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Mr. Adam Jablonski 
SIEMENS Building Technologies, Inc. 
1000 Deerfield Parkway 
Buffalo Grove, IL 60089 

Ref. No.: 08-0006 

Dear Mr. Jablonski: 

This is in response to your December 1 1,2008 letter regarding requirements applicable to the 
transportation of lithium batteries installed in and packaged with equipment under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80) as amended in Docket 
HM-224C and HM-224E, published August 9,2007 (72 FR 44929). Specifically, you ask if 
the exception from the prohibition on the transport of primary lithium batteries by passenger 
aircraft under Special Provision 188 applies to batteries packaged with equipment. 

The answer is yes. The exception from the prohibition on the transport of primary lithium 
batteries by passenger aircraft in Special Provision 188 under paragraph a.(2) applies to 
batteries packed "in" as well as "with" equipment. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



December 1 1,2007 

Mr. John Gale 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
400 Seventh Street, S.W. 
Washington, DC 20590-0001 

Building Technologies ( 0 (! k 

Subject: Request for clarification of SP 188 regarding transportation of lithium batteries. 

Dear Mr. Gale: 

Effective October 1,2008, SP188, [a][2][fl provides for exceptions from the requirements of [a][2][fl[l-41 
when batteries are contained /&equipment. Since [a][2][fl[4] is a sub clause of [a][2][fl and contains 
requirements for batteries shipped equipment, it is unclear if the word referenced in [a][2][fl also 
includes batteries that are shipped along WITH the equipment. 

Our products are shipped with the battery in either configuration: 

(1) The battery may be installed in the product in its final operating position (but disabled from 
operation). The product is then placed in a fiberboard container. or 

(2) The battery is separately packaged and taped to the end product or secured in the same 
fiberboard container as the final product. 

The products are then placed in a larger fiberboard over pack, where there may be more than 12 products 
(batteries) in the over pack. 

The way this is requirement is currently written, it would provide the exceptions for shipments containing 
batteries in products. However, the same shipment having the batteries packed with the product instead of in 
the product would need to meet the requirements when more than 12 batteries are included in the overall 
package. 

Our questions is: Does the exception provided by SP188, [a][2][fl when batteries are shipped IN the product 
also apply when batteries are shipped with the product? 

Adam Jablonski 
Regulatory Engineer 
SIEMENS Building Technologies, Inc. 
1000 Deerfield Parkway 
Buffalo Grove, Illinois 60089-4513 USA 
Ph: (847) 941-5882 
Fax: (866) 626-8622 
adam.jablonski@siemens.com 
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