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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Pipeline and

Hazardous Materials Safety
Administration

JUN 7 2006
Mr. Stan Hodges Reference No.: 06-0084
RWE NUKEM Corporation
3800 Fernandina Road
Suite 200
Columbia, SC 29210

Dear Mr. Hodges:

This responds to your letter concerning the use of freight containers as Industrial packages
Types 2 or 3 (Type IP-2) or (Type IP-3) under the Hazardous Materials Regulztions
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Paragraph 627 of the International Atomic Energy Agency’s (IAEA) Regulations for
the Safe Transport of Radioactive Material (TS-R-1) authorizes the use of freight
containers as Industrial packages Types 2 or 3 (Type IP-2) or (Type IP-3) provided they
are designed to conform to the standards prescribed in the International Organization for
Standardization’s (ISO) standard ISO 1496-1. Paragraph 627 also requires freight
containers to be designed such that if subjected to the tests prescribed in ISO 1496-1and
the accelerations occurring during routine conditions of transport they would prevent:

(a) loss or dispersal of the radioactive contents; and
(b) loss of shielding integrity which would result in more than a 20% increase in
the radiation level at any internal surface of the freight container.

What type of calculation would be needed to prove the requirements have been met?

Al. Any of the methods described in paragraphs 701 and 702 of IAEA’s TS-R-1
(incorporated by reference in § 171.7) may be used to demonstrate compliance with the
test standards. Paragraph 701 describes methods to demonstrate compliance with the
performance standards and paragraph 702 requires appropriate methods of assessment of
the test results to ensure compliance with the performance and acceptance standards.
Compliance with the test standards may be accomplished by any one of the following
methods:

(1) Performance of tests with specimens representing LSA-III material, or special
form radioactive material, or low dispersible radioactive material or with prototypes or
samples of the packaging, where the contents of the specimen or the packaging for the tests
shall simulate as closely as practicable the expected range of radioactive contents and the
specimen or packaging to be tested shall be prepared as presented for transport.
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(2) Reference to previous satisfactory demonstrations of a sufficiently similar
nature.

(3) Performance of tests with models of appropriate scale incorporating those
features which are significant with respect to the item under investigation when
engineering experience has shown results of those tests to be suitable for design purposes.
When a scale model is used, the need for adjusting certain test parameters, such as the
penetrator diameter or the compressive load, shall be taken into account.

(4) Calculation, or reasoned argument, when the calculation procedures and
parameters are generally agreed to be reliable or conservative.

Q2. May closed packages be placed inside a freight container if the packages are properly
blocked and braced to prevent movement relative to the accelerations occurring during
routine conditions of transport?

A2. The answer is yes, provided the shipper, using any of the methods described in
paragraphs 701 and 702 of TS-R-1, can demonstrate that the conditions in paragraph 627
of TS-R-1 have been satisfied.

Q3. If a freight container is equipped with passive vents, are the passive vents required to
be blanked off and HEPA filters installed when closed containers of radioactive materials
are transported in the freight container?

A3. The answer is no, provided the freight container and its radioactive contents have
successfully met the IAEA TS-R-1 paragraph 627 test requirements.

I trust this satisfies your inquiry.

S;Z%

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Stan Hodges [shodges@rwe.nukem.com]
Sent:  Thursday, April 13, 2006 9:48 AM

To: Williams, James <PHMSA>

Subject: RE: IAEA Requirements for IP-2 Containers

Jim:
Our company name and address is provided below:

RWE NUKEM Corporation
3800 Fernandina Road
Suite 200

Columbia, SC 29210
803-214-5800

b -0D 8

| have also inserted the name/address in the initial e-mail message that | sent you a couple of days ago.

Stan Hodges

Sr Project Manager

(O) 803-214-5848

(M) 803-318-7493 (Note - New Number)
(F) 803-214-5804

From: James.Williams@dot.gov [mailto:James.Williams@dot.gov]
Sent: Wednesday, April 12, 2006 3:06 PM

To: Stan Hodges

Subject: RE: IAEA Requirements for IP-2 Containers

Stan,

Could you add your company name and address to this email.

Jim Williams

Radioactive Materials Branch, PHH-23

Office of Hazardous Materials Technology, Room 8430
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

James. Williams@dot.gov

4/13/2006
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(202) 366-6177

-----0riginal Message-----

From: Stan Hodges [mailto:shodges@rwe.nukem.com]
Sent: Monday, April 10, 2006 10:30 AM

To: Williams, James <PHMSA>

Subject: IAEA Requirements for IP-2 Containers

Jim:

Thanks for taking the time to discuss Section 627 of the IAEA regulations with me todey. Here is the
section from the updated IAEA regulations that aliow the utilization of freight containers as Type IP-2
containers provided that they conform to the standards prescribed in the ISO document ISO 1496/1. The
section does however note that they shall be designed such that if subjected to the tests prescribed in that
document and the accelerations occurring during routine conditions of transport they would prevent: (i) loss
or dispersal of the radioactive contents; and (ii) loss of shielding integrity which would result in more than a
20% increase in the radiation level at any external surface of the freight containers.

How do we prove this? What type of calculation would you need to do to prove items (i) and (ii) below?

627. Freight containers may also be used as Type IP-2 or Type IP-3, provided that:
(a) The radioactive contents are restricted to solid materials;
(b) They satisfy the requirements for Type IP-1 specified in para. 621; and

(c) They are designed to conform to the standards prescribed in the International Organization for
Standardization document 1ISO 1496/1: “Series 1 Freiight Containers — Specifications end Testing — Part
1: General Cargo Containers” [9] excluding dimensioms and ratings. They shall be designed such that if
subjected to the tests prescribed in that document and the accelerations occurring during routine
conditions of transport they would prevent:

(i) loss or dispersal of the radioactive contents; and

(i) loss of shielding intégrity which would result in more than a 20% increase in the radiation level at any
external surface of the freight containers.

Would placing closed packages inside of the freight container be sufficient if the packages were properly
blocked and braced to not move relative to the accelerations occurring during routine conditions of

transport?

Freight containers are typically provided standard witi passive vents. For containers thait were being
utilized to ship radioactive packages (even in closed containers inside of the freight container), should the
passive vents be blanked and HEPA filter(s) installed on the freight containers?

Please note that we plan to ship containers with this exxclusion either the first or second week of May 2006
to a nuclear power station in Spain via Liverpool, Engtiand. If at all possible, we would like DOT's response
as soon as possible.

Stan Hodges

Sr Project Manager

(O) 803-214-5848

(M) 803-318-7493 (Note - New Number)
(F) 803-214-5804

RWE NUKEM Corporation

3800 Fernandina Road

4/13/2006
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The DOT interpretation is any of the method(s) provided in paragraphs 701 and 702 of the IAEA TS-R-1
Regulations may be used to demonstrate compliance with the paragraph 627 requirements.
Para 70T Demonstration of compliance with the performance standards required in Séction VI shall be
accomplished by any of the methods listed below or by a combination thereof.
(a) Performance of tests with specimens representing LSA-III material, or special form radioactive material, or
low dispersible radioactive material or with prototypes or samples of the packaging, where the contents of the

specimen or the packaging for the tests shall simulate as closely as practicable the expected range of
radioactive contents and the specimen or packaging to be tested shall be prepared as presented for transport.

(b) Reference to previous satisfactory demonstrations of a sufficiently similar nature.

(c) Performance of tests with models of appropriate scale incorporating those features which are significant with
respect to the item under investigation when engineering experience has shown results of those tests to be
suitable for design purposes. When a scale model is used, the need for adjusting certain test parameters, such as
the penetrator diameter or the compressive load, shall be taken into account.

(d) Calculation, or reasoned argument, when the calculation procedures and parameters are generally agreed to
be reliable or conservative.

Para 702

After the specimen, prototype or sample has been subjected to the tests, appropriate methods of assessments
shall be used to ensure the requirements of this section have been fulfilled in compliance with the perfomance
and acceptance standards prescribed in Section V1.

In accordance with paragraphs 627 of the IAEA TS-R-1 Regulations, freight containers may also be used as IP-
2 or IP-3 packages, only as long all of the following four conditions are met:

a) The radioactive contents of the freight container are limited solid materials.
b) The freight container meets the requirements for an IP-1 package.

c¢) The freight container is designed to conform to the standards prescribed in: “Series 1 Freight Contaimers -
Specifications and Testing - Part 1: General Cargo Containers for General Purposes; excluding dimermsions
and ratings. It should be noted that freight containers approved in accordance with the International
Maritime Organization International Convention for Safe Containers are not necessarily equivalent to the
testing prescribed by ISO 1496-1.

d) The freight container is designed such that if subjected to the tests prescribed in ISO 1496-1, as well as
accelerations occurring during routine conditions of transport, there would be no loss or dispersal of the
radioactive contents nor loss of shielding integrity which would result in more than a 20% increase im
radiation levels on any external surface of the freight container. It should be noted that the test condittions of
accelerations occurring during routine conditions of transport are in addition to the testing prescribed by
ISO 1496-1 because the ISO Standard does mot include dynamic tests.

As long as the four conditions described in paragraph 627 of the IAEA TS-R-1 Regulations can be

demonstrated to be satisfied by the shipper using any of the method(s) provided in paragraphs 701 and 7¢)2, then

placing properly blocked and braced closed packages inside a freight container would satisfy the Type IP*-2 or
IP-3 requirements.



Freight containers with passive vents may or may not need HEPA filters(s) and/or to be blanked off to satisfy
the Type IP-2 or IP-3 requirements. Satisfactory demonstration of the requirements is incumbent on the
4y shipper, on a case-by-case basis. As long as all the requirements of paragraph 627 can bz demonstrated to be
% met,e.g, taking into account intermediate package containment systems, the freight containers would not
necessarily need to be HEPA filtered or blanked off.



