U.S. Department 400 Seventh St., S.W.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

MAY 11 2004

Mr. Ralph Diaz. . Ref. NO. 03-0323
Air Liquide America L.P.

2700 Post Oak Blvd.

Houston, Texas 77056

Dear Mr, Diaz:

This is in response to your letter requesting clarification of the cylinder valve protection requirements
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask
whether the provisions in § 173.301(h)(2)(iv) would allow cylinders to be unloaded by the consignor
instead of the consignee, as required by that section.

The answer is yes. Section 173.301(h)(2) describes the conditions under which cylinders
manufactured before October 1, 2007 must have their valves protected during transportation.
Specifically, § 173.301(h)(2)(iv) requires that a cylinder valve to be protected by loading the cylinder
in an upright position and securely bracing it in a rail car or motor vehicle, provided that the cylinders
are loaded by the consignor and unloaded by the consignee. It is the intent of this provision to limit
the handling of the cylinders to the consignor and consignee, only. Therefore, it would be acceptable
for the consignor to unload the cylinders at the consignee’s site.

I hope this information is helpful. If you have further qu‘éétibns, please do not hesitate to contact this
office. '

Sincerely

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward Mazzullo ‘ _
Director of OHMS Couylinclers
U.S. DOT/RSPA (DHM-10) .

400 7th St. S.W. - ) 30323

Washington, D.C. 20590
Dear Mr. Mazzullo,

Industrial gas companies usually (o-r'"'ét least many times) will deliver
their full cylinders directly to customers. Here, the gas supplier loads
the truck but also unloads the truck upon arrival at the customer site.

We asked for an interpretation of 173.301(h)(2)(iv) today to determine
if it would be permitted for the consignor to unload cylinders and still
comply with the DOT’s valve protection requirements. We were told
that this activity would be permitted and would comply with DOT’s
intent. That is, a cylinder is considered to have valve protection
provided the cylinder is loaded in an upright position and securely
braced in a motor vehicle when loaded by the consignor and
unloaded by the consignor or consignee.

Please provide your interpretation of 173.301(h)(2)(iv) in writing and

forward to:
Ralph Diaz '
Air Liquide America L.P.
2700 Post Oak Blvd
Houston, TX 77056

Regards,

R. Diaz

Air Liquide America L.P.
Air Liquide Group Expert
Cylinder Operations




(Addendum)

Mr. Edward Mazzullo,

It was just brought to my attention that since customers on occasion
pick-up their own full cylinders from a gas supplier. In this case,
please consider whether it is permitted to ship cylinders containing
oxidizers without cylinder caps but secured in the upright position
when such cylinders are picked up and Ioaded by the customer
(consignee).

Your response in writing would be appfééiated.
Thank you for your attention to these _i‘eq'ue'sts.
Regards,

Ralph Diaz

Air Liquide America L.P.
2700 Post Oak Bivd
Houston, Tx 77056

(713) 499-6867




