested to clarify if an immediate report to the 
National Response Center is only required when a radioactive material package is damaged to 
the extent that radioactive material has been released which may result in contamination or 
excessive radiation exposure. 

Pursuant to 49 CFR 171.15(b)(2) an immediate telephone report is required to the National 
Response Center when during the course of transportation there is fire, breakage, spillage, or 
suspected contamination occurs involving a radioactive material. 

Consider a radioactive material package which as been damaged or comes open during the 
course of transportation, but the radioactive material contents remain in their shielding or primary 
inner containers. Radioactive material has not been released, there is no radioactive 
contamination and there is no excessive radiation exposure. Clearly there is no fire, no spillage 
and no suspected radioactive contamination. 

The question concerns the interpretation of breakage. What broke? The outer package may 
have had a tear or dent or broke open, but the inner shielded containers did not break and were 
not breached, thereby resulting in no release of radioactive material, no contamination and no 
excessive radiation exposure. 

Is this an immediate reportable incident? If so, then it is a report of a package failure, a package 
handling failure or an accident which is certainly not commensurable with the other reporting 
criteria in 171.15(b), a person is killed, a person is injured requiring admittance to a hospital, the 
general public is evacuated for one hour or more, a major transportation artery or facility is closed 
or shut down for one hour or more, or the operational flight pattern or routine of an aircraft is 
altered. 

The purpose of the immediate telephone report to the National Response Center appears to be 
so that appropriate federal, state and local agencies can be notified of a significant incident to 
protect the public and provide response as indicated. Clearly no such action is required in this 
instance. 



When a call is made to the National Response Center the introductory messages states: 

"If this is regarding an actual or potential release of hazardous material, an oil 
spill, maritime security or a railroad incident please stay on the line and the next 
available watchstander will be with you momentarily." 

Thus, it appears that the subject incident does not meet the criteria for reporting since there was 
no actual or potential release of radioactive material. Also, Slide 5 in the NRC 101 Slide Show on 
the National Response Center website states that a primary function of the National Response 
Center is the Collection and Dissemination of RadiologicalIBiological Releases (emphasis 
added). 

Again the subject incident is not applicable since there was no radiological release. 

The requirement to immediately report to the Department of Ttansportation fire, breakage, 
spillage or suspected radioactive contamination occurring involving shipment of radioactive 
materials first appeared November 4, 1971, 36 FR 210200, notice of final rule making to become 
effective on December 31, 1971. Review of that Federal Register notice and the preceding notice 
of proposed rulemaking, July 9, 1971, 36 FR 12913, clearly indicates that the focus of the 
rulemaking was on radioactive contamination and excessive radiation exposure, and not the 
failure of a packaging system when it did not result in radioactive contamination or excessive 
radiation exposure. Fire relates to melting of the inner container usually lead which in turn leads 
to potential excessive radiation exposure, melting of the primary container, usually a glass or 
syringe vial, which then leads to loss of primary containment of the radioactive material resulting 
in potential contamination. Spillage directly refers to the release of radioactive material and 
potential contamination andlor potential excessive radiation exposure. 

Telephone reports to the National Response Center, although stating no assistance required, 
result in numerous calls from many agencies who have no concept of what has been reported 
nor what their role should or is expected to be. Typically each telephone report to the National 
Response Center results in approximately five to fifteen calls from various agencies. These calls 
are unnecessarily time consuming and unwarranted. As examples the last telephone report 
made to the National Response Center resulted in one call asking if the report was a drill and the 
other asking if the Memphis Fire Department had remediated the spill. Also updates to a reported 
incident are not accepted by the National Response Center. 

The term "breakage" in the reporting criteria is extremely subjective, lacks precision and is subject 
to significant variance. It is requested that the Office of Hazardous Materials Standards issue an 
interpretation which removes the ambiguities in the 'breakage" criteria and base the reporting 
requirements on definitive criteria, such as release of the radioactive material from its shielded 
and primary inner container which may result in radioactive contamination andlor excessive 
radiation exposure. 

It is also requested that appropriate revision of 171.15(b)(2) be address in the earliest possible 
rulemaking. 

Think Safe&, Act Safely, Be Safe, 

&45.674F 
Scott A. Mugno 
Managing ~irector 
Corporate Safety, Health and Fire Prevention 
FedEx Express 



U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

DEC 1 8 2008 

Mr. Lloyd A. Gray 
Chairman 
Government and Industry Affairs Committee 
Nondestructive Testing Management Association 
P.O. Box 470338 
Celebration, FL 34747 

Ref. No.: 08-0213 

Dear Mr. Gray: 

This responds to your August 22,2008 request for clarification of the incident reporting 
requirements specified in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 
180). Specifically, you ask if an immediate notification to the National Response Center 
(NRC) is required if a package of radioactive material is damaged during transportation but 
the radioactive material itself has not been released from its inner packaging, which provides 
shielding, and the damage does not result in radioactive contamination or excessive radiation 
exposure. 

The answer is yes. Section 171.15 requires the person in physical possession of a Class 7 
(radioactive) material package to immediately notify the NRC by telephone as soon as 
practical when fire, breakage, spillage, or suspected radioactive contamination occurs 
involving a Class 7 (radioactive) material. "Breakage" is clearly differentiated in the HMR 
from the terms "spillage" and "suspected radioactive contamination" by the use of the word 
"or." Therefore, if a radioactive material package is broken, even if the inner packagings 
remain intact, an immediate notification of the NRC is required. 

I hope this answers your inquiry. 

/L- djb(j 
Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



NONDESTRUCTIVE TESTING MANAGEMENT ASSOCIATION 
PO Box 4 7 0 3 3 8  Celebration, FL 34747  Telephone 985 .785 .5271  Fax 321-939-0277 

August 22,2008 

Ms. Susan Gorsky, Acting Chief 
Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, D.C. 20590 

Dear Ms. Gorsky: 

RE: 49 CFR 171.15(b) (2) 

Please allow me to introduce myself and the organization I am representing. NDTMA is an 
organization designed to address and communicate issues which are relevant to our industry. 
This association was formed to provide a forum for the open exchange of managerial, technical, 
and regulatory information critical to the successful management of non-destructive testing 
(NDT) personnel and activities. As a board member, I sit as Chairman of the Government and 
Industry Affairs Committee, (GIAC). 

Our membership includes a large majority of the industrial radiography companies in the United 
States, and involves the shipping and transportation of different types of radionuclides in 
exposure devices and over packs (shipping containers). 

After the Order for Increased Controls of Radionuclide's of Concern (EA-05-090) was issued by 
the USNRC in December 2005, it became the responsibility of the licensee to verify and confirm 
the carriers we use for shipping our radioactive materials, met the requirements imposed by the 
Order. We subsequently discovered a very limited number of trucking companies could or would 
provide the industry with the necessary confirmation letter acknowledging and accepting the 
components outlined in the Order. In early 2006, it became apparent that FedEx would be the 
primary carrier for shipments of radioactive materials relative to our industry needs because of 
their commitment to the NRC Order. 

As stated in Mr. Mugno's letter to you dated Au ust 18,2008, FedEx has immediate concerns 
relevant to the verbiage used id-~as do the membership of NDTMA and 
GIAC . 



Our concern is the potential for negative impact on our industry if carriers such as FedEx are 
exposed to a potential scenario i.e. "breakage" identified under this part. It is certainly not 
unusual for items of any nature to be broke during shipment, but in this case, if the outer 
container is damaged or broke, it doesn't necessarily indicate a situation where radioactive 
materials are of an immediate danger to the public. 

GIAC respectfully request a detailed interpretation of 49 CFR 17 1.15 (b) (2) and clarification as 
to the extent which any breakage or damage occurring to the container in which no radioactive 
contamination or radiation exposure exists. 

Best Regards, 

Lloyd A. Gray, Chairman 
Government and Industry Affairs Committee 
lgray@,acuren.coin 



U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave.. SE 
Washington, DC 20590 

Mr. Lawrence W. Bierlein 
General Counsel 
Radiopharmaceutical Shippers and Carriers Conference 
1 101 3oth Street, N.W. 
Suite 500 
Washington, DC 20007 

Ref. No.: 08-02 1 3 

Dear Mr. Bierlein: 

This responds to your August 27,2008 request for clarification of the incident reporting 
. requirements specified in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 

180). Specifically, you ask if an immediate notification to the National Response Center 
(NRC) is required if a package of radioactive material is damaged during transportation but 
the radioactive material itself has not been released from its inner packaging, which provides 
shielding, and the damage does not result in radioactive contamination or excessive radiation 
exposure. 

The answer is yes. Section 171.15 requires the person in physical possession of a Class 7 
(radioactive) material package to immediately notify the NRC by telephone as soon as 
practical when fire, breakage, spillage, or suspected radioactive contamination occurs 
involving a Class 7 (radioactive) material. "Breakage" is clearly differentiated in the HMR 
from the terms "spillage" and "suspected radioactive contamination" by the use of the word 
"or." Therefore, if a radioactive material package is broken, even if the inner packagings 
remain intact, an immediate notification of the NRC is required. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

1' 
Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Radiopharmaceutical Shipperr and Carriers Ccanfemnse 

G E N E W  WLINSEL & SE 
Lawrence W. Bierlein, Esq. 
Attorney At Law 
Ph: 202-625-8355 

1101 3ot"treet, N,W. 
Suite 500 
Washington, D.C. 20007 

T m m e J ~  ~ 4 e  4 / 7 1 .  IC 
A U ~ U S ~  27,2008 H ~ z c l ~ d o u s  ~ c c f c r h  1s 

Dr. Ted Willke 
Associate Administrator for 

Hazardous Materials Safety 
Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
Washington, DC 20590 

Attn: Standards 

Re: Interpretation of Sec. 171.15, 
Immediate notice of certain hazardous 
materials incidents 

Dear Dr. Willke: 

The Radiopharmaceutical Shippers & Carriers Conference (RSCC) is the only group 
combining the interests of both the manufacturers and the transporters of radioactive materials 
for urgent medical needs. Included among our membership is Federal Express, and we have 
received a copy of Scott Mugno's letter of August 18 to Susan Gorsky in Standards 
Development. 

RSCC shares the concern expressed in that letter, with unnecessary immediate reporting. 
When the reporting requirements first were implemented, it was recognized that certain incidents 
were sufficiently dire to alert a range of people as well as the political levels of the Department. 
Necessarily these incidents were of a nature requiring immediate action and immediate 
awareness on the part of an increasingly wider array of federal, State, and local entities. 

A properly required report triggers a number of responsive actions, as outlined in the 
Federal Express letter. 

The reporting obligation falls to the carrier handling the material, and must be done when 
"Fire, breakage, spillage, or suspected contamination occurs involving a radioactive material." 
The terms such as fire, breakage and spillage must be read in the context of contamination 



suspected by the reporting carrier. If the carrier is aware of issues involving the package but 
knows that there is no contamination, it would be irresponsible to trigger all of the actions 
prompted by an immediate incident report. 

We ask that this section be interpreted to cover only those incidents of fire, breakage, or 
spillage as a result of which the carrier has reason to suspect that there may be radioactive 
materials contamination, and not to cover incidents when the carrier knows no contamination has 
occurred. 

We believe such an interpretation is consistent with the original intent of the immediate 
notification provision, and would provide a measure of practicality in the process. 

Please let me know if you have any questions on this request for interpretation. 

Sincerely, 

Lawrence W. Bierlein 
RSCC General Counsel 

cc: Scott Mugno, Federal Express Co. 




