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Dear Mr. Rieke: 

This is in response to your December 5,2006 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80) applicable to Class 7 (radioactive) 
materials. Your questions are paraphrased and answered below: 

Q1. If a non-hazardous solid object has a contamination level equal to or greater than the 
definition of "contamination" in tj 173.403, but the total activity in the package is 
below the consignment limit in 4 173.436, may the package be shipped as a non- 
regulated material? 

Al. The answer is yes. A solid object which is not radioactive that has contamination on 
its surface is not a "surface contaminated object (SCO)" unless it meets the definition 
of SCO in 5173.403. In accordance with 5 173.403, an SCO is defined as a solid 
object which is not itself radioactive but which has radioactive material distributed on 
its surface. Therefore, if the total consignment activity does not exceed the value 
specified in the table in 5 173.436 or the value derived according to the instructions in 
5 173.433, it would not be regulated as a Class 7 (radioactive) material in transport. 
(The concept of (volume) activity concentration is not applicable to a surface 
distribution of radionuclides.) 

Q2. Would a packaging that previously had a radioactive contamination level equal to or 
greater than the definition of "contamination" in 5 173.403, but did not meet the 
definition of a "Class 7 (radioactive) material," be regulated if it were used, without 
being decontaminated, to package a radioactive mixture (e.g., soil matrix) which does 
not meet the 173.403 definition of a "radioactive material?" 

A2. If the activity concentration of the mixture is not greater than its exempt activity 
concentration, then the package would not be regulated as a Class 7 (radioactive) 
material, since the only activity concentration that can be compared to the exempt 
activity concentration is that of the mixture. The concept of (volume) activity 
concentration is not applicable to the surface distribution of radionuclides on the 
packaging. 



If the activity concentration is greater than the exempt activity concentration but the 
total activity of the mixture is not greater than the exempt consignment activity, the 
total activity of the surface distribution of radionuclides on the packaging must be 
added to the total activity of the mixture. If the sum of these activities is greater than 
the exempt consignment limit, the package would be regulated as a Class 7 
(radioactive) material. If the sum of these activities is less than the exempt 
consignment limit, and the package is the only package in the consignment, it would 
not be regulated as a Class 7 (radioactive) material. Finally, if the package and - 
contents meet the definition of a Class 7 (radioactive) material, any contamination on 
the external surfaces of the package must satisfy as applicable, the requirements of $ 
173.443(a) or 8 173.443(b) during transport. 

Please note that the above response is based on an assumption that the radioactive 
contamination on the packaging has not been removed or otherwise altered before the 
radioactive mixture is placed in the packaging. 

43. Is it acceptable to transport a hazardous material in a package more stringent than 
required (e.g., placing a Packing group I11 material in a specification packaging rated 
for Packing group I materials; shipping limited quantity radioactive materials in a 
Type A packaging; or shipping Type A quantities in Type B packagings)? 

A3. The answer is yes. It is acceptable to package and transport a hazardous material in a 
more stringent package than required (e.g., a Packing Group I packaging may be used 
for a Packing Group I1 or I11 material and a Type B packaging may be used for a Type 
A quantity of material provided all of the performance criteria of the packaging can be 
met). Section 173.24a contains general requirements for packaging material in 
containers rated for higher hazard materials. 

44. If the answer to 4 3  is yes, would shippers of Class 7 (radioactive) materials be 
required to change any specification package markings when using a packaging that is 
rated higher than that required for the material? 

A4. The answer is no, provided the basic description is consistent with the specification 
markings of the higher rated packaging. Alternatively, if a shipper chooses to use the 
basic description based on the actual contents, the packaging markings should be 
changed for consistency. 



Q5. When shipping Class 7 (radioactive) materials, does the proper shipping name have to 
match up with the packaging or the contents? 

A5. See A4. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, , 

Regulations Specialist 
OEce of Hazardous Materials, Standards 
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Dear Mr. Mazzullo, 

I have a few questions to pose concerning the shipment of Class 7 (radioactive) materials. These 
questions have been raked with some regularity by some of my customers and while the current edition 
of 49 CFR, Parts 172 and 173 provide direction, these questions and some verbal guidance that has been 
received, leave some shippers a bit uneasy. 

The first question was nearly addressed in a letter of interpretation (Refkrence No. 06-0002) concerning 
the deftnition of contamination in 173.403. It seems clear in that letter that material that exceeds the 
contamination thresholds in the definition must be regulated as Class 7. However this question pertains 
to the application of the definition of radioactive material in conjunction with the definition of 
contamination and the fsct that there is no direction currently in the regulations as to when and how to 
apply one versus the other or one in conjunction with the other. 

For example, a package contains non-radioactive objects with actual radioactive contamination equal to 
or greater than the defdtion of "contamination" as defined in 49CFR 173.403. The total activity in t* 
package is below the consignment limits of 173 -436. Assuming this package is the only package in the 
consignment, may this package be shipped as non-regulated material, consistent with the definition 
of radioactive material? 

The second question is also related to the topic, but not answered in the previously referenced letter. An 
empty packaging is shipped back to the original shipper and it was found to be a surface contaminated 
object and regulated in transportation due to exceeding the definition of contamination. Then the 
original shipper reuses that packaging to ship a matrix that is not a surface contaminated object, but 
instead something that contains radioactive material. (say a soil matrix), but does not exceed the limits 
accordmg to the definition of radioactive material. Would the packagdshipment still be regulated as 
Class 7 in this case? 

Lastly, it is a common practice not only with Class 7 shippers, but hazardous material shippers of all 
types to over package their materials. For instance, shipping Acetone in a package rated to Packing 
Group I rather than Packing Group I1 and in the world of Class 7, shipping limited quantities in Type A 
packaging and also Type A quantities in Type B packagings. My understanding is that there is nothing 
wrong with over-packaging a material in transportation If that is correct, would it be required for 
Class 7 shippers to alter any package markings wbeo over packaging? When asking this question, 
it may actually require an answer to another question, that being when shipping Class 7 materials, 
does the proper shipping name have to match up with the packaging? 
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There has been some verbal guidance that if a shipper were to ship a limited quantity of Class 7 material 
in a Type A package, that the shipper should either delete or cover the Type A package markings or 
change the proper shipping name to match the package. This has also been the guidance when shipping 
a Type A quantity in a Type B package. This is a bit confusing and a contradiction to any other 
hazardous material, The confusion begins with what is a proger shipping name for? Is it to describe the 
packaging or to descrlh the contents within the package? If it is the latter, as with all other hazardous 
materials, why would anyone need to cover or delete any markings on the package? A Type A package 
is certainly an authorized package for a limited quantity just as a Packing Group I package is an 
authorized package for a Packing Group II material. Likewise a Type B packaging is an authorized 
packaging for a Type A quantity of material and is specifically authorized in 173.41 5. 

I really appreciate your attention to these questions. As shipments involving these questions are 
ongoing, prompt attention to these questions would also be greatly appreciate. 

Sincerely, 

philip e. Rieke, Owner 
HMTC Training & Consulting 




