2
@ JUN 13 205

U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materiais Safety
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. Jule Fausto : Ref. No. 05-0099
Transportation Specialist

State of Utah, DEQ

Division of Radiation Control

168 North 1950 West

Salt Lake City, UT 84114-4850

Dear Mr. Fausto:

This is in response to your April 19, 2005, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if
radioactive materials are excluded from the general requirements for packagings and
packages in § 173.24(b)(1). '

The answer is no. Each package used for the shipment of hazardous materials shall be
designed, constructed, maintained, filled, its contents so limited, and closed, so that under
conditions normally incident to transportation, there will be no identifiable (without the
use of instruments) release of hazardous materials to the environment (§ 173.24(b)(1)).
These general requirements for packagings and packages apply to all hazard classes,
unless otherwise excepted.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

/JohnA_ Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Williams, James <PHMSA> f

From: Jule Fausto [ffausto@utah.gov]
Sent:  Tuesday, April 19, 2005 4:22 PM =X 173 2 LL @) @

To: Williams, James <PHMSA>
Cc: Boyd Imai; John Hultquist ?G:Ck cLex | P 3 s
Subject: Regarding 173.24(b)(1) /P

a.clé €S

Hello James: 0 5”' 49 9, 7

I have a question regarding 173.24(b)(1) which states, "there can be no identifiable release (without the use of
instruments) of hazmat to the environment”. Does this exclude radioactive materials since in many cases the
only way to identify if RAM material has escaped to the environment is with the use of instruments. For
instance, an incident involving L.SA wher liquid material leaked fro a rail car of solid material was determined to
be radioactive but this was determined only after taking measurements of what had leaked out of the rail car.

This was shipped as a lined gondola.

I looked through the "opinion" letters on the PHMSA website but could not find any letters applicable. I would

greatly appreciate an intrepretation or any insight
that you could provide.

Thank you,

Jule Fausto
Transportation Specialist
State of Utah, DEQ, DRC

4/21/2005



