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Ref. No. 07-0229 

Dear Ms. Eberle: 

This responds to your letter regarding the use of overpacks for hazardous wastes under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 180). Specifically, you ask for 
guidance in how to describe 10 fiberboard drums on a shipping paper when the drums are 
"overpacked" on a pallet and secured with shrink-wrap. Your various scenarios are 
paraphrased and answered as follows: 

S 1. Would it be a violation of the HMR to indicate the number and type of packages on a 
shipping paper, as required in 8 172.202(a)(6), as " 1 pallet"? 

Al .  Yes. The number and type of stand-alone packages must be indicated (e.g., "10 
fiberboard drums") on a shipping paper in any appropriate manner either before or after the 
basic description required by the HMR. 

S2. Would it be a violation of the HMR to indicate the number and type of packages on a 
shipping paper, as required in 8 172.202(a)(6), as "1 pallet" or "overpack" if the actual 
stand-alone packages were described elsewhere on the shipping paper? 

A2. No. As specified in 8 172.202(c), the number and type of stand-alone packages must 
be indicated (e.g., "10 fiberboard drums") on a shipping paper in any appropriate manner 
either before or after the basic description required by the HMR. Note also that annotating 
"1 pallet" or "overpack" in block 10 (No. and Type Containers) of a Uniform Hazardous 
Waste Manifest may cause confusion; this information would more appropriately be 
annotated in block 14 (Special Handling Instructions and Additional Information). 

S3. Would it be a violation of the HMR to indicate the number and type of stand-alone 
packages on a shipping paper, as required in 172.202(a)(6), as "10 fiberboard drums" if 
the words "1 pallet" or "overpack" were indicated elsewhere on the shipping paper or 
Uniform Hazardous Waste Manifest? 



A3. No. Assuming all other documentation requirements are satisfied, this would be the 
preferred method of indicating an overpack on a shipping paper or Uniform Hazardous 
Waste Manifest. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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November 30, 2007 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
12 New Jersey Avenue, SE East Building, 2" Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo, 

Please accept this letter as a request for a formal interpretation from your office. Veolia 
wishes to receive written clarification related to the HM-215E revision to §172.202(a)(6) as it 
applies to overpacks. 

I n  accordance with the amended requirements of §172.202(a)(6), i t  is now mandatory for 
shippers to include the number and types of packages being used to transport hazardous 
materials on the shipping paper for all modes of transportation. 

Veolia is a hazardous waste management company and utilizes the EPA Hazardous Waste 
Manifest as the shipping paper for its hazardous materials shipments. It is our 
understanding that an overpack is not a "package" as defined in 5171.8 and therefore it is 
the total number of packages contained within the overpack that is required to be indicated 
on the shipping paper to comply with §172.202(a)(6). 

Specifically, Veolia is looking to receive clarification as to the proper method used to 
indicate the number and types of packages in compliance with §172.202(a)(6) when 
shipping overpacks. 

[NOTE: Please see the attached example of a shipping paper as it relates to the questions 
below. For all 3 questions, the packaging is 10 fiberboard drums (DF) secured to a single 
pallet with shrink-wrap (overpack - CF).] 

1. I s  i t  compliant to indicate the type of overpack being used as the type of package 
required under §172.202(a)(6) without any further clarification of the number and 
types of packages contained within the overpack? See line item 1 on the attached 
sample shipping paper for example. 

2. I s  i t  compliant to  satisfy §172.202(a)(6) by indicating the type of over~ack as the 
type of package with further clarification of the number and types of packages 
contained within the overpack elsewhere on the shipping paper? See line item 2 on 
the attached sample shipping paper noting additional information identified in section 
14 of the hazardous waste manifest. 

3. I s  it compliant to  indicate the number and types of packages contained within an 
overpack as the number and type of packages required under §172.202(a)(6) with 
additional information to clarify that an overpack was used elsewhere on the shipping 
paper? See line item 3 on the attached sample shipping paper noting additional 
information in section 14 to indicate that an overpack was used for all packages. 

\/eol~a ES Technical Solutions, L.L.C. 
1 Eden Lane 
Flanders, NJ 07836 
jennifer.eberle@veoliaes.com 
(973) 448-4209 
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Your written response to this question is greatly appreciated. I f  you require any further 
information regarding this letter please contact me at 973-448-4209 or 
jennifer.eberle@veoliaes.com. 

Thank you, 

Jennifer Eberle 
Manager, Transportation Compliance 

Veolia ES Techn~cal Solutions, L.L.C. 
1 Eden Lane 
Flanders, NJ 07836 
]ennifer.eber~e@veo~iaes.corn 
(973) 448-4209 


