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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

NOV 2 2005

Mr. Michael P. Valoski Reference No.: 05-0230
Chief, Toxic Agents Branch

Mine Safety and Health Administration

U.S. Department of Labor

P. O. Box 18233

Pittsburgh, PA 15236

Dear Mr. Valoski:

This is in response to your letter concerning the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to government agencies transporting hazardous
materials. Your letter states that the Mine Safety and Health Administration purchased a truck
that will be used as a mobile laboratory by agency personnel responding to mine fires and/or
explosions. The mobile laboratory will contain instruments that use various compressed gases
in their analyses. Your questions pertain to quantity limitations and special precautions
applicable to compressed gases, vehicle placarding requirements, training and licznsing
requirements for the vehicle driver, and weight limitations for the vehicle.

The statutory authority granted to the Department of Transportation under the Federal
hazardous materials transportation law (49 U.S.C. 5101 et. seq.) is limited to transportation in
commerce. Hazardous materials transported by a government entity in vehicles operated by
government personnel for noncommercial purposes are not subject to the HMR. Thus, the
quantity limitations and placarding requirement do not apply. Cylinders that are used at a work
site and not offered for transportation in commerce come under the junsdiction of the
Department of Labor’s Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You should
contact OSHA for information concerning such cylinders.

The Department of Transportation’s Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) is
the agency responsible for compliance with regulations governing qualifications for
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commercial drivers as well as vehicle weight limitations. Please contact the Federal Motor
Carrier Safety Administration at (202) 366-6121 for information on these issues.

I hope this satisfies your request.

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards



U.S. Department of Labor Mine Safety and Health Administration
Pittsburgh Safety & Health Technology Center
P.O. Box 18233

Pittsburgh, PA 15236
Physical and Toxic Agents Division
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Ms. Hattie L. Mitchell § / 7 / / Cd)()
Chief, Regulatory Review and Reinvention
U. S. Department of Transportation ‘@ ;i /ew) //
400 Seventh Street, SW. /
Washington, D. C. 20590 0 0&3 O
Dear Ms Mitchell: |

Our office has been in touch with you. Recently the Mine Safety and Health
Administration (part of the US Department of Labor) purchased a truck

(GVWR 26000 pounds) that will be used as a mobile analytical laboratory for
responding to mine fires and/or explosions. The laboratory, which will be operated by
government employees, is equipped with scientific instruments (gas chrornatographs)
that measure the concentrations of gases in the mine atmosphere. To concluct the
analyses compressed gases are used by the gas chromatographs. These gases include
helium, compressed air, nitrogen, argon, and hydrogen.

Before the mobile laboratory is placed into service, the Agency wants to comply with all
applicable regulations. Please advise us with respect to the following issues: -

1. The truck is specially designed as a mobile analytical laboratory and is equipped
with racks to store and transport six gas cylinders. How much compressed gas
can be legally transported in the laboratory without special precautions? Does
the type of gas affect the quantity carried? What additional precautions are

required?
2. We will place compressed gas placards on the vehicle. Are any other required?

3. The Agency will provide task training on driving the vehicle. Do the drivers
need special driver’s licenses and/ or other training?

4. As thisisa U.S. Government emergency vehicle, do we need to stop at weigh
stations or for other inspections?

5. Are there any other pertinent regulations with which we must comply?
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If you have any questions please phone me at (412) 386-6984 or email me at
valoski.michael@dol.gov.

Let me thank you in advance for your assistance.

Sincerely,

/hﬂalfcav& £ Vedoty

Michael P. Valoski
Chief, Toxic Agents Branch



