400 Seventh Street, S.W.

U.S. Department '
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and JUL 14 2006
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Larry R. Miller Reference No.: 06-0138
Training and Regulatory Compliance Manager

Sharp Energy

520 Commerce Street

Salisbury, MD 21804

Dear Mr. Miller:

This is in response to your June 9, 2006 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 100-180) applicable to a cargo tank requiring a
leakage test. In your letter, you state that the date of test on the delivery hose assembly that
is permanently attached to the hose reel mounted on the rear deck of a propane “hobtail”
tanker truck is not always readily available to a Registered Inspector. Specifically, you ask
whether the hose identification number and the condition of the delivery hose assembly and
piping system must be noted by the Registered Inspector even if the test date is unavailable.

The answer is yes. As required under § 180.407, a Registered Inspector conducting a
leakage test on a cargo tank requiring a leakage test must note the hose identification
number, the date of test, and the condition of the hose assembly and piping system tested.

In addition, under § 180.416 of the HMR, after July 1, 2000, the date of test on the delivery
hose assembly should always be readily available to a Registered [nspector. Section
180.416(d)(5) states that, after July 1, 2000, the operator must complete a record
documenting the test and inspection, including the date; the signature of the inspector; the
hose owner; the hose identification number; the date of original delivery hose assembly and
test; notes of any defects observed and repairs made; and an indication that the deliver hose
assembly passed or failed the tests and inspections. A copy of each test and inspection
record must be retained by the operator at its principal place of business or where the
vehicle is housed or maintained until the next test of the same type is successfully

completed.
I trust this satisfies your inquiry.

Sincerely,

/
. v
h John A. Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standard
ice of Hazardous Materials Standards /gdélofa/ ]
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June 9, 2006

Mr. Edward T. Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards
United States Department of Transportation
PHMSA

400 Seventh Street

Washington, DC 20590

RE: Request for Clarification — §180.407 Requirements for test and inspection of specification
cargo tanks.

Dear Mr Mazzullo:

Under the leakage test requirements in 180.407 (h) (4), “In addition to a written record of the
inspection prepared in accordance with §180.417 (b), the Registered Inspector conducting the
test must note the hose identification number, the date of the test, and the condition of the hose
assembly and piping system tested”. | understand that the test date might notl be readily
available to the Registered Inspector of a hose that is permanently attached to piping that is
mounted on the rear deck of a propane “bobtail” tanker truck. However, since each such
vehicle that has been in operation for multiple years must already have the hose permanently
marked with a unique identification number, | understand that the identification number of the
hose (and the condition of the hose assembly and piping systern) must be entered on the
leakage test documentation even if the test date is not available to the Registered Inspector. Is
my understanding correct?

Sincerely,

Lt

Larry R. Miller
Training and Regulatory Compliance Manager

Sharp Energy
520 Commerce Street Salisbury, Maryland 21804 410.749.4147 443.260.1539 / fax

www.sharpenergy.com



