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President

South Florida Plastics, Inc.

13245 N, W. 47" Avenue

Opa Locka, FL 33054

Dear Mr. Srokose:

This responds to your letter regarding applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180) to customers who purchase and transport in their vehicle diluted liquid
chlorine, a Class 8, PG III material. The diluted liquid chlorine is in 2-1/2 gallon plastic containers.

You ask if these “will call” customers are subject to the HMR under the following scenarios:

SCENARIO 1: A consumer purchases a container of diluted liquid chlorine for personal use
and transports the container in his personal vehicle to his home.

SCENARIO 2: A private business purchases a container of diluted liquid chlorine and
transports the material in a company vehicle.

As specified in § 171.1, the HMR govern the transportation of hazardous materials in intrastate,
interstate and foreign commerce. The term “in commerce” means in furtherance of a commercial
enterprise. Accordingly, the hazardous materials that are sold to customers for personal, non-
commercial use and transported by such persons in their personal vehicles are not subject to the
HMR. Therefore, the customer in the first scenario is not subject to the HMR. Under the second
scenario, the hazardous materials are “in commerce™ and the customer is subject to the HMR.
However, the customer may take advantage of the Materials of Trade exception if the applicable
provisions in § 173.6 are met. By definition, a material of trade is a hazardous materials carried on
a motor vehicle by a private motor carrier in direct support of a principal business that is other than
transportation by motor vehicle. Section 173.6(d) limits the aggregate gross weight of all materials
of trade to not more than 440 pounds.

I trust this satisfies your inquiry.

oAl o ML

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T Mazzullo April 1, 2003
Director, Office of Hazardous Materials Standards

U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7® Street

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Sir:

We are a plastic container manufacturer and would like clarification on the use of a container
by one of our customers. The container size is 2 ¥z gallons. We sell the container empty to our
customer and they in turn seli it empty to their retail stores. The container is filled at the store
with diluted liquid chlorine, which is classified as Class 8, Packing Group III. The filled container
is sold to the consumer and transported in their vehicle for home use. They also sell this filled
container to individuals for private business, such as swimming pool service and roofing.

Question 1: In the case of the consumer, where the use is non-commerce, do any regulations
under CFR49 apply governing the testing or transportation of this container?

; _Qﬁéstion 2 In the case of the private business, would the 173.6 Materials of Trade (MOTSs)
apply, if the aggregate gross weight of 440 1bs is not exceeded?

If you have any questions, I may be contacted at 305-687-9200. Thank you for your advice
on this matter,

Please forward your response to:
South Florida Plastics, Inc

John S Srokose

13245 NW 47" Avenue
Opa-Locka, Fl. 33054

Sincei‘ely,

S érokbsé, Presu:lent 'r




