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Mr. Kip Hough Reference No. 07-0150
Owner-Operator Independent Drivers Association, Inc.

1 NW OOIDA Drive

P.O. Box 1000

Grain Valley, MO 64029

Dear Mr. Hough,

This is in response to your recent letter to the Federal Motor Carrier Safety Administration
asking if any Federal regulations apply to loading and unloading Division 1.1 to 1.6
(explosive) materials in a refrigerated motor vehicle with a wooden floor. Your letter was
forwarded to the Office of Hazardous Materials Standards, Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration, for reply. This agency is responsible for promulgating the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), which regulate the
commercial transportation of hazardous materials in the United States.

The loading and unloading requirements for explosives in a motor vehicle are prescribed in
§§ 177.834 and 177.835 of the HMR. They require extreme care to be taken in loading,
unloading, securing, and handling packages containing explosives so they are not exposed to
any impact, projection, source of ignition, or damage that could cause these materials to
react. Section § 177.835(f) also requires motor vehicles transporting a Division 1.1, 1.2, or
1.3 material to have floors that are tight (e.g., constructed closely so there are few or no
intervening spaces). This section also requires the vehicle’s interior cargo space be in good
condition so there will be no likelihood the packages will be damaged by exposed bolts,
nuts, broken side panels, floor boards or similar projections. Any portion of the interior that
is in contact with the load must be lined with either non-metallic material or non-ferrous
metals. Exceptions from lining the interior are provided for truck load shipments loaded by
the U.S. Department’s of the Army, Navy, or Air Force provided the Class 1 (explosive)
materials are not likely to leak dust, powder, or vapor that may cause an explosion. Also,
certain Class 1 shipments transported by motor vehicle that are intended for transportation
by rail or vessel must comply with similar flooring requirements prescribed in §§
174.104(b)(6), (b)(7), and (b)(8), and 176.170(c), respectively.

The HMR are silent on how to transport explosives under refrigeration or controlled
temperature conditions, but do specify under § 177.834(1)(1) that a cargo heater on a motor
vehicle must be rendered inoperable when the vehicle is transporting a Class 1 material. We
are aware that some manufacturers and their customers prefer to control within a
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specific range the temperature of certain explosives from manufacture to delivery. Ifa
motor vehicle’s temperature control equipment includes a heater, please note that it must be
rendered inoperable in accordance with § 177.834(1)(1).

I hope this satisfies your request.

Sincerely, f ,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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June 5, 2007

Federal Motor Carrier Safety Administration
Hazardous Materials Specialist

1220 New Jersey Avenue SE

Washington DC 20590

We have a member of our association that has been has been refused a load of Class 1,
hazardous material. The shipper informed him that Class 1.1 through 1.6 couldn’t be
loaded on a refrigerated unit with a wooden floor. Are there any regulations regarding
the loading and unloading of Class 1 material on a refrigerated unit with a wooden floor?

Please forward your response to address on letterhead.

Thank you for your assistance,

Kip Hough



