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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Michael Fox Ref. No. 05-0081
Chemical Accident Reconstruction Service, Inc.

9121 E. Tanque Verde Road #105

Tucson, Arizona 85749

Dear Mr. Fox:

This responds to your March 30, 2005 letter requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to DOT 2Q inner non-refillable metal
receptacles. Specifically, you ask if a DOT 2Q container that passes a hydraulic pressure test
and fails when subjected to a heat-to-burst test would satisfy the pressure test requirements for
DOT 2Q containers specified in § 178.33a-8.

As specified in § 178.33a-8, one out of each lot of 25,000 DOT 2Q containers or fewer,
successfully produced each day must be pressure tested to destruction and must not burst below
270 psig. The HMR do not specify the type of pressure test that must be used, nor do the HMR
require multiple pressure tests to be conducted on a single lot of DOT 2Q) containers. The
manufacturer is responsible for selecting the appropriate pressure test method to use on the
single container selected from each lot. Therefore, if a manufacturer chooses to use a hydraulic
pressure test method and the container does not burst below 270 psig, the lot of DOT 2Q
containers passes the pressure test requirement. However, if a manufacturer chooses to use a
heat-to-burst test method and the container bursts below 270 psig, the lot of DOT 2Q containers
fails the pressure test requirement and must be rejected. In that event, 10 additional containers
may be selected at random from the same lot and subjected to the test under which the failure
occurred. If any of the 10 additional containers fails the test, the lot of DOT 2Q containers
must be rejected.

If you would like to propose a change to the HMR, you may submit a petition for rulemaking
following procedures outlined in § 106.95.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

/ John& Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Re: 49 CFR 173.306(a)(3)(ii)
Dear Mr. Gale:

Thank you for your letter (copy attached) of March 18, 2005 in answer to my inquiry of
August 28, 2004.

After waiting such a long time (about 7 months), it was disappointing that your letter did
not answer the question that was asked. Your letter was also inconsistent with my
conversations with Mr. Staniszewski. Therefore, I will re-ask the question and try to
make it clearer.

For the purpose of my question, please assume I am asking only about DOT 2Q
containers. The question has to do with test method to determine burst pressure and the
finding that the results depend on the test method used to perform the burst test.

If T perform a burst test using hydraulic (water) methods, the containers do not burst
below the DOT minimum burst pressure of 270 psig. They may begin to deform below
270 psig, but the double seam does not unravel or leak until higher pressures (over 350
psig) are reached. Therefore, via the hydraulic test, the containers pass the DOT 270 psig
burst criterion. As I discussed with Mr. Staniszewski, the hydraulic method is very slow
and does not involve any kinetic energy.

On the other hand, if [ perform heat-to-burst tests, the containers explode (violently) at
pressures substantially below the 270-psig minimum. I have seen explosions of DOT 2Q
containers as low as 180-200 psig. These are the same DOT 2Q containers that pass the
hydraulic test with flying colors. The different result is due to the kinetic energy present
in the heat-to-burst test that is not present in the hydraulic testing.

While I am not making an argument one way or the other, it is obvious that transporters
and consumers rarely encounter DOT 2Q containers filled with high-pressure water. On
the other hand, there is a definite possibility that they might encounter a DOT 2Q
container filled with its contents, which have been exposed to some type of heat.
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From the viewpoint transporter and consumer safety, it would seem that if a DOT 2Q
container violently explodes at pressures well below 270-psig in a heat-to-burst test, then
that container would NOT meet DOT specifications, even if it passed a hydraulic burst
test. It seemed that Mr. Staniszewski agreed with that when we spoke.

Therefore, the question I would like to have answered is:
If a DOT 2Q container passes the 270-psig burst requirement via a
hydraulic pressure test, but explodes well below 270-psig in a heat-to-burst
test, does that container pass or fail DOT 2Q burst specifications?

Your prompt answer to the above simple question will be greatly appreciated.

Thank you for your assistance.

Sincerely,

Mcctas L %

Michael Fox, Ph.D.
Founder

P.S. Note that the experiments demonstrating the differences between hydraulic test
methods and heat-to-burst testing have been accepted for June publication in a peer-
reviewed journal. They will also be presented, discussed and published in more detail at
the Fall ASM Conference.
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