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Special
Administration

APR 24 2001

Mr. Joseph Cormier Ref. No. 01-0010
1 Horseshoe Pond Lane

Concord, NH 03301

Dear Mr. Cormier:

This responds to your January 10 and January 17, 2001 letters and subsequent telephone
conversation with Eric Nelson of my staff requesting clarification of the provisions of

§ 173.159 of the Hazardous Materials Regulations (HMR) applicable to transportation of non-
spillable batteries. The HMR are the regulatory requirements contained in Title 49, Subtitle
B, Chapter I, Subchapter C, Parts 171-180 of the Code of Federal Regulations (CFR). For

the purposes of the HMR, "subchapter" means 49 CFR Parts 171-180. Your questions are
paraphrased and answered as follows:

Q1. What is the definition of a non-spillable wet electric storage battery?

Al. A non-spillable electric storage battery is a battery that is capable of passing the vibration
and pressure differential tests as provided by § 173.159(d)(3). Non-spillable batteries
manufactured after September 30, 1995 must be plainly and durably marked
"'NONSPILLABLE" or “*‘NONSPILLABLE BATTERY."

Q2. Does each non-spillable battery have to pass the vibiation and pressure differential tests?

A2.No. A battery must be capable of passing the tests as prescribed by § 173. 159(d)(3). ~
Individual batteries are not required to actually be tested.

Q3. Are batteries transported in accordance with the packaging requirements in § 173.159(d)

excepted from all DOT transportation requlrements including those of the Federal Motor
Carrier Safety Administration? '

A3. No. Compliance with § 173.159(d) excepts non-spillable batteries from the HMR.

Regulations of the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) may still apply.
You may contact the FMCSA by writing to:
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Federal Motor Carrier Safety Administration
400 7th Street SW

MC-PS
Washington, DC 20590

You may also contact FMCSA via the Internet at http://www.fmesa.dot.gov or by telephone
at (202) 366-4012.

What is the definition of "securely packaged" as used in § 173.159(d)?

"Securely packaged" means packaged in a manner so that under conditions normally incident
to transportation, there is no identifiable release of the contents.

If a battery is not in compliance with § 173.159(d), is the shipment subject to the full scope of
the HMR?

Yes.

Where can I go for assistance in understanding the requirements of the HMR?

You may contact any RSPA Hazardous Materials Enforcement Office for assistance at the
following addresses or telephone numbers:

Eastern Region Southwest Region

820 Bear Tavern Road Suite 306 2320 La Branch Street Suite 2100
West Trenton, NJ 08628 Houston, Texas 77002

(609) 989-2256 (713) 718-3950

Central Region Southern Region

2350 East Devon Avenue, Suite 136 1701 Columbia Avenue Suite 520
Des Plains, Illinois 60018 College Park, Georgia 30337
(847) 294-8590 (404) 305-6120

Western Region Headquarters

3200 Inland Empire Boulevard, Suite 230 400 7th Street SW DHM-41
Ontario, California 91764 Washington, DC 20590

(909) 483-5624 (202) 366-4700
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You may also contact the Hazardous Materials Information Center toll-free hotline between the
hours of 9:00 A.M. and 5:00 P.M. ET at (800) 467-4922.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Jo, . Gale
Transportation Regulations Specialist

Office of Hazardous Materials Standards
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Applicability  EEEERE

Mr. Edward T. Mazzulle O' ~0 [p

Director

Office of Hazardous Materials Standards
Department of Transpartation

Research and Special Programs Administration
440 7" Street Southwest

Washington, D.C. 20580

Dear Mr. Mazzullo,

| am a union CDL A driver, and this is a letter seeking guidance and clarification of 49 CFR
173.159(d). )
First, however, we would like to thank Jeff Furr of your organization for the help he provided us

toaday. His professionalism and patlence in dealing with us, uninitiated, Is a credit to your
organization.

We would also like to commend you on your website. We found the “letters of clarification®

section to be an excellent and efficient way of sharing, with others, previous probjems/issues that
you have resolved.

Let me begin by providing some background information on the issues we are working.

The Union and management are formulating/negotiating programs that provide more cost-
effective means of transporting new lead-acid batteries, and the reclamation of spent lead-acid
batteries within our company theatre of operation.

The issue at hand, at the moment, is the Interpretation of 48CFR173.159(d).

f am going to beg your indulgence as | pose the following questions. The format is targeted to my
own parochial audience, and serves several venues.

1. 49CFR173.159(d) states that “a nonspillable wet electric storage battery is excepted from all
other requirements of this subchapter under the following conditions:

(1) The battery must be protected against short circuits and securely packaged.

(2) For batteries manufactured after September 30, 1995, the battery and the outer
packaging must be plainly and durably marked “NONSPILLABLE" or
‘NONSPILLABLE BATTERY".

(3) The battery must be capable of withstanding the following two tests, without leakage

of battery fluid from the battery: namely, the vibration test and the pressure
differential test described, herein.

This is a fair representation of 49CFR173.1 $9(d) is It not?

2. s not RSPA ‘s definition of a nonspillable wet electric storage battery, a battery that passes
the vibration and pressure differential tests?
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3. Isit not true then, that if a manufacturer's battery does not pass the vibration and pressure
differential tests, it is not a nonspillable battery, and is, therefore, not “excepted from all other
requirements of this subchapter..."?

4. The term "subchapter” used in 43CFR173.158(d) means 49CFR parts 171 thru 180, does it
not?

§. The term “subchapter” used in 48CFR173,158(d) Is a subset to CHAPTER | Subtitle B of Title
49 CFR, Research and Special Programs Administration, DOT, is It not?

6. CHAPTER lll Subtitle B of Title 49 CFR is Federal Highway Administration, DOT, is it not?

7. 49CFR177.834 deals with “bracing” of loads, and fails within the exception of parts 171 thru

180 and would not be binding, if the three conditions of 49CFR173.158(d) are met, is that not
correct?

8. The Federal Highway Administration deals with Parts 350 thru 389; special aftention to Paris
390-397, is that not correct?

9. 48CFR392.9 Safe loading states in (a)(1) that no person shall drive a commercial vehicle
unless the vehicle's cargo is properly distributed and adequately secured; (b) of same,
burdens the driver with compliance to (8), is that not correct?

10. Does 49CFR173.159(d) “excapt” a driver from 49CFR382.97

11. When referencing 49CFR173.159(d), if a document, states * No other DOT requirements
apply when transporting non-spillable lead acid batteries”, is this an accurate statement?

12. What is the definition of "securely packaged® in 48CFR173.1 59(d)(1)?

13. We have an internal document that states* A new or used non-spillable lead acid battery is
exermpted from all other requirements of the Hazardous Materials Transportation Regulations
Parts 171 through 180 as long as the conditions Indicated under Packaaing Requirements
are met. No other DOT requirements apply.” | could not find these Packaging Requirements

in the CFR's. Do you have these Packaging Requirements? Could/would you provide them to
us.

14. Is it true that Enforcement will provide help in determining “securely packaged" as It pertains
ta 49CFR173.169(d)(1)?

15. If batteries fail to meet the conditions of exception under 486CFR173.158 (any subset), does

that mean those batteries default to their status of Hazardous Material and must be handied
accordingly?

Again, Mr. Mazzullo we thank you for your understanding and patience with the format of this

letter. Pleass, do no fes! obfigated to respond in the same format. it has been a pleasure dealing
with your organization!

i#th Best Regards,

TOTAL P.@3
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